torsdag, maj 21, 2009

Vad göra med SD?, uppdaterad

Välkommen till PolitikBloggen

Sverigedemokraerna talade i Norrköping igår. Jag hade missat att de skulle komma och snubblade verkligen över mötet när jag var en snabbis på stan.

Jag sympatiserar inte med Sverigedemokraterna och tycker att Jimmie Åkesson verkar lite läskig (det är inte bara den yttre likheten med Ulf Ekman som skrämmer mig). Men att göra som i Linköping och störa ett möte genom att kasta ägg och på andra sätt angripa talare löser inte problemet.

Sverigedemokraterna måste få vara med i den politiska debatten. Det är bara då som det kan tydliggöras att de inte har någon egentlig politik. Vad tänker Sverigedemokraterna föra för bostadspolitik? Hur tänker de utveckla den svenska skolan och sjukvården? Vad har de för visioner för miljön?

Och om ni måste kasta något? Kasta mjukisdjur på dem.

--------------------------------
21:30
Som Anders helt rätt skrivit i sin kommentar till det här inlägget har Sverigedemokraterna demokratin och juridiken på sin sida när de håller sina torgmöten. Skulle skriva om det från början, vet faktiskt inte varför det inte kom med, får väl skylla på det fina vädret.

För jag blev faktiskt förbannad igår när motdemonstranterna stod där framför Jimmie Åkesson. Vad tjänar det till att skratta åt, hålla upp lappar med håll käften rasistdjävel och konstant peka finger åt en person som för fram sina politiska åsikter? Och vad tjänar det till att kasta ägg på politiska motståndare, att misshandla oliktänkande, att ropa glåpord efter den som inte tycker som en själv?

Om vi ska börja censurera de som inte tycker som "oss" är vi illa ute. Vad blir nästa steg? Vilka är nästa grupp som inte ska få komma till tals? Ska vi kanske förstatliga alla TV-kanaler? Alla tidningar? Alla radiostationer? Ska vi kanske sätta stopp för obekväma sökord på internet? För förr eller senare lär det vara där vi hamnar om vi förnekar alla politiska organisationer att komma till tals, oavsett vad vi tycker om de åsikter de för fram. När hjulen väl börjat rulla brukar de vara svåra att stanna.Free Dawit Isaak

9 kommentarer:

Robsten sa...

ähh..vi har faktiskt politik för de områden du nämner. Ve och fasa, du kanske t.o.m. skulle gilla vissa punkter.

mossfolk sa...

Ja, men vet du att precis så tycker jag med. Liksom debatter i teve. Det är först då de faktiskt får vara med som eventuella anhängare kommer att upptäcka att de faktiskt inte har något i politiken att göra!

Anders @ ungsvensk.se sa...

"Läskig"? Känner du Jimmie Åkesson, eller? Du som verkar veta så mycket om honom. Jimmie Åkesson är en av de trevligaste personerna i detta land. Han är knappast lik knäppisen Ulf Ekman heller. Det är typiskt för politiskt korrekta som du att halvhjärtat ta avstånd från det vänsterextrema våldet mot SD genom att fördöma det på taktiska grunder. Det är ett demokratiskt och juridiskt problem.

Bostadspolitik: här, här och härSkolpolitik: här, här, här, här och härSjukvårdspolitik: härMiljöpolitik: bland annat här (läs motion 18 från sidan 19 och framåt)

Du har rätt i att politiken på dessa områden måste utvecklas mer, dock, och det kommer att ske fram till valet 2010. Det är så att säga ett problem som SD redan känner till. Det finns en bra grund att bygga vidare på. Men den absoluta majoriteten av SD:s väljare röstar ju på partiet på grund av profilfrågorna.

Och vad då "Free Dawit Isaak"? Dawit Isaak hör inte hemma i Sverige. Hans medborgarkspa borde återkallas. Han är Eritreas angelägenhet.

mossfolk: Det är snarare då som politiskt korrekta och verklighetsfrånvända personer som du kommer att få alla fördomar om SD krossade. Läs SD:s partiprogram, vet jag. Men det är väl för jobbigt för en sådan som du?

Vonkis sa...

Robsten
Det må så vara att jag kanske skulle gilla några av era tankar på de områden jag skrev om men nackdelarna med er politik överväger helt klart fördelarna.

Mossfolk
Tror jag med. Att gå grån en tv-soffa löser liksom inget.

Anders
Trodde jag hade skrivit om era demokratiska rättigheter med det hade jag tydligen inte, ska självfallet uppdatera inlägget. Tack för länkarna, ska läsa dem när jag får tid att verkligen sätt mig in i vad ni skriver.
Men varför ska vi återkalla Dawit Isaaks svenska medborgarskap? Vilka hemska saker har han gjort som borde leda till det? Dawit Isaak åkte till Eritrea för att bevaka och kritiskt granska den eritrisanska regeringen, något som man inte får göra. Dawit Isaak har alltså blivit fängslad för att han jobbat för att Eritrea ska ha precis de demokratiska lagar som här, i Sverige, möjliggör för er att stå på våra torg och föra fram er politik, de lagar som ger er rätt att komma till tals i tidningar och tv, de lagar som gör att ni ens har rätt att finnas till. Känns lite konstigt att du är så snabb att påpeka de rättigheter ni har här men avfärdar Dawit Isaak när han fängslas för att han jobbar för samma rättigheter i sitt hemland...

Marianne sa...

Jag förstår ilskan hos motdemonstranterna. Det gör jag verkligen. Jag bli så otroligt frustrerad. Tyvärr hjälper de inte sin sak genom det agerande de väljer. De använder aggressioner, hat och avsky som verktyg. Precis som sverigedemokraterna som de vänder sig mot. Även om sverigedemokraterna använder sig av de verktygen i en något maskerad form.

Hur kan man göra istället? Har du något förslag på det? För oss som inte kan föra en politisk debatt som syns i det offentliga rummet. Vi har duktiga politiker som gärna bemöter sverigedemokraternas argument. Men vi andra? Hur kan vi visa att vi inte håller med, utan att kasta ägg och peka finger?


Kan vi ställa oss på torgen och vända dem ryggen? Vad vore en tydlig men demokratisk markering?

Rickard sa...

Alla som slåss är dumma. Man ska vara snäll.

Vonkis sa...

Marianne
Skriv insändare, blogginlägg, visa de bra exemplen på integration och mångkultur. Att vända dem ryggen kanske skulle kunna vara en bra markering att göra på ett möte, det stör inte själva mötet.

Rickard
Sannerligen

IF Metallare mot rasism sa...

Håller med om att det är fel att kasta ägg på dom.
När det gäller deras politik så är jag inte alls mycket för det dom tycker, vissa områden känns det som dom vänder kappan efter vinden för, som arbetsmarknadspolitiken, där man helt enkelt skulle börja göra om sin arbetsmarknadspolitik när det blev för mycket uppmärksammat att SD inte var ett fackföreningsvänligt parti.

Andelieb sa...

Jag instämmer med dig Vonkis (och även med Rickard ska tilläggas).