onsdag, oktober 12, 2011

Olika syn på samma händelse

Välkommen till MotståndsBloggen

I USA högtidlighåller man Columbus upptäckt av Amerika med firandet under Columbus Day. I många spanskatalande länder firar man samtidigt Día de la raza.

Fakta från en av treorna ifjol.

Día de la Raza
Den 12 oktober firar hela Amerika att Christoffer Columbus upptäckte Amerika 1492. I spansktalande länder heter dagen Día de la Raza. Namnet skapades av den spanska ministerna Faustino Rodriguez-San Pedro. Den 12 oktober skulle vara en dag som förenade Spanien och Latinamerika.

Christoffer Columbus seglade västerut från Spanien. Han korsade Atlanten och trodde att han skulle hitta en kortare väg till Indien. Istället landsteg han i Bahamas och hade hittat Amerika.

Idag, två dagar senare är det Urfolkens motståndsdag, Día de la Dignidad y Restistencia de los Pueblos Indígenas. Så här står det att läsa på Mångkulturella almanackans hemsida.

Då européerna anlände till Amerika, den 12 oktober 1492, kom de inte till en obebodd kontinent. Där fanns redan en mängd olika folkslag och riken med egna språk och kulturer. Idag vill många göra denna minnesdag över motståndet mot kolonialismen till en dag med fokus på framtiden – på Moder Jord och på klimaträttvisa.

Idag är det, dessutom, Internationella dagen för begränsning av naturkatastrofer, Civilkuragets dag och Internationella reumatikerdagen.

Läs mer
Latinamerika.nu

FRA:are – download torrent Piracy The Pirate Bay Kalmar Julian Assange
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

Inga kommentarer: