söndag, oktober 16, 2011

Bostadsbidrag vs brott mot folkrätten

Välkommen till DrevBloggen

I onsdags skrev jag ett inlägg om att det nog var dags för Håkan Juholt att avgå. Jag var en av dem som, okritiskt, köpte det media skrev och det skäms jag för. Visst kan man ifrågasätta det moraliska i att någon som tjänar över hundratusen kronor i månaden anser sig behöva bostadsbidrag men att som Aftonbladet göra gällande att det handlar om fusk, när det visat sig att det inte funnits tydliga regler. Övriga media har inte varit bättre.

Och jag var som sagt var en av dem som gick på allt.

Aftonbladet har till och med skapat en specialsajt, kallad Juholts kris, där alla deras artiklar i ämnet finns samlade. När kommer de skapa en specialsajt om Carl Bild och hans kopplingar till Lundin Oil och allt vad det innebär? Eller är det faktum att en högavlönad partiledare och riksdagsledamot sökt och fått bostadsbidrag viktigare att rapportera om att än att vår utrikesminister mycket väl kan falla under åtal för brist mot folkrätten?

Tydligen är det mycket intressantare och viktigare att fråga honom hur han tror det går för Sverige i EM-kvalmatchen mot Holland.

För närvarande sitter de två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye fängslade i Etiopien, anklagade för att vara terrorister. De åkte till Etiopien för att bland annat granska Lundin Petroleum, f.d. Lundin Oil, ett bolag som Carl Bildt haft aktier i och suttit i styrelsen. Varför är det inte intressant för journalister i Sverige att granska och rapportera om det?

Visst, det kommer någon stänkare om Calr Bildt och Lundin Oil ibland, men något ”drev” liknande det som nu drabbat Håkan Juholt är det aldrig i närheten av...

Per Åhlström, f.d. chefredaktör och ansvarig utgivare för Nya Norrland/Dagbladet och f.d. ledamot i Pressens Opinionsnämnd, har skrivit följande på sin status på Facebook

Kräver Jan Helins avgång. Jag har just skickat följande mail till honom:

För att vara ansvarig utgivare för Aftonbladet krävs det uppenbarligen genuint dåligt omdöme samt en total motvilja mot faktakontroll.

Jag har nu följt Aftonbladets kampanj mot Håkan Juholt från distans i USA och från första stund frågat mig varför Aftonbladet inte redovisat de regler som Juholt sägs ha brutit mot.
Nu har en enskild bloggare ställt de frågor som först din reporter och sedan du borde ha ställt före publicering. Resultatet är helt förödande för Aftonbladet. Det finns inga regler. Och Juholt har fyllt i blanketten på helt korrekt sätt.

Ytterst ansvarig för Aftonbladets ohederliga journalistik är tidningens ansvarige utgivare: Du.

Du har svikit dina Aftonbladets läsare genom att slå i dem ogrundade lögner. Du har svikit allt vad journalistisk heder heter och du har inte kunnat eller velat ställa ens enkla kontrollfrågor för att undersöka sanningshalten i de påståenden Aftonbladet gjort om Håkan Juholts kostnadsersättning för dubbel bosättning.

Som f.d. chefredaktör och ansvarig utgivare för Nya Norrland/Dagbladet och f.d. ledamot i Pressens Opinionsnämnd är jag både förbannad och ledsen över att chefredaktören för Sveriges största tidning drar hela vår yrkeskår i smutsen och inte kommer ens i närheten av att leva upp till det ansvar som åvilar en ansvarig utgivare.

Det är inte Håkan Juholt som ska avgå. Det är du! Och dina kolleger på Stockholms övriga dagstidningar, som inte heller tycks veta vad källkritik och faktakontroll är.

Per Ahlstrom
160 Lincoln Avenue
Yardley, PA 19067


Andra bloggar
Martin Moberg Olas tankar

Läs mer
Håkan Juholt
Skånskan GP SvD SvD

Carl Bildt
Skavlan SVTPlay (hoppa 22 minuter in i programmet) SVT SVT SVT SVT SVT SVT SVT SVT DN DN DN DN SvD SvD Dagen Dagen Dagen Expressen Expressen Expressen Expressen Expressen Expressen Expressen Expressen Expressen Expressen AftonbladetTV Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet E24 E24


FRA:are – download torrent Piracy The Pirate Bay Kalmar Julian Assange
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

4 kommentarer:

Cecilia N sa...

Per Åhlström är en klok människa. Det har jag alltid tyckt sen jag läste honom i NN.

En annan sak som ingen har tagit upp är: varför kom den "nyheten" just då? I höjd med budgetdebatt och svenska journalisterna i Afrika (alla tre).
Varför kunde inte S få koncentrera sig på att debattera regeringens budget i godan ro?
Jaa, varför ...

Cecilia N sa...

Och dessutom. Varför ska en som fyller i en blankett korrekt enligt blanketten, även om det kanske verkar skevt mot verkligheten bli av med huvudet istället för de som formulerat blanketten.
Och varför finns det inte folk (på blankettkontoret eller ett som ligger granne med det) som kollar upp sånt när det händer istället för att det ska flyta 160 000 kronor under broarna först?

Och hur många andra riksdagsledamöter delar bostad med någon när de är i Stockholm?
(Och hur är det med den där skattegrejen om antalet dygnsvilor per månad på en adress? Klarar riksdagsledamöterna den eller måste de skriva sig i 08, och vad händer då med bostadsersättning, traktamente och åka-hem-peng (som jag inte vet om den finns)?)

Rickard sa...

Fint skrevet Vonkis :)

Vonkis sa...

Cecilia N
Visst är det många frågor vi kan ställa oss efter veckan som gick. Tyvärr tror jag det dröjer innan vi får några ordentliga svar, om vi någonsin får det.

Det har ju redan visat sig att andra riksdagsledamöter gjort samma sak, bland annat en centerpartis som fått betydligt mycket mer pengar än Juholt.

Rickard
Tackar.