söndag, april 24, 2022

Rotjakt och trädpromenad

Välkommen till VårBloggen

Så var det dags igen då, att gå en match mot växtrötter. Nej, inte mot rötter från kirskål den här gången, utan mot bergklint. 

Till vänster ser nu hur bergklinten såg ut i maj förra året. Den bredde ut sig över vår gräns och när den blev ännu större var det svårt att komma åt och klippa gräsmattan vid rabattkanten.

Jag började gräva upp blommorna förra helgen, det kändes i ryggen efteråt ska jag säga. Så den här helgen tänkte jag mer på hur jag jobbade och såg till att sitta på den nya campingpallen så mycket som möjligt. Nu är tack och lov det mesta av bergklinten borta, jorden rensad på de rötter jag hittade och gräsfrön utspridda över jorden. Vi borde nog ha lagt en fiberduk över men vi hade inte någon kvar i förrådet.

Vi har ett motto Suzan och jag när det gäller odling och växtlighet. Går det så går det. Så när jag fick med mig en rot med vitsippor i rensandet tryckte jag ner dem i jorden med gräsfröna. Går det så går det och vi får några fina vitsippor i gräsmattan. Om inte så blir det lite ny näring för maskarna att ta hand om.

Idag har vi inte varit på lotten, två dagar i rad kan bli lite mycket för kropp och ork, även om det är väldigt roligt och tillfredställande att var där och jobba. Istället passade jag på att ta en promenad runt stan och titta på alla fina träd.

Vi var några stycken som fotade magnolian i  Strömparken men så är det också något speciellt med magnolior, de ser sköra och kraftiga ut på samma gång. 

Magnolian i centrum, som knoppade redan för en månad sedan, verkar ha klarat minusgraderna som varit sedan dess.

Även d
et Japanska körsbärsträdet på Repslagaregatan stod i full prakt. Det var lite småkyligt idag så jag hoppas pollinerarna vågar sig ut för att göra sitt jobb.

Vad det här är för träd vet jag inte men vitt och fluffigt är det så det står härliga till. Nu är det här fotot från i fredags när det var soligare men bilden från idag blev för dåligt för att lägga upp i det här inlägget. Med tanke på att jag brukar lägga upp minst sagt oskarpa bilder på månen förstår ni nog att dagens blid var riktigt värdelös.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Så härligt långt våren kommit hos dig!

/Marianne

Bloggblad sa...

Första gången jag såg en magnolia, det är nog 40 år sedan. Jag åkte buss från city till Navestadsskolan och vi stannade vid en hållplats, då såg jag de märkligaste stora blommor jag någonsin sett mot en husvägg intill. Bussen startade igen och jag trodde att jag hade sett i syne.

Vonkis sa...

Marianne
Det har den sannerligen, till slut så :-)

Bloggblad
Ja, de är ovanliga de där blommorna. Ovanliga. stora och vackra.

mossfolk sa...

Bergklint är som ogräs -håller man inte efter kan den ju ta över helt. Fast jag gillar dem ändå. Tycker att de är finfula, blommar länge och fungerar fint att plocka in i buketter. Klipper man ner dem när de blommat första gången kommer de ofta en gång till, men det visste du kanske redan.

Er lott ser så väldigt välskött ut! Kul att vara två som delar på arbetet och intresset!

Anni sa...

Magnolior är så makalöst underbart exotiskt overkliga! När jag efter säkert femton år äntligen förstått var i trädgården magnolior trivs så har jag onekligen gått bananas och shoppat loss. Lite trist bara att den först inköpta som nu växer minst en meter per år (efter att ha stått stilla i femton år) inte är av den vackraste sorten utan en som fladdrar lite dekadent med sina blommor. Nåja, ibland kan storleken kompensera skönheten.

Men du, vad var det som någon av oss kanske skulle ge den andra om jag hade vägen förbi Peking? Minns du?

Vonkis sa...

mossfolk
Det är det där med ogräsväxandet som gör att det inte fungerar att ha bergklinten på själva lotten men vid skogsbrynet får den gärna ta över och konkurrera ut kirskålen. För visst är blomman väldigt fin.

Tack, det är väldigt bra att vara två om lotten. Suzan är den mer strukturerade när det gäller att få exempelvis odlingslådorna rakt på plats, annars pratar vi ihop oss ordentligt och resonerar fram och tillbaka, ingen av oss vill bara rusa in i olika bygg- eller grävprojekt.

Anni
Makalöst var ett bra ord för att beskriva magnolia. Dekadent fladdrande låter i och för sig väldigt intressant :-)

Jag har funderat och funderat men kommer inte på vad det var vi skrev om. Har försökt hitta det i bloggen men bloggers sökfunktion är inte den bästa.

Anni sa...

Undrar om du kan se i mina kommentarer till tidigare inlägg vad vi skrev om, det känns som den enklaste vägen att gå. Men jag ska läsa bakåt i bloggen också.

Vonkis sa...

Anni
Jag har försökt titta bakåt i kommentarerna också men har så många inlägg att jag tar det lite pö om pö.