tisdag, juli 12, 2022

Örebro slott

Välkommen till SlottsBloggen

För nästan exakt 7 år sedan, 14 juli 2015, besökte Den ömma modern  och jag Örebro slott, vi passade på när vi åkte förbi Örebro på väg från Rättvik till Norrköping. Det var ett år innan min familj fick mig till läkaren men jag var väldigt dålig redan då. Jag kommer mest ihåg att jag somnade efter bara någon minut i bilen (tycker synd om Den ömma modern som inte fick  något vidare sällskap där i bilen) och att precis allt gjorde oerhört ont. Talande för hela det året är att jag bara bloggade om Melodikrysset, Melodifestivalen och ESC. Så det finns inget inlägg från vare sig Dalhalla eller Örebro slott att gå tillbaka till.

Men nu ska inte det här bli ett tycka-synd-om-Vonkis-inlägg. Det ska ju handla om att jag idag har varit i Örebro igen och bland annat besökt slottet! Håll i er för nu blir det många bilder.

Jag slog följe med kollegan Lotta och hennes son Sebastian och slottet var det enda vi bestämt att vi skulle se i förväg, sedan fick vi se hur det blev. 

Undrar var tanken var med den här trappen. Svartån var ju minst sagt skitig när det begav sig så att gå ner för att tvätta kläder var knappast aktuellt, och skithinkar kunde man tömma från kanten.

Vi kom fram strax innan den första guidade turen startade. Efter en liten introduktion gick vi till huvudentrén,

som naturligtvis har kanoner på var sida om valvet.

I brist på ringklocka fanns det en rejäl dörrklapp på porten.

Vi fick besöka tortyrkammaren/fängelsehålan. Bara trappen ner var i sig läskig. Smalt som attan och skyhöga steg.

Nu har jag väl aldrig trott att fängelsehålor varit ett trevligt ställe, men herre min je vilken misär det var. Sitta (om man hade tur) fastkedjad på ett jordgolv som titt som tätt svämmades över av det härliga vattnet från Svartån, ett golv som alla kissade och bajsade på, för man fick inte lämna platsen man kedjades fast vid. Mat fick man var tredje dag och man fick det som ratats av alla andra på slottet, så mögligt bröd med larver. Detta sköljdes ner med vatten från Svartån, det vattendrag alla använde som avlopp, där döda fångar och djur slängdes ner. 

Inte undra på att medellivslängden i hålan var en vecka.

Sedan gick vi över den lilla borggården,

och in i själva slottet igen, genom en av prinsarnas portar, som ledde till samma hall. Men det var viktigt att de fick separata portar.

Vi gjorde ett stopp i vapensalen där golvet är utsmyckat med vapen 
förknippade med personer och släkter som varit ståthållare på slottet.

I Rikssalen hängde kopior av kungliga porträtt, bland annat den kända svampbilden på Gustav Vasa. Tänk så skönhetsidealen har förändrats.

Dörren från Rikssalen in till ett av de små sidorummen är utsmyckad med 
intarsiabilder som föreställer  Gustav Vasa, Karl IX och Gustav II Adolf.

Vilket hantverk. På Wikipedia står det att det är en Manne Johansson som är utföraren.

Efter att ha läst Annis underbara reseskildringar har jag lärt mig att inte glömma bort taket när man besöker olika byggnader.

Vi tittade även på Bea Szenfelds handgjorda coutureplagg av papper som har en egen utställning i en del av slottet men det och besöket på S:t Nicolai kyrka får egna inlägg.

7 kommentarer:

Bloggblad sa...

Wow! Då fickjag se insidan till slut. Jag bodde i Örebro två år som barn (ingen hade tid med slottsutflykter då) och två år som nygift - hann bli mamma innan vi flyttade. Men aldrig har jag ens tänkt på att man kan gå in i slottet! Jag har varit på besök i Örebro flera gånger ...
Nästa gång!
Skönt att du mår bättre nu, även om det trasslar ibland med hälsan.

Vonkis sa...

Bloggblad
Blir det inte lätt så, att man missar sevärdheterna i sin egen stad?
För mig kostade en entrébiljett med guidning 130 kronor och det var värt pengarna. Kanske är det andra priser när det inte är högsäsong?

mossfolk sa...

Nej usch, fängelse var ju som dödsstraff med tortyr. Och utöver allt det där även beckmörkt.
Jag har varit där två gånger. En gång på rundvisning och en gång på spökvandring.

Vonkis sa...

mossfolk
Vad roligt att gå på spökvandring på slottet!
Vi som var med på guidningen gapade och skakade på våra huvuden när guiden berättade om fängelsehålan. Vilken syn på människoliv man hade.

Anni sa...

En vecka som medellivslängd! Fy bubbel, som min favorittyska säger!
Varför har jag aldrig besökt det slottet? Kan bero på att jag knappt varit i Örebro sedan 1983, när maken (dåvarande nybliven pojkvän) jobbade på en föreställning med After Shave och Galenskaparna ... jag såg nog inget av stan alls.
Bra att du lärt dig att se upp!

Vonkis sa...

Anni
Du har varit en bra se-upp-förebild :-)

En vecka, och vilken vecka sedan. Stackars satar.

Anonym sa...

Snart kommer tomten