onsdag, mars 16, 2022

Livskraft

Välkommen till OdlingsBloggen

I slutet av februari sådde jag några tomatfrön. Sju sorter, tre fröer av varje för att vara säker på att få något av varje sort. Det var lite trögt i början men 20 av 21 fröer hade grott inom en vecka. Ett enda frö var dött. Trodde jag i alla fall. När jag kom hem efter jobbet idag och som vanligt gick in i gästrummet för att inspektera plantorna upptäckte jag att det sista fröet tydligen ramlat av sin torvbrikett och nu har den tittat fram! Tänk att så sent som i morse, när jag vattnade plantorna, tänkte jag att jag skulle ta och ta bort krukan och kasta jorden i den. Vilken tur att jag inte gjorde det.

Övriga tomatplantor, och paprikaplantorna, ser riktigt fina ut. Växtlamporna var en bra investering för jag har aldrig fått tomatplantor som är så här pass höga utan att vara trådsmala. Till helgen ska jag ta och fylla på krukorna med jord.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Man slutar aldrig att förvånas livskraften hos våra växter.

Marianne

Anonym sa...

Härligt med egen odling nu när priserna stiger :)
/ Carin

Bloggblad sa...

De gånger jag fått upp något från tomatfrön, och det har blivit tomater, då har skalet varit hårt och inkråmet beskt. Men skam den som ger sig! I år blir det fönster runt den tänkta tomatplatsen vid stugan. Luktärterna blev en besvikelse, de luktade inte gott och blev fula iblombladen nästan direkt.

Vonkis sa...

Marianne
Verkligen inte.

Carin
Nja, med tanke på växtlampa, jord, näring och allt som behövs till odlingen vet jag inte om det blir så mycket billigare att odla själv. Men roligt är det. :-)

Bloggblad.
Oj, det låter inte roligt. Är det samma sort du odlat varje gång med det resultatet?
Tjusningen med luktärter förstår jag inte riktigt. Eller jo, om de väl växer som de ska är det fina men min erfarenhet är att det är svårt at få dem att just växa. Trots att alla säger att det inte går att misslyckas med dem.

Anonym sa...

Visst är det fantastiskt att på balkongen/ i trädgården plocka egenodlade grönsaker och frukter!
I år har jag tagit sticklingar från ett tjuvskott (av Artisan Golden Bumble Bee) som slingrat sig i fönstret under vintern! Hoppas få tidigare skörd...
Ser odling som ett billigt nöje; att få skapa och vårda! / Carin

Anni sa...

Man blir så glad när de små fröna gror. Vilken ljuvlig livskraft i en sorglig värld <3

Vonkis sa...

Anni
Det har du så rätt i.
Däremot börjar jag undra om det verkligen är ett tomatfrö som grott för karaktärsbladen ser inte så tomatiga ut.