söndag, september 05, 2010

Är Bjästa redan glömt?

Välkommen till FunderingsBloggen

Jag var i Stockholm förra helgen och på bussen hem läste jag Aftonbladet. Inget konstigt med det, brukar läsa tidningar när jag är på resande fot, det är en ganska skön förströelse.

Men förra söndagen reagerade jag speciellt på en artikel, eller dokument som Aftonbladet har valt att kalla det.

På två uppslag i tidningen går Oisín Cantwell igenom vad som hände, i alla fall vad som är känt, mellan Julian Assange och de två kvinnor som anklagar honom för våldtäkt respektive sexuellt ofredande.

Speciellt två saker slår mig, när jag läser artikeln/dokumentet.

1 Det känns konstigt att Aftonbladet lägger ner så mycket tid och utrymme på att skriva om ett fall som rör en av deras egna anställda. Speciellt som tidningen rätt tydligt verkar föra tesen att Assange gick i en så kallad sexfälla. Att Aftonbladet skriver om händelsen är inte konstigt i sig, det är just det att de gör en sån stor grej av det hela som jag har vänder mig mot, just för Assange är anställd av tidningen.

2 I artikeln/dokumentet går det att läsa ”De två kvinnorna är satta under tryck från media. En av den jagas nu också av en intensiv internetmob”. Det är svårt att inte dra paralleller till det som hände i Bjästa. Det skulle vara rätt spännande att veta hur många av de som är med i mobben mot kvinnan som förfasade sig över det som hände ”Linnea” när hon anmälde ”Oskar” för våldtäkt, hur många av dem som förfasades över den nätmobb som ”Linnea”, Amanda och den andra tjejen som våldtogs utsattes för och hur många av dem som ville radera Bjästa från kartan för att "alla" där var odjur som gett sig på ett offer...

Vi vet inte vad som hände mellan Assange och kvinnorna. Kanske var det våldtäkt och sexuellt ofredande, kanske inte. Och även om det skulle visa sig att det inte var våldtäkt och sexuellt ofredande, skulle det göra det ok att bete sig hur som helst mot kvinnorna? Att önska dem allsköns hemskheter?

Tyvärr går det bara att läsa artikeln/dokumentet Blev han lurad i en sexfälla? att läsa på internet om man är med i Aftonbladet Plus.

Läs mer
Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Newsmill

FRA:are – download torrent Piracy HA
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror det de flesta som attackerar kvinnorna i denna historia ser är att de:
1) Erkännt att sexet inte var påtvingat utan att båda parter var med på det och inte höjde några protester (och att detta till trots har en anmälan om våldtäkt lagts, som del av allmänt åtal).
2) En av kvinnorna är väl förtrogen med att en våldtäktsanmälan skulle falla under allmänt åtal om båda kvinnorna gick och "hörde sig för" med polisen om vad detta kunde handla om.

För de flesta låter detta som att någon (eller båda) av kvinnorna blev sotis och låter rättsväsendet och media stå för utskällningen.

Anonym sa...

Var finns likheterna mellan Bjästa och det här fallet? Jag kan då inte se dom. Här finns däremot mycket som pekar på att det är frågan om en okynnesanmälan.

Vonkis sa...

Anonym och Anonym
Som sagt, jag har ingen aning om vad som hände, antar att inte ni har det heller, om det inte är så att ni var med vid något eller båda av händelserna. Likheten med Bjästa är att det har börjat florera en massa rykten på nätet om tjejerna, speciellt den ena av dem. Folk anser sig sitta inne på diverse sanningar, man "vet" vad som har hänt. Och eftersom att man "vet" att Assange är oskyldig anser man sig ha rätten att skriva rät otrevliga saker om kvinnorna och önska dem nåde jämmer och död.

Och OM det nu är en falsk anmälan så rättfärdigar det inte den internetmob som har bildats. Två fel gör inte ett rätt.