söndag, oktober 10, 2021

Helgarbete

Välkommen till HelgBloggen

Snart är ännu en helg till ända och det har blivit en del arbete gjort, både fysiskt och mer stillasittandes.

Suzan var på lotten redan i fredags och flätade klart vår nyaste kompost. Kanske ser ni att det är lite jord utanför stocken, i det högra nedre hörnet? Där har jag grävt ner de irisknölar vi fick av en granne förra helgen. Den ska ge blommor som är lila och gula. Under gårdagen täljde A till några pinnar som bankades ner så att stockarna längst ner ska ligga på plats.

Tänk så mycket vi fortfarande kan skörda. Alla pumporna är avklippta och vi fick en var av varje sort. Nu ska vi se om jag får det rätt. De stora gröna är nakenfröpumpor som heter Olga. De orangea längst bak, de som har lite grönt i sig verkar heta kabochi. De orangea i mitten är vintersquasen uchiki kuri och längst fram ligger två butternutpumpor.

Dessutom fick jag en gul zucchini, mangold och nyzeeländsk spenat med mig hem.

Jorden i pumpabädden har vänts och täckts med löv. Vid sidan om den ligger halva körsbärsträdet. Det var så murket att vi inte hade något annat val än att såga ner ena stammen. Nu är det bara att hoppas att den andra stammen klarar sig.

Det blev en del sått också. Där i mitten av bilden där löven är bortrafsade har jag sått lite vallmo. Eftersom det kommer ta ett tag innan perennerna breder ut sig ordentligt tänkte vi att det kan vara fint med lite vallmo som sticker upp där bak. Ja, jag markerade med två pinnar var fröerna såddes och täckte med löven igen.

Nu är det här en bild från augusti men där jag markerat med rött är det en liten kant mellan lådan och gräset. Tidigare hade vi lagt stenar där men nu har jag grävt ner lite blomsterlökar där istället. Äntligen är alla lökar vi köpt nere i jorden.

Idag har jag hållit mig hemma hela dagen. Det har lagats mat, diskats, lösts kryss, konstruerats prov och lite annat. Och på onsdag är det dags för en ny kursdag!

7 kommentarer:

Anonym sa...

En fin helg med andra ord.
Hoppas att alla frön, lökar och plantor tars sih. Kommer bli så vackert till våren - längtar redan.
Önskar dig en fin korsdrag på onsdag.
Marianne

Vonkis sa...

Marianne
Det känns faktiskt lite spännande att vänta till våren och se vad det är som kommer upp och vad som överlevt av allt vi sått och planterat under hösten.

Bloggblad sa...

När jag kom på att jag skulle köpa lökar, var de slut på Willys ... ska försöka hitta i någon annan affär.

Jag är grymt impad av ert idoga trädgårdsarbete!

Annika sa...

SÅ fint och höstigt det är nu!!
OCH du har en kolonistuga, det hade mina föräldrar också på 80 och 90.talet. Mysigt var det att vara där.
Så fin korg!!
OCH vad fina pumpor du har!

Vonkis sa...

Bloggblad
Vi beställde lökarna från en sida vi trodde var nederländsk men som visade sig vara polsk. Det blev lite spännande när påsarna kom och det bara fanns polsk text men inga bilder på dem 😂

Annika
Tack!
Vi är så glada över vår lilla odlingslott. Den har varit lite av en räddning när året har varit som det varit.

Anni sa...

Men ni som slängde iris i början! Nu passar det minsann! ;-)

Så fin pumpaskörd ni fått! Jag inspireras av butternutpumporna, kanske vore något för mig att prova nästa år.

Vonkis sa...

Anni
Då hade vi inte rabatterna klara och så var det andra färger på den irisen än på den här :-)