måndag, december 05, 2005

Självmord

Visst är det tragiskt när en människa av en eller annan anledning tar sitt liv. Jag önskar att ingen behövde må så dåligt att de bara ser döden som utgång. Absolut. Men jag tycker att det är något av det mest själviska man kan göra.

Att ta sitt liv är att ge upp.

Den som tar sitt liv tänker inte på den/de som kommer att hitta den som är död. Det är knappast trevligt att se någon som har skurit upp sina handleder, skjutit sig i huvudet, hängt sig eller sitter i en avgasfylld bil. Hur ska den/de som ser en sådan sak få bort bilden ur sitt huvud?

Att ta sitt liv är att säga att nu skiter jag i det här, ni får ta upp resterna och försöka gå vidare.

Den som tar sitt liv tycker säkert att den har en bra anledning till att göra det. Personen tycker kanske till och med att han eller hon gör sina nära och kära en stor tjänst.

Jag vet ett par stycken som har tagit sina liv. Jag vet fler som har försökt att ta sina liv. Ingen av dessa personers anhöriga har sett det som att den döde har gjort dem en tjänst. De har istället känt förtvivlan och skuld. Skuld och förtvivlan över varför de inte såg hur dåligt deras man/far/son/syster/vän/kära mådde. Skuld och förtvivlan över att de inte kunde hindra självmordet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hade en vän som tog sitt liv. Jag kände inte familjen. Jag kan knappt föreställa mig hur ont det gjorde dem. Men jag har sett vad det gör med vännerna. Vännerna som han inte trodde at than hade. jag tror inte att han struntade i vad det gjorde med dem som brydde sig om honom. Jag tror att han ärligt inte trodde att någon brydde sig. jag känner skuld för att han inte visste att han var viktig för mig. Jag skäms för att jag inte själv insåg att han var viktig för mig.

Vonkis sa...

Batti.

Jag vet att många av de som tar sina liv är psykiskt sjuka. Som jag skrev tidigare känner jag folk som har begått självmord. Att vara psykiskt sjuk kan vara en förklaring, inte en ursäkt, till att någon tar sitt liv.

Anonym sa...

I många lägen mår människan så dåligt/är så sjuk, att hon inte kan tänka på konsekvenserna. Jag förlorade nyligen en farbror i självmord, och jag är säker på att om han hade kunnat tänka klart så hade han aldrig gjort så mot sin fru och sina söner. De själva anser att det var sjukdomen som tog hans liv, inte han själv.

Anonym sa...

Batti...otroligt bra.