tisdag, juni 18, 2024

Ett foto i timmen tisdag 18 juni 2024

Välkommen till FotoBloggen

Efit tisdag 18 juni, näst sista arbetsdagen på det här läsåret och jag hoppas migränen håller sig borta idag så jag kan jobba hela dagen.

Kl. 05. Sköljer ner morgonmedicinen.

Kl. 06. Vattnar på balkongen.

Kl. 07. Kastar lite sopor innan jag går till bilen.

Kl. 08. Visar läromedlet i matematik för nya ämnes kollegan i årslaget.

Kl. 09. Fikapausar. 

Kl. 10. Grovplanerar matematik och no.

Kl. 11. Beställer studiehandledning till några elever.

Kl. 12. Glömde fota lunchen så det blev en bild på säcken med kvarglömda kläder jag lämnade i korridoren istället.

Kl. 13. Vi ska ut en sväng och då passerar vi skåpet med saker som hittats i skolan under året.

Kl. 14. Det mörknar på lite men blev aldrig mer än enstaka droppar. Men ser ni vad som växer i förgrunden? Som jag vill gå ut och rensa lådorna från kirskålen.

Kl. 15. Sparar ner mallen till dokumentet där elevernas måluppfyllelse ska sammanställas, sedan ska datorn stängas ner och vi går hem för dagen.

Kl. 16. Har lämnat ifrån mig bilen och en promenad hem. Bekantar mig med en ny blomma, gul lejonsvans. 
 
Kl. 17. Betar av lite disk.

Kl. 18. Efter två dagar med migrän ligger jag efter i min städplanering inför ledighet och besök. Bara att städa det jag hinner.

Kl. 19. Pausar städandet för att äta en persika som var på gränsen till för mjuk. Men den gjorde det den skulle.

Kl. 20. Avslutar fotodagen med att läsa Din tjänare hör av Sara Lidman. Den är bra men kräver en del. Borde nog läsa om den snart för att ta in berättelsen oro.

Andra som är med och fotar denna fotodag hittar du här.

lördag, juni 15, 2024

Melodikrysset vecka 24 2024

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar och olöjlisar. Idag är jag med och löser krysset live igen. Pergolan på lotten är så gott som klar, idag ska vi påbörja bygget av ett litet staket på ena sidan och senare i sommar ska vi bygga en låda att sitta på men själva växtstödet är klart. Det kommer ett eget inlägg om bygget längre fram.

I torsdags hade vi skolavslutning och jag måste säga att den här skolan har en föredömligt kort avslutning. Sexorna tågade in, fick var sin ros av förskoleklass, vi sjöng tre sånger tillsammans, en av rektorerna önskade oss en fin sommar och sedan sjöng en av resurserna en rolig sommarlovssång. Vi var klar på under 30 minuter. Nu är det tre arbetsdagar kvar för min del.

Hur har din vecka varit?

Förr förknippade jag Hugo Alfvéns Och jungfrun hon går i ringen med ringdans på julen, men den innehåller ju ingen julreferens, förutom att bandet är rött. Ja just ja, det var ju The real group som sjöng.

Se dr, Opus Live is life på svenska med Ingemar Nordströms. Helt ok men det blev inte riktigt samma schwung som i originalet.

Who the fick is Alice? Jo det ska jag säga dig, det är Alice Cooper. Och som av en händelse illustreras frågan med School's out.

Snyggare gissning än den Annika gjorde att lodrätt ett skulle vara Gals and pals har jag sällan varit med om. De sjöng en cover på Beach Boys God only knows.

Hmm. Fångad i en dröm var med i Melodifestivalen 1981, och vann, men tydligen skrevs den först till musikalen Spök.

Everywhere med Fleetwood Mac, något av en klassiker.

Herb Alpert med Spanish flea.

Monica sjunger Om du lämnar mig, Chicago sjöng If you leave me now.

Åååh! Nattens drottning från Melodifestivaeln 1989! Skriven av Lasse Holm och Ingela Pling Forsman. Sjöng gjorde Haakon Pedersen och Elisabeth Berg. Som jag gillade den här och skrålade operdelen i parti och minut hela sommaren. Stackars min familj. Det är/var Haakon som sjöng signaturen till Bumbibjörnarna och Piff och Puff - räddningspatrullen.

Mer nostalgi med Stone me into the groove med Atomic Swing. Måste säga att jag är himla nöjd med musiken ii dagens kryss.

Ta mej till havet, och gör mej till kung!
Kung över sommar'n och natten
Sanden är fuktig och kvinnan är ung
Galen av längtan är jag
Dofterna samlas, och luften blir tung
Ta mig till havet och stanna
Tills natten blir dag

Harpspelaren fick verkligen feeling där ett tag....

Vi slutar på topp med lite Kool and the Gang och Ladies night.

Krysset är löst och inklickat. Nu ska plantor plockas ner i påsar, tvätt hämtas, matsäck läggas i kylväska för färd till lotten.

Tack alla som var med och löste krysset idag. Ta hand om er i solen så sörs vi igen om en vecka.

snabbgenomgången
V10 Real
V 5 Group
L12 Life
L11 Alice
L 1 Gals and pals
L14 God
L 8 Spök
V15 Fleetwood
L 4 Mac
L 7 Alpert
L13 If
V 6 Leave
V 9 Pling
L 2 Atomic Swing
L 3 Till
V 1 Gang

lördag, juni 08, 2024

Melodikrysset vecka 23 2024

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar och olöjlisar. Jag hoppas ni har haft fina dagar, speciellt ni som inte haft långledigt.

Tyvärr kan jag inte lösa Melodikrysset live idag. Efter många försök att hitta datum blir ska det äntligen bli bygge av pergola på lotten och S och jag ska vara på plats kl. 10 för att ställa i ordning så allt är på plats när byggvännerna kommer kl. 11. Så, inget kryss för mig. Ska ställa klockan och lösa det i eftermiddag.

---
Söndagskväll, nu ska det lösas Melodikryss i efterhand. Det börjar roligt med vinst till både Örnsköldsvik och Bjästa.

Första låten var Gyllene tider med Sommartider, en låt som fortfarande går starkt. Mina femmor älskar den.

Ja men se där, då har jag lärt mig något idag med för jag visste inte att Tom Petty är/var Per Gessles idol. Däremot vet jag att när refrängen kommer, då tar man i från tårna och sjunger And I'm free, free fallin'. Yeah I'm free, free fallin'.

Nu var det länge sedan jag hade barn som ser Thomas the tank engine i min närhet, men när det begav sig, då jägarna var det tåg hit och tåg dit.

Här var jag tvungen att tjuvkika vad ni svarat. Nog kände jag igen början av sången men jag kunde inte att den kom från Mamdame Butterfly.

Svett med Peg Parnevik, sjungande dotter till golfaren Jesper Parnevik.

Evert Taubes Vals i gökottan var det vi fick lyssna på innan halvslaget, som Eldemannen sa.

Melodifestivalen 1988 hejade jag på Lena Philipsson med Dansa i Neon och på Arja Saijonmaa med Högt över havet, ingen av dem vann. Har för mig att det blev skriverier efter tävlingen för Bert Karlsson hade vägrat låta Lena ha på sig en kort kjol under tävlingen då hon enligt honom hade för fula knän.

Känner du Fia Jansson som bor uppå Söder?

Vafalls! Två operafrågor i samma kryss? Men att det här var från Rigoletto, det kunde jag. På min ära.

Är det till och med så att det var Kikki Danielssons duettversion av Jag trodde änglarna fanns som är originalet? Både Ole Ivar som Kikki sjöng tillsammans med och Kamferdrops, som gjorde covern 2017 är från Norge

Könd overtyr, jo jag tackar jag. Och skrålar med i musiken från Fantomen på operan. Se där. Mer operavinkel. Hade förhoppningen att det skulle vara Py på vågrätt fem men icke.

One direction med That's what makes you beautiful, en av deras många hits.

Vi avslutar med signaturen till den rafflande TV-serien Rederiet. Det var tider det.

Då har även jag löst och klickat in veckans Melodikryss. Det blev ett tjuvkik men annars klarade jag mig på egen hand. Nu håller vi alla tummar vi har för vinst och så sörs vi igen på lördag.

snabbgenomgången
V 9 Gyllene tider
L11 Tom 
L 2 Petty
V 7 Tåg
V13 Madame
L 5 Peg
L 9 Golf
V 8 Gökottan
V12 Lena
L10 Fia
L 3 Rigoletto
L 4 Norge
V 5 På
V 1 Operan
L 1 One
L 6 Rederiet

torsdag, juni 06, 2024

Nationaldagskväll på balkongen

Välkommen till BalkongBloggen 

Två inlägg under samma dag och inget av inläggen handlar vare sig om Melodikrysset eller Ett foto i timmen.  Världen håller på att bli galen.

Nåja. Efter dagens äventyr med kråkorna satt jag i soffan och funderade på om det kunde finnas något på balkongen som kråkorna ville ha, så jag tog mig en titt. Nu är jag i och för sig inte någon kråka, men jag kunde inte se något som skulle få fem kråkor intresserade. 

När jag ändå var där ute började jag fixa lite. Hörnet där den ensamma kråkan hängde har sopats och så ett litet kluster av tre blomman för dagen sattes om till en kruka. Ja, det är nog en för liten kruka men nu blev det så här dör att den ska kunna stå på piedestalen. Går det så går det. Passade även på att sätta min stora pelargon i en stor kruka och så har jag fixat en av balkonglådorna. 

När jag stod där ute och planterade ut några tagetes började det småregna och plötsligt började en regnbåge ta form. Självklart började jag fota men det var då oherrans svårt att få till en bild där hela bågen syntes. Det här var det bästa fotot jag fick till och då fotade jag i femton minuter. 

När jag stod där och fotade kom en kråka, eller kan det ha varit en kaja, flygande in mot balkongen. Jag skrek, den vände i luften. Får för mig att det är värre med kajor så håller tummarna lite för kråkor nu.

Nytt fågelproblem

Välkommen till FågelBloggen

Som ni vet har jag återkommande problem med duvor på balkongen. Trodde jag hade klarat mig från dem i år men då i slutet av maj var det ett par som ¨trodde de skulle kunna ta över min balkong men tji fick de.

Varenda blomlåda och kruka har överösts med grillpinnar och duvorna har hållit sig borta.

I morse hörde jag ett konstigt ljud på balkongen. Döm av min förvåning när det sitter tre kråkor på räcket! När jag öppnar balkongdörren för att de ska flyga bort visar det sig att det fanns ytterligare två kråkor på balkonggolvet. Jag har aldrig sett kråkor på min balkong.

Nyss hörde jag ett ljud som om något slog på balkongen och trodde det var duvskrämmartallriken som slog i vinden men den rörde sig inte. Tittade ut genom fönstret men såg ingen. Öppnade dörren och då flyger en kråka från balkongens ena hörn (där jag har spaljén för er som vet) och rakt in i balkongräckets "vägg", tillbaka in i hörnet och sedan ut från balkongen.

Vad i hela friden är det som händer och varför vill kråkorna helt plötsligt hänga på min balkong?

söndag, juni 02, 2024

Ett foto i timmen söndag 2 juni 2024

Välkommen till FotoBloggen

Det är första söndagen i juni, läsåret går mot sitt slut med allt vad det innebär och idag är det återigen dags för ett foto i timmen.

Kl. 00. Vaknar, är varm som en gnu och har svårt att somna om. Scrollar mitt instagramflöde. Ska försöka komma ihåg att ta upp bordsfläkten under dagen.

Kl. 05. Vaknar igen och är fortfarande varm så den här dagen får börja med en svalkande dusch. Det är inte överjäkligt varmt men väldigt kvavt, jag skulle inte säga nej till en ordentlig åskurladdning.

Kl. 06. Frühstück gemachen und so weiter.

Kl. 07. Har skolat om den fänkål som det blev något av. Det dröjer tyvärr en vecka till innan vi kan sätta ut dem och de behövde bättre kärl att stå i under tiden.


Kl. 08. Har fixat växtstöd till blomma för dagen och  lejongapsrankorna. Ska knyta upp fler snören senare när solen inte ligger på lika mycket.

Kl. 08. Smörjer in mig inför dagens begivenheter.

Kl. 10. Är på Lundbys och införskaffar lite blommor till balkongen.

Kl. 11. Lämnar av blommor och tonåring.

Kl. 12. S och jag har köpt grejer till nästa helgs pergolabygge och till några odlingslådor vi ska fixa till.

Kl. 13. På väg tillbaka till Hageby för att lämna av S.

Kl. 14. Det blev en kortare tur till lotten än jag tänkt, hann precis börja klippa gräsmattan innan bilen behövdes på annat håll. 

Kl. 15.  Hemma igen, dumpar lite ny jord på balkongen.

Kl. 16. Vi (klassen) hade en kulturdag i fredags. En elev (eller elevens mamma för att vara sanningsenlig), lät hälsa att om det blev dolma över skulle jag ta hem dem! Jag ääälskar dolma och. Har ätit av dem hela helgen, njuter av de sista efter att ha duschat.

Kl. 17. Går in i lärplattformen för att skriva in bedömningar inför skrivandet av omdömen.

Kl. 18. Behövde sträcka ut knät lite så det blev till att hänga upp ärmarna i uv-skyddat tyg på tork.

Kl. 19. Klick, klick, klick, klick.

Kl. 20. Jobbar även analogt, gillar att ha mina saker på papper.

Kl. 21. Skulle bara gå ut på balkongen en snabbis, det slutade med att jag tog bort penséerna i ena lådan och ställde ner en massa tagetes där. Nej, de ska inte planteras så där, bara stå tills jag tagit bort alla penséer och kan fixa ordentligt. Pga duvj*ävlarna kan det inte vara tomt i lådorna.

Det blir mitt sista foto för denna efit. Andra efit:are som är med och fotar sin dag hittar du här.

lördag, juni 01, 2024

Melodikrysset vecka 22 2024

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar och olöjlisar. En vecka har gott och som av en händelse är det både lördag och juni just denna dag. Tänk så det kan bli. Det är väldigt intensivt på jobbet just nu. Omdömena ska vara inne på onsdag (japp, över en vecka innan läsåret är slut) så den här helgen blir det bara korta turer till lotten för jag behöver jobba med sagda omdömen.

Tänk att det inte blir något Lotta (Engberg) på Liseberg hos TV4 den här sommaren. Har någon av er varit där någon gång?

Jag har ett svagt minne av att ha sett någon repris Albert och Herbert när jag var barn. Såg ett avsnitt för något år sedan och käre värld vilken misär det var.

Dagens finska bidrag, en tolkning av Eagles Hotel California.

En elefant balanserade,
på en liten spindeltråååd.
Det tyckte han var så intressant,
så han gick och hämtade en annan elefant

Från och med du med Oskar Linnros. Gillar hans nya, Hypnotiserad.

Billie Holidays fina stämma i On the sunny side of the street, det tackar jag inte nej till denna soliga dag i Norrköping.

Det tog en liten stund, men jag hörde att det var Psycho killer så klickade det till att gruppen heter Talkning Heads.

Idde Schultz, som marknadsfördes som Irmas syster när det begav sig, med Fiskarna i havet. En av många texter från 90-talet som inte riktigt går ihop. Men låten är fin.

Närmare Gud till dig, psalm 271.

När jag är på lotten och jobbar blir det en hel del podd-lyssnande. Fösta sommaren på lotten var Lose my mind med Myra Grandberg en av de mest frekventa låtarna som spelades i Morgonpasset i P3.

Det här var en ny bekantskap för mig men Christer har koll och skriver att artisten går under namnet Loney Dear.

Och där kom den, Take on me med A-Ha.

Får ge ett tack till till Christer som vet att detta är There will never be another you.

Med det är dagens kryss löst och inklickat. Tack alla som var med denna junilördag. Ta hand om er så sörs vi igen nästa junilördag.

snabbgenomgången
L 3 Lotta Engberg
V 6 Albert
L 4 Eagles
V 1 Hotel
V 9 En
V 5 Oskar
L 1 Holiday
V10 Heads
V 8 Idde
V 7 Till
V12 Myra
V14 Granberg
L11 Dear
L13 A-Ha
L 2 There