När jag vaknade i morse smattrade regnet mot fönsterrutan. En titta på klart.se visade att det skulle vara uppehåll under dagen men att det är risk för regn både lördag och söndag. Det blev till att slänga om de planer jag lagt upp. Att besöka kyrkor kan man göra även om det regnar men gå upp till Ales stenar och besöka Glimmingehus i regn är nog ingen höjdare.
Varning för ett långt inlägg.
Det är en pampig byggnad Glimmingehus. Det syns inte på bilden men det var även ett slott fylld med dåtidens moderniteter. Bland annat värmdes den upp genom ett system av varmluftskanaler som var inmurade i väggarna.
Jag hade tur och kom till slottet precis när en guidad visning skulle börja. Bilden tog jag dock efter visningen. I vilket fall. Ovanför entrén finns en stentavla. Tack vare texten på den vet vi att bygget startade valborg 1499.
Det här är borgstugan, där de män som jobbade på slottet kunde äta, sova och umgås. Guiden berättade att den åttkantiga skivan runt kolonnen i mitten tyder på att rummet även användes till ting.
I nischen finns nämligen en stenvask med ett hål med en avloppsränna. Herr Jens kunde alltså tvätta sig i sitt eget rum. Det trodde man inte om ett medeltida slott.
I rummet innanför herregemaket hade han även en toalett. Den fick mig att tänka på biskopen som bodde på Linköpings slott och lät bygga ett extra dass vid sitt och så fick någon anställd på slottet sätta sig där när biskopen behövde gå på toaletten. För om någon, av någon anledning, skulle stå nedanför dasset skulle denna någon inte veta vilken av de nakna rumporna som tillhörde biskopen...
Sedan skulle vi upp till stora salen och frustugan. De höga trappstegen var en utmaning både upp och ner.
När vi var i stora salen var det (så klart) en karl som var tvungen att avbryta guiden för att påpeka att möblerna såg billiga ut, som att de var från Ikea. Men då kunde hon berätta att alla möbler är replikor, byggda utifrån samtida konst.
I Margareta Arvidsdotter Trolles frustuga finns det, till skillnad från herregemaket, religiösa motiv. Lite roligt då att mannen som knäböjer inför Jesus på korset är hennes make Jens Holgersen Ulfstand.
I ett av fönstren i frustugan har man murat in en bordskiva från ett gammalt trädgårdsbord. Det är Jens som är inristad i bordet. Texten lyder Jag är en kämpe stark och stor, från Gotland jag till Skåne for. Enligt sägnen är en kvinna inmurad bakom bordsskivan. Hon var kär i en snapphane och blev tillfångatagen av soldater som bodde på slottet. När hon vägrade avslöja vad hon visste om snapphanarna murades hon in i väggen. Men. Om man sticker in sin hand i hålet vid skivan kan man skaka hand med hennes spöke, och det ska ge tur.
I dörröppningen mellan frustugan och kammaren satte man in en portal från en gotländsk kyrka. återbruk för femhundra år sedan.
De tänkte mycket på säkerheten när de byggde Glimmingehus. Det finns stora skottgluggar i varje rum. bjälken användes som rekylbjälkar när man avfyrade arkebuse eller andra handeldvapen. Man kunde även ha den som ställning till kanoner.
Det fanns även små skottgluggar mellan rummen. Här står jag i förstugan och kikar in genom skottgluggen och ser ingången till dasset.
Det här är ett skållhål. Det sitter i taket i förstugan. Om det var några ogärningsmän som tog sig in i slottet kunde man hälla varmt vatten eller varmt späck på dem genom det här hålet.
Utsikten var det sannerligen inget fel på. Enligt uppgift ska man kunna se till Bornholm en bra väderdag.
Nu är klockan för mycket för att jag ska orka skriva om resten av dagen, det får bli ett annat inlägg helt enkelt.
2 kommentarer:
WOW! Varför har jag aldrig besökt Glimmingehus? Vilket suveränt inlägg, Vonkis!
Anni
Tackar. Glimmingehus är verkligen väl värt ett besök, håll bara koll på vilka tider det är guidningar.
Skicka en kommentar