lördag, maj 30, 2009

Dyrare för rökare, varför inte?

Välkommen till RökBloggen

Jag kan inte uppröras över att det ska bli dyrare för rökare att försäkra sig hos Skandia. Rökning försämrar hälsan. Det är väl inte värre än att bilpremien höjs om man ofta får skador bilen?

Läs mer på
DN
SVD
Aftonbladet
Expressen


Free Dawit Isaak

17 kommentarer:

Andelieb sa...

Eller att livförsäkringen blir dyrare om du har en reumatisk sjukdom....

Anonym sa...

Det är alltid enkelt att börja med en ändring, men om man tillåter en gräns att brytas så innebär det tyvärr att dörren är öppen för de andra områden som vissa fsk bolag redan pratar om. Håller du med om att alkolister,drogmissbrukare, starkt överviktiga och folk med ärftliga sjukdomar eller vissa DNA bitar , AIDS smittade mfl också är grupper med mer risker?
Syftet med att ha försäkringar är att kollektivets premier täcker riskerna. Annars kan man likaväl spara till sina risker själv utan försäkringsbolaget. Dessa nästa steg bli enklare att ta om denna testballong från Skandia accepteras.
Så fundera lite till...

Nicke sa...

Fetma dödar fler än rökare. Behöver jag säga mer?

Bloggblad sa...

Det är väl redan så att det är svårt att försäkra sig om man har en kronisk sjukdom?

Rökning väljer man på ett helt annat sätt än man väljer fetma (om man blir övergödd redan som barn är det svårt att välja) eller någon sjukdom.

Jag känner mig vänligt sinnad i dag, utan att räkna mig som pingstvän... :)

Anonym sa...

Hellre dö av lungcancer än att behöva leva under moderatstyre...där alla ska bli LIKA och tänka LIKA och göra LIKA. Jag är uppriktigt trött på folk med dålig självkänsla som går loss på andra männsikor. Låt folk leva ifred!
Istället för att klaga på rökare så kan ni, "människans förbättrare" börja med att ta en titt på er själva, ert eget liv. Er egen MORAL. Ni som lever efter listor (ska göra det och det och det, ska äta det och det och det, ska träna det och det och det, har som mål det och det och det)...och sen bockar av......skaffa er ett liv istället! Livet blir roligt först den dagen man börjar se den andre. Men det är ju klart...har man dålig självkänsla så måste man ständigt visa upp hur förträfflig man är, även om man skattefuskar, torterar, piskar och förnedrar folk.
Väx upp nu!

Anonym sa...

Helst rätt.
Rökning och fetma ska kosta mer OM det är Självförvållat. (med några undantag)
Hur svårt ska det vara för folk att ta ansvar för sig själva ?

Hur dyrt är inte typ 2 diabetes ?
Inte ska staten behöva gå in med pekpinnar. Suck.
Lol snart får väl staten gå ut med en KBT bok över hur man lever ett sunt liv... (det ser ju ut som om dagens människor börjar tappa den kunskapen)

Anonym sa...

anonym nr2

Är man slav så är man slav. Ta hand om sig själv?
Det du säger är att du vill vara vän med de som kan belöna dig. Skäms du inte när du räknar på individer sådaär? El. har du helt enkelt gått med i sekten?

Klimakteriehäxan sa...

Håller med i princip om prissättningen. Men hur ska man kolla fakta? Jag kan ju till förs. bolaget påstå att jag inte rör en cigg, medan jag i själva verket drar i mig två paket om dagen?

Andelieb sa...

Nicke och den översta anonym: Hos exempelvis Trygg-Hansa får du ju idag inte ens teckna sjukförsäkring om du har ett för högt BMI (tror det är 35 men är ej säker). Är det då inte mer än rätt att rökare betalar en extra summa?

Anonym sa...

Trodde att man var trevlig mot varandra i den här bloggen... man kan yttra en stàndpunkt pà ett mer respektfullt sätt än vissa anonyma gör här!!!

Hàller faktiskt även jag med om att man bör betala mer för det som är medvetet självförvàllat...

/Miyala

Anonym sa...

"Är man slav så är man slav. Ta hand om sig själv?
Det du säger är att du vill vara vän med de som kan belöna dig. Skäms du inte när du räknar på individer sådaär? El. har du helt enkelt gått med i sekten?"

Sekten som älskar att ÖVERkonsumera fett, socker, frukt, rökning och alkohol samt poker ?
Personer som blivit shopaholics, ludomaner, spelmissbrukare ?
Hur ska dom kunna bättra sig om någon inte berättar detta för dom ?
Ja jag talar delvis om egen erfarenhet.
Mer forskning är vad som behövs.
Ska kritik och funderingar förbjudas ? varför inte förbjuda internet i samma veva. XD
Det är ju bra om saker och ting kan diskuteras fritt, vad vore alternativet ?
Skulle någon lära sig något ? eller överhuvudtaget ha möjlighet att byta åsikt eller utvecklas ?
Varför inte våga provocera lite för att sätta igång en diskussion ?
Om ett år kanske jag tycker att mina funderingar är pinsamma... so what ?

Vonkis sa...

Till att börja med vill jag säga, precis som Miyala redan varit inne på, att på den här bloggen är vi trevliga mot varandra. Vi behöver inte alls tycka likadant men bara för vi tycker olika behöver vi inte tappa respekten för varandra.

Jag anser att det är skillnad på rökning och fetma av den enkla anledningen att fetma kan vara genetiskt betingat eller att man redan som barn kan ha blivit fet för att man fått fel kost hemma.

Sådant som är självförvållat, som exempelvis rökning är, borde kunna innebära en höjd livförsäkringspremie.

Idag kan det vara svårt att få en livförsäkringspremie om man har diagnosen ADHD.

Bloggblad sa...

Så trist med anonyma som hoppar på i ren ilska! Man kan ha olika åsikter, men att råskälla är otrevligt.

Och det där med listor och moral och moderat, det förstår jag inte alls. Har "anonym" nån bild av att man är moderat moraltant med listor bara för att man tycker att rökare själva röker sig till sämre hälsa?

Alla har väl ansvar för sin egen hälsa? Och rätt till åsikter?

Andelieb sa...

Bloggblad: Tyvärr används ofta möjligheten att vara anonym på nätet som en täckmantel för att slippa bete sig som folk.

Bloggblad sa...

Andelieb: undrar just hur de otrevliga hittar till trevliga bloggar... jag fick en sån där enorm debatt en gång i ett kontroversiellt ämne, där anonyma gav sig på varandra. Sen dess håller jag inne med en massa åsikter och bloggar bara "snällt"... Inget kul med anonyma påhopp.

Andelieb sa...

Bloggblad: Det är den stora frågan. Tur dock att man som bloggare har makt att ta bort kommentarer. Det kan man ju alltid utnyttja om folk väljer att anonymt bete sig illa.

Den förvånade pappan sa...

Nu är det ju en försvinnande liten del av personerna med fetma som faktiskt kan skylla på genetik. Det handlar om att göra av med mer energi än man stoppar i sig, då går man ner i vikt. Gör man tvärtom går man upp. Genetik kan vara inblandad genom olika ämnesomsättning, men det märker man och får leva därefter.

Om fetma kan anses vara genetiskt kan väl även rökning göra det. Det är ju ett handikapp att inte har styrkan att säga nej, precis som i fallet med fetma.

Min åsikt då, båda bör enligt mig betala mer eftersom de båda står för högre risk OCH att båda är självförvållade. Eller egentligen tycker jag helt enkelt att de ska behandlas lika, sedan är det upp till försäkringsbolagen att bestämma exakt hur premien ska se ut.