fredag, september 17, 2010

Är det värt det?

Välkommen till MänniskoBloggen

Ni har väl inte missat blogginlägget om Annica Holmquist som blivit utförsäkrad och som uppmanats att sälja sin lägenhet för att få något försörjningsstöd?

Sedan människor började bli utförsäkrade i början av det här året har vi fått läsa om många fall där människor hamnat i kläm för Alliansens arbetslinje.

Ja, det är bra att människor kommer ut i jobb men det här är ju absurt. Man har dragit åt på tok för hårt när såna här saker inträffar. På tok för hårt. Eller får Annica skylla sig själv? Är hon en parasit? Är det värt att Dessa människor behandlas på det här sättet bara vi kommer åt några som fuskar med sjukförsäkringen?

Och som dottern Emelie skriver

Oavsett vad de hittar på är det skattekronor som bekostar detta. Det gör det samma om det är sjukersättning, aktivitetsersättning eller försörjningsstöd. .

Den enda skillnaden är att sjukförsäkringen belastar statens ekonomi mendans försörjningsstödet belastar kommunernas.

Läs mer
Klamydiabrevet Aftonbladet Aftonbladet SvD SvD
Dagen Ekot TV4Play SVT SVT In Your Face

Läs också vad Cristina Husmark Pehrsson sa om skattesänkningar och de skärpta sjukreglerna redan 2007. SvD.
Vinnare och förlorare.

FRA:are – download torrent Piracy HA
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

20 kommentarer:

Anonym sa...

FK-strul även på Sossarnas tid:
Ibland låter det i debatten som om allt fungerade felfritt innan Alliansen tog tag i problemet att världens friskaste befolkning samtidigt var världens mest sjukskrivna.

Läs denna intressanta riksdagsfråga från 2005:
http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=67&doktyp=fr&rm=2005/06&bet=907&dok_id=GT11907

Mer här:
http://tobleronepolitik.com/2010/09/17/cancersjuka-rodgronas-manniskosyn/

ngh sa...

Det enda "stupstocken" innebär är att man skall titta på fallet igen. Är man sjuk fortfarande så skall man åter till sjukersättning. Skillnaden från tidigare är mest att man skall få en chans att komma tillbaka till ett normalt liv vilket istället för oåterkalleligen att slängas på förtidspensioneringens avfallshög som vänstern gjorde i många år.

Att sen försäkringskassan gör fel i ett och annat fall är tråkigt och något man måste försöka förbättra men det är inget nytt. Folk föll mellan stolarna även innan alliansen tog över.

Nattljus sa...

Till anonym och ngh. Läs detta http://www.myter.tk/ innan ni yttrar er igen om utförsäkringar, tack. Skapa sedan ert egen bild och inte det som itutas av politiker och media.

Anders sa...

Kära Anonym och ngh vakna upp o ta en ogrumlad blick på verkligheten. Oavsett om sånt här har hänt förut så ändrar det inte fakta att vi har ett sjukförsäkringssystem som är omänskligt. Man blir inte friskare av att sparkas ut från sjukskrivning och tvingas söka jobb. Vi måste ha ett system som ser till individen och vi måste ha system där vi faktiskt låter de med kompetens därtill avgöra vilka som kan arbeta. D.v.s. våra utbildade läkare inte som idag där FKs handläggares röst styrt av verklighetsfrämmande regler avgör.

I varje system så finns det alltid de som kommer att försöka fuska eller glida undan. Detta borde inte innebära att man ser alla som potentiella fuskare. Så tycker sjukvårdssystemet fungerar idag.

Hur många personer ska behöva ta livet av sig, få sitt liv slagit i spillror och detsamma med deras anhöriga innan vi reagerar och slänger ut politiker som inte bryr sig ett dugg om de som valt dom.

Lägg din röst på söndag den 19/09 för en förändring!

Anonym sa...

Fallet med Annica Holmquist har inget med Aliansen att göra, utan det är handläggare på FK som inte gör det dom skall. Socialdemokraternas propaganda kanaler SvD/Aftonbaldet, TT med flera basunerar galdligen ut fallet för att misskreditera Alainsen. Att det inte skulle spela någon roll om Dom Röda satt vid makten talar man inte om.

JonasE sa...

Problemet med reformen ligger inte i sjukas eventuella rätt till sjukpenning utan tidsgränser, utan det är ändringen av arbetsförmågebedömningen, från "normalt förekommande arbete" till "prövas mot hela arbetsmarknaden"som är problemet, men det tycks ni Alliansanhängare vara nöjda med, trots de uppenbara konsekvenserna för de som är sjuka!!.

Denna "prövas mot hela arbetsmarknaden" gör i princip att vem som helst som inte är helförlamad kan anses kunna arbeta av FK!!, oavsett om den sjuke i verkligheten kan detta eller inte, eller om det finns den typen av jobb på arbetsmarknaden eller inte, ut till AF:s tröstlösa system åker de sjuka i alla fall, och var är rehabiliteringen i detta??.

Regeringsskifte är enda hållbara lösningen!!, för Alliansen tycks sitta nöjd som det är, med sjukförsäkringens bidrag till skattesänkningar!!.

miyala sa...

Skrev ett làààààngt inlägg som tyvärr försvann.

Jag har ju inte bott i Sverige under tiden som alliansen har regerat men jag har ju förstàtt att det diskuterats livligt gällande sjukförsäkringssystemet och att det innehàller mng svagheter. Fredrik reinfeldt har enl mig haft svàrt att försvara sig gällande detta.

Nu tillhör jag ju dem som inte nödvändigtvis tror att detta är ngt de velat uppnà. När man gör ett stort systemskifte sà krävs det ju oftast att det gàr en längre tid för att man sedan ska kuunna utvärdera resultatet och sedan göra förbättringar. Det är svàrt att göra ngt helt nytt och med ens göra det perfekt. Det har skett mng hemska, neg fall pga förändringarna men inte att glömma oxà positiva förändringar.

Jag hoppas att alliansen kommer att ta tag i bristerna i systemet och ge FK tydligare riktlinjer sà att liknande fall undviks. Jag har fortfarande tilltro att det vill fà ett välfungerande system där människor inte kommer i kläm även om jag samtidigt ibland kan känna mig osäker inför utvecklingen.

Vonkis sa...

Miyala
När Reinfeldt, och tidigare Littorin, blivit informerade om såna här fall har de bara slagit ifrån sig och skyllt på Försäkringskassan. På sin höjd har Fredrik sagt att man får räkna med att folk kommer i kläm när man gör förändringar.

Och syftet har ju hela tiden varit att skattesänkningarna ska finansieras av de skärpta sjukreglerna.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/skarpta-sjukregler-ska-betala-lagre-skatt_253673.svd

Anonym sa...

Folk blandar ihop de olika ersättnings systement också "sjukersättning"=sjukpension
jättesvår att få, med nästan dräglig existensnivå,rabbatter och tillägg(8000 brutto kr )

Sjukpenning
Ganska lätta att få, mådte rapportera in månadsvis och utförsäkrar vid tidsgräns
uselt mager minstanivå 3800 brutto

---

Egentligen borde det skattemyndigheten istället betala ut en medborgarlön till de under 9000 brutto kr om månaden )ökas i takt med ekonomin. så att de har den nivån åtminstone. Om man vill ha mer stöd, behöver man antingen ha en försäkring eller fond (som inte räknas in som inkomst) eller ansöka om extra hjälp.

Det förutsätts att man kan hålla sig sysselsatt själv i något (studier, pågående vård, eller jobbsök)-och deltagande i detta kan bidra till att man får mer i sin extra fond.

Resultat. mycket mindre byråkrati för både individ och samhälle.

Skattemyndigheten har nog god koll på hur mycket folk faktiskt tjänar "vitt".

Anonym sa...

Detta står i lagen: Försäkrad, vars arbetsförmåga är helt eller i det närmaste helt nedsatt, får hel sjukersättning eller aktivitetsersättning.

Så FK får tolka rätt

Anonym sa...

Jag rekommenderar förra regeringens egna utredning. http://www.sweden.gov.se/sb/d/6150/a/72124 Citerar "Sjukförsäkringen har tillåtits bli en parkeringsplats för problem den inte är avsedd för" (sid 54) samt "Aktiva insatser av olika slag kommer ofta mycket sent eller inte alls och för många innebär sjukskrivningen en nedstigning i ett svart hål av väntan." (sid 61)

Anonym sa...

Hoppas ingen slipper bli sjuk! Ensak jag undrat länge över är: Socialbidrag har man enl. lag rätt att få under en begränsad tid, socialbidrag är INTE en permanent inkomst.källa. Så hur har de tänkt då när folk sparkas ut till detta?
En annan sak är finns tydligen många sk. jobb med lönebidragsanställning att tillgå, detta innebär att AMS betala lön+arb.giv.avg åt företagen som anställer en sjuk då... asså som vanligt flyttas bara problemet vidare för att statestiken ska va finare, men staten får ändå betala i slutänden... på bekostnad av dessa sjuka!!! Ja hur sjukt är detta!!!!

Anonym sa...

Självmord på grund av försäkringskassan har även skett under socialdemokratiskt styre:
http://www.vk.se/Article.jsp?article=30407

Anonym sa...

Dottern är aktiv i V. Smart att ta upp detta just nu. Kanske till och med förstora upp problemet när de redan fått svaret från FK att de skall ha en lösning på måndag.

Sophia sa...

Att man måste sälja sin bostadsrätt/hus och så vidare innan man får socialbidrag är inget nytt.

Så har det fungerat i många många år. Anledningen till det är att folk inte ska sitta på miljon-villor och gå på socialbidrag.

Det är inget som de rödgröna kommer ändra på heller.


Och min erfarenhet av försäkringskassan har varit positiv, så jo, det har visst med vem man har som handläggare. För annars skulle väl inte jag heller ha fått pengar när jag var sjukskriven.

Anna Högberg sa...

Systemet är inte omänskligt. Det är mänskligare än någonsin och vi slipper nu se hyggligt friska 30-åringar stoppas undan i förtidspension och sjuksystemet användas som ett sätt att dölja arbetslöshet.

Fallet Annica är tragiskt, men handläggare på FK kan göra felbedömningar och just det här fallet ÄR FAKTISKT INTE KLART ÄN. Dels så pratade de med Annica innan beslutet faktiskt var fattat och dels så är det osäkert huruvida hon ens har sökt sjukpenning än.

Det här är inte ett systemproblem - det är ett problem på handläggarnivå och vi kommer ALDRIG NÅGONSIN att komma undan att människor ibland blir felaktigt hanterade. ALDRIG.

Mikael sa...

Anonym 10:25, socialbidrag ska i de allra flesta fall användas som en temporär åtgärd. När jag fick soc i ett par månader så var det för att jag hade börjat jobba men inte skulle få lön på nästan två månader och låg på noll i kassan.

Det är så det SKA användas.

Nivån på soc ska därför vara låg - vill man ha mer än det minimala så måste man ut och bidra till samhället. Det är så den ekvationen måste se ut.

Anna Högberg sa...

Vonkis, ministrar får inte kommentera enskilda fall. Det är OLAGLIGT.

Vi har inte ministerstyre i det här landet. DET ÄR EMOT LAGEN att kommentera enskilda fall och rättsfall.

Renfeldt skulle begå ett brott mot grundlagen om han kommenterade Annicas fall.

Så enkelt är det. Han KAN INTE kommentera.

Vonkis sa...

Anna Högberg.
"Systemet är inte omänskligt."
Hur kan man säga att ett system där sjuka tvingas gå från hus och hem inte är omänskligt? Jag har aldrig sagt att det förra systemet var felfritt. Däremot har jag sagt att man med det system vi har idag har gått för långt.

"vi slipper nu se hyggligt friska 30-åringar stoppas undan i förtidspension och sjuksystemet användas som ett sätt att dölja arbetslöshet." Istället stoppas sjuka undan i försörjningsstödet. Men det är väl bättre, för då belastas ju "bara" kommunernas ekonomi. Behovet av försörjningsstöd har ökat

"just det här fallet ÄR FAKTISKT INTE KLART ÄN".
Trots att det inte finns några andra omständigheter än de som fanns när FK delgav Annica och Emelie Holmquist sitt beslut? Eller är det det faktum att fallet har lyfts fram i media som gör att beslutet kommer att ändras? Ja det låter ju verkligen som ett mänskligt system.

Vart i inlägget har jag skrivit att Fredrik Reinfeldt borde ha kommenterat enskilda fall? Jag har skrivit i en kommentar här att han, och tidigare Littorin, alltid slår ifrån sig och skyller på FK.De kräver alltid ansvar från andra men kan inte ta ansvar själva. Det är skillnad på att bara vända och gå när man blir informerade om enskilda fall, hur många enskilda fall det än må vara, och på att stå kvar och säga "jag kan inte gå in och kommentera enskilda fall men jag har förstått att människor har kommit i kläm i det här systemet, det är djup beklagligt och vi ska göra vad vi kan för att förbättra det (systemet)". Inte bara slå ifrån sig och skylla på handläggare på FK som har riksdagsbeslut att rätta sig efter.

Mikael och Sophia
Ja, försörjningsstöd ska vara en kortsiktig åtgärd. Frågan är bara vart de som blir utförsäkrade ska ta vägen då de som i Annica Holmquists fall faktiskt inte kan arbeta.

------

Att dottern är medlem (inte aktiv) inom Vänsterpartiet har inte med saken att göra. Hennes mamma har blivit väldigt dåligt behandlad, det har inget med partitillhörighet att göra.

Rickard Engborg sa...

Anna Högberg:

Det enda han behövde göra var att säga: Vi ser att FKs regler kring sjukförsäkringen slagit för hårt mot vissa grupper av människor. Det här kommer vi att ta tag i så fort vi kan om vi vinner valet.

Men detta vill Alliansen inte utreda. Eftersom statistiken kommer att visa att färre använt sig av sjukförsäkringen pga att dom blivit utförsäkrade och inte längre kan räknas in i gruppen som skulle kunna använda försäkringen.
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=3936303


Istället håller dom tyst. Han hade aldrig behövt nämna det enskilda fallet. Och därmed hade ingen lag brutits.