onsdag, juni 29, 2022

Vilodagar

Välkommen till ViloBloggen

Arbetet med att borra och skruva på jordgubbskanten i måndags tog mer än jag hade trott. Framför allt är det revbenet som sagt ifrån.  Därför har det blivit två ordentliga vilodagar. Igår blev det dock en lite sväng med spårvagnen till biblioteket för att lämna tillbaka några böcker och när jag tog spårvagnen hem åkte jag förbi min hållplats för att hämta ut mitt nya körkort och köpa lite blåbärssoppa. Blåbärssoppa är för övrigt en riktig livräddare de här varma dagarna.

När jag kom hem låg ett paket i postfacket. Det var en tröja jag beställt från Rojvakommittéernas webshop. Den har en bild på en YPG-krigare och texten Long live the resistance of Rojava. Tröjan kom sorgligt läge med tanke på regeringens skamfulla avtal med Turkiet som skrevs under just igår. Kanske kommer  mitt köp räknas som stöd till terrorister nu.

Utöver den lilla utflykten har jag hållit mig hemma och bara vandrat ut på balkongen några gånger för att njuta av blommorna där. Jag skulle verkligen vilja ställa i ordning ordentligt där, gå ner med tomma krukor till källarförrådet och sopa upp jord från golvet. Men se det fungerar inte just nu. Så ni får fortfarande bara se närbilder på blommorna.

Tänk att de här stora fina ringblommorna överlevt både ett stora anfall av blomflugslarver och några veckor på balkongen i snö och minusgrader innan jag satte ner dem i den här balkonglådan månadsskiftet april maj.

I samma veva satte jag ner en lite skraltig tagetesplanta som varit med på samma resa. Jag hade sått flera olika tagetesfröer och eftersom alla sådder slängdes ut på balkongen när jag såg hur jorden kryllade av små larver hade jag inte koll på vilken sort det var. Turligt nog var det inte någon linnétagetes i alla fall, den blir ju stor som en buske.

Den här linnetagetesen planterade jag ut för en månad sedan och den mäter över 30 cm på höjden nu och kommer bli större innan den är klar. När jag satte ut plantan sådde jag även några sömntutor i kanten. De ser verkligen inte mycket ut för världen men än kan mycket hända.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bra att du tar några dagars vilopaus. Det behövs i den här värmen.
Man kan nästan tro att man gråter, fast man är glad, när svetten rinner nedför kinderna.
Så vackra färger på din balkong!

Marianne

Versch sa...

De där vilodagarna behövs lite då och då. Hoppas det onda ger med sig snart.
Bra att kunna njuta av blommorna på balkongen med ju.

Vonkis sa...

Marianne
Idag har det varit uthärdligt men svetten rann som på en gnu ändå när jag vattnade gurkorna och tomaterna.

Versch
Det blir bättre när jag vilar men det behövs å andra sidan inte alls mycket för att det ska bli värre.

Anni sa...

Det hade just sett ut med en Linnétagetes i balkonglådan!
I år sådde jag inga Linnétagetesfrön mer än i en kruka till sonen. All sådd blev så konstig med kylan i våras och resan till Nederländerna. Lillhunken klarar att vattna uppväxta saker, men inte sådder ...

Vonkis sa...

Anni
Om det var en linnétagetes hade jag fått plantera om den.
Den, kalla våren ställde sannerligen till det lite.