torsdag, april 01, 2021

Den trehundrasjuttiofemte dagen: En eftermiddag i köket

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag trehundrasjuttiofem i isolering. Ni vet när man har råvaror i kylskåpet och helt plötsligt inser att man måste göra något av dem innan de blir dåliga? Där har jag hamnat idag så det har blivit några timmar i köket.

Laxen var det ingen fara med, den fick jag igår, men en stor laxfile tar ju en faslig massa plats i kylskåpet och så kan man inte ha det. Två delar har jag fryst in och den tredje biten fjorde jag så klart ugnsbakad lax med fänkål och tomater av. Innan jag kunde laga laxen behövde jag fjälla av den, det var första gången för mig och jägarns vad det flög fiskfjäll! 

Förra veckan köpte jag hem rostbiff som har blivit kvar i kylskåpet, jag har helt enkelt inte varit sugen på kött. Idag såg jag att bäst före datumet är 2 april så det blev till att fixa rullader med philadelphiaost, rödlök och svamp. Jag besparar er en bild för det blev väldigt brunt, oavsett den bruna färgen har jag nu några matlådor i frysen och det är ju aldrig fel.

På tal om brunt har jag för första gången på väldigt länge gjort Andeliebs morotskaka men med citron i krämen. Först funderade jag att göra en pavlova men en sådan går ju inte att spara så det får bli en annan gång.

Nu ska ni inte tro att matlagningen var klar där. Icke. När jag skriver det här inlägget står en broccoli- och ädelostpaj i ugnen. Det receptet har jag förresten också fått från Andelieb.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jägarns!
Nu blev jag sugen på din ädelostpaj.
Köpte vetefri smördeg, har tomater oc( brock9li hemma men inte ädelost...Får göra efter helgen.
Ser så gott ut allt du gjort. Det blir en god mathelg hos dig.

/Marianne

Vonkis sa...

Marianne
Tack, pajen blev supergod och det var väldigt smidigt att använda pajdegen så den kommer jag fortsätta att använda.

Anni sa...

Men varför i all världen fjällade du laxen? Lägg filén med skinnsidan ned på ett bakplåtspapper i formen. När laxen är klar är man bara lite försiktig så man inte gräver ner i skinnet när man serverar. Alternativt lägg filén med skinnsidan upp (och pensla inte kryddoljan då), efter ca tio minuter kan skinnet dras av med hjälp av en kökspincett och då kan den där oljan penslas på.

Gott ser det ut, så jag ska prova receptet.
När jag köper en stor laxfilé brukar jag grava det vi inte ska äta på en gång. Låter den gravade ligga i kylen i två-tre dagar innan jag skrapar av vätskan och fryser laxen. Perfekt att ta fram och halvtina för att sedan (låta maken) skära snygga skivor innan den tinat helt.

Pajen ser också supergod ut!

Vonkis sa...

Anni
Jag har väldigt svårt för att få exempelvis fjäll eller fiskben i munnen när jag ätet fisk, får kväljningar av det. Men det var lite roligt att fjälla laxen :-)

Kan man frysa gravad lax? Det hade jag faktiskt ingen aning om.