onsdag, maj 31, 2006

Ska vi ha tvång att använda cykelhjälm?

Tydligen ligger, eller ska det läggas ett lagförslag som innebär att alla vuxna ska ha cykelhjälm när de cyklar.

Kan inte det vara rätt så bra?

Vi måset ju ha säkerhetsbälte på oss när vi sitter i bilen också.
Det innebär inte att poliserna "jagar" de som inte har säkerhetsbälten på sig. Om en polis ser att någon inte har säkerhetsbälte på sig så stannar de bilen. Kommer det inte att bli likadant med cykelhjälmarna?

Om polisen ser någon som cyklar utan cykelhjälm så stannar de denna person. Likva väl som de stannar den som cyklar på natten utan att ha något cykellyse.

Ja
Jag vet inte. Det här måset jag fundera på ett tag.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Sluta jämföra hjälm med bilbälte, Hjälm är obekvämt, bökigt släpa runt på, ser fånigt ut, varmt, tar död på frihetskänslan och spontaniteten, gör cykling krångligt och dessutom är motståndet starkare mot hjälm än det nånsin var mot bilbälte.

Unknown sa...

Jag är splittrad i den frågan...Blir man påkörd av en bil i 50 knyck i timmen blir man mos oavsett om man har hjälm eller inte..

Å andra sidan så kan man vurpa själv och då gör den nytta....

Jag har alltid hjälm när jag har Vilding på cykeln men inte annars..Det har snarare med att göra med att har inte jag hjälm så vägrar han oxå...

Som sagt splittrad...
sen kan man oxå fråga hur långt våra "kära" politiker får gå med sitt "förbjud allt som KAN vara farligt"-politik

Nåt jäkla ansvar ska väl vi medborgare ta själv eller??

Anonym sa...

Det finns ju länder sm haft lagar länge som Australien och det är ju bara att titta hur utvecklingen gått där. Kontraproduktivt! Människor slutar cykla eller minskar sitt cyklande efter lag. Den spontana cyklingen försvinner. Trots hjälmlag i AUS dödas fler människor per cyklist där än i länder där hjälmkrav ej finns, Varför? Jo, ju färre cyklister destu farligare för de som cyklar. MÅnga cyklister på samma yta ger säkerhet. Sverige har valt att inte redovisa internationella studier som framhåller hjälmlag som negativt. Makthavare/myndigheer är mkt noga med att bara redovisa siffror som gagnar dears egen propaganda.

Anonym sa...

Konstigt att man inte är mer rädd om huvudet än så med tanke på att det är hjärnan som styr hela kroppen o dess funktioner...

Anonym sa...

Allin!!!
Hjälm är inte den enda vägen till att skydda huvudet. Om du använder det du säger dig vilja skydda så ser du också till att cykla på ett sådant sätt att du inte flyger av cyklen eller krockar med en bil.De flesta cykelolyckorna är faktiskt grovt självförvållade. Så är det!
Hjälm är bara en del av paketet. tror du att din hjälm är en patentlösning har du nog överskattat denna tingest.

Anonym sa...

Lilla vän, självklart ska man ta det lugnt i trafiken hu man än väljer att färdas i den! Men tyvärr så är det faktiskt så att man inte styr över allt och alla som oxå befinner sig ute i trafiken. Om man resonerar som du gör nu så är det en herrans massa åtgärder i trafiken som är totalt onödiga! Men det klart om alla är lika duktiga som du är så är ju cykelhjälm helt onödig eftersom det bara är "klantskallar" som cyklar omkull. men till er andra som anser att ni har något att skydda - använd hjälm! Till "anonymous" fortsätt utan!!

Vonkis sa...

Anonymus och Allin
Försök att skriva lite trevligare när ni skriver i min blogg.

Tyvärr blir det ju lätt så när någon skriver anonymt, man behöver inte själv stå för vad man skriver och det är lätt att vara hård (och otrevlig) mot någon som inte känns som en person och det är ju rätt oåersonligt att skriva som anonym.

Jag menar inte att ni inte får skruva anonymt i bloggen, verkligen inte. Det var bara ett litet resonemang från min sida.

Anonym sa...

Inte alls meningen att vara otrevlig i din blogg. Tyckte bara jag var saklig men du bestämmer i din blogg. Men jag är bara trött på dessa kommentarer från hjälmfolket som säger att "de som inte har nåt att skydda" vilket har undermeningen:personen är dum i huvet eller blir kallad "lilla vän". Människor har olika cykelststilar och de som väljer bort en för dem obekväm hjälm. (vi är i majoritet) vill slippa höra nedlåtande kommentarer från hjälmfanatikerna. Jag kör med fakta från internationella studier och där är man mera tveksam till hjälmar än vi i Sverige är.
*END OF DISCUSSION*
Ha det bra!

batti sa...

Problemet med studier är att man kan visa i princip vad man vill med statistik... Det är bara att ställa rätt frågor så får man rätt svar (förutom till Lars Danielsson).

Någonstans går gränsen för var staten ska ha sina långa fingarar och jag tycker nog att Ulrika Mässing ska ängna sig åt viktigare frågor...som att lägga ned alla planer på Norrbotnaibanan till exempel.

Att kräva lagar om allt är inte bra, även om staten vill befolkningens bästa. SKa vi införa förbud mot äldre att röra sig ute när det är halt så vi slipper brutna lårbenshalsar? Ska vi stifta en lag som kräver broddar på vintern? Gånghjälm, man korsar bilvägar ibland. Alla kanske alltid borde ha hockeyutrustning på sig...och helst stanna inne... Förutom när man motionerar.. För det är ju hälsosamt...om man inte cykalr utan hjälm då.

Nä, i denna fråga är jag för valfrihet... Dock är det bra att barn måste ha cykelhjälm.

Ett sätt att öka säkerheten för cyklister skulle kunna vara att höja åldersgränsen för körkort till 20 år...eller ännu högre. (Och ja, jag vet att det är väldigt många singelolycker bland cyklister...)

Jaja, en läng åsikt som jag står för... (Jag använder hjälm när jag kommer ihåg, men jag tycker ändå att det är upp till var och en!)

Anonym sa...

Jag funderade på en sak länge innan idag. Människor har cyklat i över 100 år. Människor cyklar överallt i alla länder och i alla åldrar. Det är världens mest använda transportmedel. Men den här nästan våldsamma debatten om cykelhjälmar där motstridda intressen nästan är beredda at klösa ögonen ur varandra är helt ny. Varför? OM cykling är så farligt, Hur kunde vi låta generationer trampa pedal utan hjälmkrav och varför engagerar vi oss inte i u-ländernas cyckelvanor om det nu skulle rädda så många liv.
Det kanske handlar om nåt helt annat..om man tänker efter.. MAKT!