lördag, maj 08, 2010

Vad ser du framför dig när någon säger vitlök?

Välkommen till DummeBloggen

För några veckor sedan hade vi en diskussion om ords betydelse och laddning i den femma jag har svenska med. Eleverna undrade varför man inte får säga n*ger när vi inte blir arga av ordet vitlök...

Så det blev en liten lektion om det amerikanska inbördeskriget, slavhandel och slavar och den syn man hade på sina slavar, att de var ägodelar, knappt värda mer än djur, kallade man någon för n*ger visade man klart och tydligt att personen i fråga inte ansågs vara en människa utan en lägre stående varelse, ordet rättfärdigade att slavarna fick behandlas illa eftersom de var n*grer.

Ordet vitlök har aldrig någonsin, i något sammanhang, använts för att trycka ner människor.

När någon säger vitlök är jag helt övertygad att de allra flesta ser en ört framför sig, de kan kanske även känna smaken, eventuellt tänker man på en maträtt som innehåller vitlök.

Om någon däremot säger n*ger har jag väldigt svårt att tro att det är många människor som i första hand tänker på trevliga saker.

Att barnen i femman ställde orden mot varandra kan jag ändå ha en viss förståelse för, de är barn. Men när vuxna människor gör det , då blir jag bara beklämd. Är man verkligen så oinformerad eller försöker man göra sig rolig? Är det det sistnämnda det handlar om är det nästan ännu dummare. Res till USA och var "rolig" där, så får vi se hur du lyckas.

Läs mer
Aftonbladet DN

Dagens FRA:are – download torrent Piracy Jihad Jane
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

26 kommentarer:

Anonym sa...

Toppen!!! Jättebra inlägg i debatten.

Vonkis sa...

Anonym
Tack!

Ann Helena Rudberg sa...

Jag förstår att du måste vara pk eftersom du är lärare, men det där stämmer inte riktigt. När jag var liten så hette svarta negrer. Det var helt enkelt så. En beteckning på detta folkslag, liksom att det fanns vita, röda och gula. Astrid Lindgrens Pippi använder begreppet eftersom hennes pappa är negerkung.

Det var i Amerika som nigger blev fult. Det var ett skällsord i klass med jävel och fan. Neger har aldrig varit fult för mig. Men jag förstod att något hade hänt för omkring tio år sedan när jag sade negerboll och min barn började skratta hysteriskt. För så fick man inte säga. Det hade dom lärt sig i skolan.

Jag minns så väl första gången vi såg en neger där jag är uppvuxen i Björkhagen (förort till Stockholm). Vi barn följde efter honom i en stor klunga precis som svarta barn kan göra med vita i dag någonstans i världen, där vita är sällsynta.

För en neger var något exotiskt och spännande, något otroligt att dom fanns i verkligheten. Vi som bara hade sett dom i sagoböckernas värld.

Vonkis sa...

Ann Helena Rudberg
Jag är inte pk för att jag är lärare, det det jag skrev i inlägget är precis vad jag tycker och vad jag står för.

En chokladboll innehåller choklad, den består inte av n*grer.

Om jag vet att om jag använder ett visst ord så kränker jag oändligt många människor så behöver jag inte använda det ordet, speciellt som det finns andra ord för samma sak.

Att barn är nyfikna och på barns vis tittar extra mycket efter och till och med går efter sånt som är nytt för dem är inget konstigt men det har inget att göra med vad man kallar personer man har i sin omgivning.

Anonym sa...

Det heter NEGERBOLL...........

Vonkis sa...

Anonym
Och du är tydligen fyra år...

epsilon sa...

Vitlök, har aldrig tänkt på det annat än som en god liten smaksättare. Pigga elever som ifrågasätter och är villiga att diskutera. Vi gamlingar måste ju inse att språkets förändringar och att ord glider i betydelse.

epsilon sa...

Aj så förargligt - ett s för mycket i mitt inlägg.

Vonkis sa...

Epsilon
Absolut. Just i det här fallet med vitlöken verkar det dock som att det är en grej man säger bara för att, har hört det från flera håll, från både vuxna och barn senaste tiden. För något år sedan var det finska pinnar man ställde n-ordet mot.

Vonkis sa...

Epsilon
Oförlåtligt :-)

Fredde sa...

Sorry Vonkis, choklad innehåller kakaosmör, det gör inte negerbollar.
Och den som blir arg när jag säger negerboll är en person som letar efter saker att bli arg på.

Anonym sa...

Kan hålla med om att negerbollar inte är en lämplig formulering, men än värre är det med svennes kaviar. Svenne är idag ett skällsord som används på oss i svenska undre medelklassen från många håll. Nu tycker jag att vi går ut på gator och torg och solidariskt kräver att svennes kaviar ändrar namn till kanske Fiskromskaviar eller dylikt!

Vidare tycker jag synd om finnarna, iallafall de av manligt kön, som måste stå ut med begreppet finska pinnar. Självklart syftar detta begrepp på vissa könsreleterade storleksproblem med tanke på storleken på det aktuella bakverket.

Anonym sa...

Äh larv, dom enda som bryr sig om att det heter negerboll är ju pk som ska vara så duktiga och förändra allt, negrerna bryr sig inte ett jota, känner flera och dom säger själva negerboll. Dom flesta tänker ju knappt på att det innehåller ordet neger.
Att dra paraleller med slavhandeln i usa är ju bara dumt, det hände inte igår och det är glömt, ingen bryr sig längre.
Svenska flaggan används ju av rasister, ska vi byta färg på den också? För något år sedan lanserade GB glassen nogger black, det blev ju samma hysteri kring den. Har ni inget roligare att göra än att leta "fel".
Oftast är det så att ingen bryr sig förens man förstorar och GÖR saker till ett problem.

/Afroafrikanska bakverket

Anonym sa...

Jag kommer aldrig förstå hur det där ordet blir mer och mer laddat ju längre från slaveriet vi kommer.

Anonym sa...

Det vore en kul idé kanske att trycka T-shirts, badges etc med texten "Rädda Negerbollen". Den är ju en del av vår kultur och behöver på något sätt en upprättelse som motvikt till alla rädda företag och människor som hela tiden måsta vakta sin tunga i denna åsiktstotalitära värld.

Jah Hollis sa...

"A good many observers have remarked that if equality could come at once the Negro would not be ready for it. I submit that
the white American is even more unprepared."

Gissa vem som sade det och när

Anonym sa...

Ja, varför är fittstim inte ett acceptabelt ord när taskmört är det?

Lukas sa...

Neger kommer väl från engelskans negro, som i sin tur härrör från spanskan och portugisiskan där det har betydelsen svart. Ordet komer ursprungligen från latin; niger = svart. Negerboll skulle alltså också kunna betyda svart eller mörk boll. Allt beror på hur man väljer att tolka innebörden. Själv tycker jag att debatten är överdriven. Jag tror inte det är så många som faktiskt tar illa upp av ordet negerboll.

Anonym sa...

Ordet negerboll har ingenting med neger att göra, på samma sätt som att ostron inte har något med ost att göra. Därför är det inte rasistiskt att säga negerboll.

JLind sa...

Jag har, kommer och skall alltid förespråka och använda ordet negerbollar före något annat fjanteri.

Varför ändra på ett vackert ord för något som är gott?

Nej.. jävla pk-artikel av DN..
Rädda Negerbollen !

Anonym sa...

Det finns en del svenskar som heter Negro i efternamn. Är de rasister för det? Borde de byta namn?

Andelieb sa...

Diskussionen om detta bakverks namn tycks aldrig ta slut. Själv tycker jag att det är en riktig skitsak. Men varför envisas med att fortsätta använda ett ord som kan såra någon annan om det inte finns någon anledning? Varför slåss så många med näbbar och klor för "rätten att säga negerboll"? Är det verkligen så enormt obekvämt, svårt, stötande eller obehagligt att kalla det för chokladboll? Eller havreboll kanske. (För den är ju faktiskt mer brun än svart om vi ska vara petiga ;-)

Anonym sa...

Håller med Andelieb och Vonkis. Tycker att Vonkis gör rätt när hon tar upp och förklarar för eleverna, de ord som hon hör att de använder nedsättande till varandra. Oftast vet ju inte barnen vad/varför de säger som de säger.

Elisabeth

Johnny sa...

Svartjobb?

Svart arbetskraft?

Svartkråka? (Corvus Corone Corone)

Svartsoppa?

Det svenska språket behöver en rejäl kommunistisk utrensning om det skall bli politikst korrekt för alla vänster marxister.

Mathias sa...

Och alla högerextremistnazister fortsätter tydligen att blanda äpplen och päron...

Anonym sa...

men hallå, jag är själv svartskalle för jag är mörk i håret, vad då? kalla gärna mig så om du vill, bryr mig inte om helt enkelt.