torsdag, maj 14, 2009

Till äldreomsorgens försvar

Välkommen till ÄldreBloggen

Jag börjar bli trött på alla reportage om hur hemsk den svenska äldreomsorgen är. Ja, det kan se hemskt ut på sina håll men det kan vara väldigt bra också.

Jag har jobbat inom både hemtjänst och på boenden och jag kan säga att jag är stolt över det arbete jag gjort där. Visst har jag stött på personal som inte var så lämpliga men sån personal finns på alla arbetsplatser.

Men nu var det inte dem det här inlägget skulle handla om.

På det senaste boendet jag jobbat på bakade vi regelbundet med pensionärerna, vi gick ut och åt glass tillsammans eller tog en fika på stan efter besöket hos frissan. Där var det inga bestämda läggtider. Vi såg till att alla av klädda för natten när vi slutade vid 21-tiden men ville någon sitta uppe fick den göra det. Då kunde det vara ganska mysig att göra lite varm choklad med konjak i som de äldre kunde smutta på i soffan. Ville någon ligga en hel dag gick vi in med jämna mellanrum för att se till att allt var bra och fråga om vi kunde bjuda på något att äta. Passade inte maten försökte vi bjuda på något annat, oftast blev det någon soppa eller smörgåsar och så vidare, och så vidare.

Men tror ni att någon tidning eller någon nyhetsredaktion är intresserade av att komma på besök och skildra detta? Nej, det är de inte för det finns ingen sensation i ett bra boende.

Och det är det här som gör mig mest förbannad. Tror jag det att ”folk” inte vågar bli gammal när allt som hörs är missvård, bestämda duschdagar och läggtider, inga uteaktiviteter, liggsår och bortglömda pensionärer som legat timtals på golvet.

När det aldrig rapporteras om de bra boendena, om den bra hemtjänstvården, då ökar missnöjet, då kommer åsikterna om att inte vilja betala skatt till en vård som inte fungerar, då vill ingen jobba inom äldreomsorgen och då står vi till slut med en helt havererad äldreomsorg.

Är det dit vi vill komma?

Nej, fram med de goda exemplen. De finns och de är många. Jag vet, jag har sett flera själv.



Free Dawit Isaak

7 kommentarer:

Anonym sa...

Du har helt rätt. På flera ställen bedrivs en helt fantastisk åldringsvård, men det får man aldrig höra. Visst minskar resurser ibland, men ofta kan man med små medel göra underverk. Då tror jag att det är betydligt mycket mer viktigt att personalen har utbildning, och kunskap. Dessutom anser jag att personalen ska vara stolt över sitt arbete. Säger man att man inte kan rekomendera jobbet till sina barn, så har man själv satt en nivå, som kan vara svår att kliva över.

Många gånger kan den gamle bli betydligt mer "lättskött" om man har kunskap och intresse. På så sätt får man tid över till "guldkanten".

Harjobbat 25 år i äldreomsorg

Vonkis sa...

Anonym
Kan inte göra annat än hålla med.

Andelieb sa...

På tal om äldreomsorg så fick jag schemat för mitt sommarvikarierande idag och var och tittade lite på blivande arbetsplatsen. Hälsade på några av de boende. De verkar helsköna =)

Vonkis sa...

Andelieb
Har du fått sommarjobb! Skönt! Jobbar du hela sommaren?

Andelieb sa...

Jajjemen. Till en bra bit in i augusti. Skönt att ha lite att göra.

Vonkis sa...

Andelieb
Sannerligen!

Anonym sa...

Hej. Bra blogg, dags att någon står upp för våra äldre.

Skriver en egen blogg om just detta ämne, ta gärna en titt.

Hälsningar

Kristoffer

http://visombyggdesverige.blogspot.com/2011/05/aldre-kvinna-nekades-ambulans-avled.html