torsdag, oktober 27, 2011

Diwali (Deepavali)

Välkommen till HögtidsBloggen

Skämmes!

Jag glömde ju bort att berätta om den hinduiska högtiden Diwali som var igår.

Texten skrev en trea för ett år sedan.

Diwali firas i femdagar, man firar att ljuset vunnit över mörkret och har tända ljus och lyktor överallt. Familjen umgås med varandra och ger varandra presenter.

Det finns en historia om Diwali. Den store krigaren prins Rama var gift med den vackra Sita. Demonkungen Ravana hade tjugo armar och tio huvuden. Han ville gifta sig med Sita. En dag kidnappade Ravana Sita. Hon gjorde ett spår av sina juveler så att Rama kunde följa efter.

Rama letade efter Sita och träffade apkungen Hanuman. De blev vänner och Hanuman sa till alla apor och björnar i hela världen att leta efter Sita.

Efter jättelång tid hittade de Sita på en ö. Hon satt i ett fängelse. Ramas armé kunde inte komma ut till ön så alla djur i världen kom för att hjälpa till. De byggde en bro.

Rama dödade demonkungen Ravana med en magisk pil. Hela världen firade. Rama och Sita reste hem till sig igen, överallt tände människor oljelampor för att de skulle hitta vägen

Sedan då tänder människor lampor under Diwali för att komma ihåg att ljuset vann över mörkret och att gott vinner över ont.

Igår hände dessutom en rolig grej. Eleverna fick i uppgift att göra olika rangoli. Sedan visade det sig att man i Indien brukar rita rangolimönster för att bjuda in gudinnan Lakshmi till hemmet.

Läs mer
Diwalifestival
Diwali for kids

FRA:are – download torrent Piracy The Pirate Bay Kalmar Julian Assange
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

Inga kommentarer: