lördag, februari 13, 2010

Letar efter logiken utan att hitta den

Välkommen till DomarBloggen

Att förolämpa sina kollegor i e-post är skäl nog för att få sparken om man är en domare inom det svenska rättsväsendet, men att köpa sex från prostituerade är ok...

Välkommen att förklara den logiken om du förstår den.

Läs mer
SvD
DN


Dagens FRA:are – download torrent Piracy
Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

8 kommentarer:

Anonym sa...

"Svensäter tog även upp femton andra punkter som enligt honom låg till grund för i varje fall uppsägning av personliga skäl."

SvD

Blir det mer logiskt då?

Mvh JonasBergdahl

Andreas sa...

Att personen i fråga var domare i Hovrätten har ju inte med saken att göra egentligen. Man kan få sparken från vilket jobb som helst om man beter sig på det här sättet.

Vonkis sa...

Jonas Bergdahl
Egentligen inte, att "personliga skäl" ska vara en större anledning till avsked än att man begår brottsliga handlingar är väldigt konstigt.

Andreas
Se ovan.

Anonym sa...

Jag tycker kanske inte att jag känner till omständigheterna tillräckligt för att göra den jämförelse som du gör. Men jag reagerade på din formulering "Att förolämpa sina kollegor i e-post är skäl nog för att få sparken" för uppenbarligen är det inte bara så det är. Vad de övriga 15 "åtminstone personliga" skälen är vet jag inte, men det vore ju inte första gången som någon får sparken för "bara" samarbetssvårigheter. Jo kanske inom rättsväsendet, men varför skulle lagmännen särbehandlas.

Förtydligande: Jag har inget emot att sexköpare får sparken, tvärtom och i synnerhet från ämbeten som kräver moral och integritet.

//Jonas Bergdahl

Vonkis sa...

Jonas
Jag har verkligen inget emot att man får sparken när man inte kan bete sig som folk på jobbet, tycker bara att det är anmärkningsvärt att man inom rättsväsendet anser att så är fallet då man inte avskedar sexköpande domare.

Anonym sa...

En av regeringen tillsatt rådman kan inte få sparken, utom under mycket speciella omständigheter.

En assessor har inte samma anställningsskydd.

Andro sa...

Vonkis! Det ena brottet är ju mot anställningslagarna och man kan misstänka att assessorn är så oskicklig (olämplig pga oskicklighet, dvs bedöms inte i skick att sköta sin arbetsuppgift av många olika skäl) att han inte kan utföra det han anställdes för.

Det andra brottet är mot sexköpslagen.

I Sverige kan man vara dömd för ett brott utan att som påbröd (dubbelt straff!) förlora sitt arbete, tex genom sexköpslagen. Att man har ett sexliv är annars snarare en positiv faktor för de flesta, som kanske assessorn saknar i sitt liv... ;-)

Poliser som ju har rätt att använda våld i yrket kan ju dömas för att ha använt övervåld och misshandlat. Att göra det tyder på så dåligt omdöme att man (Allmänheten!) med rätta kan ifrågasätta lämpligheten att arbeta som polis....

Det finns visserligen små och stora brott, böjelser och beteenden... men jag anser nog att man i och med straffet har sonat det man förbrutit sig mot. Så jag tycker nog att en sexköpsdömd domare snarare skulle ge en sympatiskt mänsklighet åt ämbetet, men jag ser ändå helst att de med allmänhetens förtroende bör vara oantastliga!

Anonym sa...

är det klarlagt att han inte kommit på något oetiskt och av den anledningen klaagat.
Man brukar avskadas på det sättet om man inte är villig att godta nepotism och korruption.