fredag, juli 15, 2011

Say it with me…

…dumme dumme

Välkommen till DummeBloggen

Hade tänkt lyssna på Sommar i P1 med Ulf Brunnberg idag men avstår.

Anledningen?

Han vill starta en kanal för bara män, med typiskt manliga program som motorsport, vetenskapsprogram, historieprogram. Kanalen ska vara helt fritt från all feminism som vräks ut ständigt av diverse media, som inredningstips, recept eller tips om samlevnad.

Jag brukar titta på F1, gillar vetenskaps- och historieprogram och är inte så mycket för program om inredning och matlagning. Innebär det att jag är en man???

Läs mer
Expressen Expressen Expressen Expressen GP GP Sommar i P1

Bloggar
Svensson Holmqwist Fredrik Wass GenusNytt Cupcake Carny Bitter feminist

FRA:are – download torrent Piracy The Pirate Bay Kalmar Julian Assange
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

17 kommentarer:

Anonym sa...

Nej men flata kanske?

/Ulf B

Vonkis sa...

Anonym
Så måste det absoluuut vara.

Andelieb sa...

Självklart måste du vara en man...men med tanke på vilka individer du brukar uppskatta att titta på skulle jag säga att du är bög. ;)

Eller för att säga det i klarspråk. DET VAR DET DUMMASTE JAG NÅGONSIN HÖRT! Skämmes herr Brunnberg. Skämmes å det grövsta.

Andelieb sa...

Ps Vonkis. Kolla stavningen på motorsport.
MVH språkpolisen

Vonkis sa...

Andelieb
Är jag kanske transgender då? En man fast i en kvinnas kropp.

Hmm, har dock en känsla av att morotssport skulle kunna platsa i den där manskanalen.


Nääääää

VEM SA DET???

Den förvånade pappan sa...

Fast egentligen, vad är problemet? Hade du blivit arg om någon kvinna ville starta ett kvinnoprogram helt fritt från "manliga" intressen? (Det hade förmodligen uppfattats som en spännande satsning av feminister här och där) Det finns ju massor av tidningar, seminarier och kurser för kvinnor, men om man gör en liknande sak för killar är det genast könsdiskriminering. Varför?

Varför är nNätverk" för kvinnor inspirerande och nödvändiga medan motsvarande för män kallas "Herrklubbar" och är en kvarleva från 1800-talet?

Kvinnor kan väl vara intresserade av "typiskt" manliga saker och tvärtom? Klumpigt om han sagt att han vill starta en kanal för bara män, men att vilja starta en kanal om inriktning på manliga intressen har jag väldigt svårt att förstå upprördheten över.

Vonkis sa...

Den förvånade pappan
Det är just att han benämner de olika programmen som manliga och kvinnliga jag stör mig på. En av kanalerna hade ett program som hette "The mom show" för ett tag sedan. Det var ett program som handlade om hur man kan träna med sitt barn, barnmat, bra saker att ha med i bilen när man ska åka långt. Visst det förekom även inslag om mammakläder och amning, men mycket av det som togs upp borde vara av intresse för både mammor och pappor. Dumt helt enkelt.

Att man startar nätverk kan absolut vara en bra idé för att träffa andra i samma situation. Det kan exempelvis vara nätverk för kristna homosexuella, kvinnor som är ledare för multinationella företag eller män som arbetar inom förskolan. Att starta nätverk för att fatta informella beslut och hålla andra borta från inflytande är aldrig bra, oavsett vem eller vilka som startar det nätverket.

Jag ser alltså inte en likhet mellan nätverk och herrklubbar.

Andelieb sa...

Den förvånade pappan: Ja, jag hade blivit arg om någon kvinna ville starta ett kvinnoprogram helt fritt från "manliga" intressen.

Jag gillar inte när man kategoriserar efter kön. Jag gillar inte heller att jag förväntas uppskatta vissa saker eller inte kunna andra på grund av hur min kropp ser ut. Varför ens dela upp intressen i manligt och kvinnligt?

Jag är även en sådan där otäck filur som blir tjurig på att alla brev som rör barnen i vår familj är adresserade till mig. Varför inte till barnets båda föräldrar eller "vårdnadshavare för *barnets namn*"? Jag som mamma har väl inte någon särställning som får mig att "stå över" barnens pappa? Trams är vad det är.

Den förvånade pappan sa...

Ok, du hade blivit arg. Det blir inte jag. Du är nog den första feminist jag hört som blir arg över satsningar på kvinnor/riktade mot kvinnor.

Men även om man är för jämställdhet (vilket jag är) så måste man väl ändå se att världen ser ut på ett visst sätt och att människor har olika intressen. Kvinnor kan vara intresserade av "typsikt" manliga intressen och tvärtom, inget konstigt med det.

Jag tycker att alla människor ska uppmuntras att pyssla med det de själva vill, oberoende av vilket kön de har, men det hindrar ju faktikst inte verkligheten, att fler män än kvinnor är intresserade av vissa aktiviteter och tvärtom? Visst kan man väl hitta på andra begrepp än manligt/kvinnligt, men resultatet blir ju ändå samma. Men visst, kan man hitta på ett smartare sätt att kategorisera så har det mitt stöd. Det är ju bra om tjejer som är intresserade av teknik får höra att det är intresserade av XXXX-områden, än manliga områden. Men är det verkligen här krutet på ökad jämställdhet bör läggas?

Jag förstår inte heller varför saker som rör barnen per automatik adresseras till mamman; det provocerar mig, men världen ser ju faktiskt ut så att mammor är hemma mer med barnen än pappor, tråkigt men sant.

Dessutom tror jag att det var ett smart drag av Brunnberg att säga detta för en viss uppmärksamhet har det väl ändå givit?

Andelieb sa...

Den förvånade pappan: Varför måste man kategorisera? Tjejer som är intresserade av teknik kan väl få höra att de är intresserade av teknik. Varför måste det benämnas som något annat?

Jag är övertygad om att genom att prata om manliga och kvinnliga intressen så begränsar vi många människor framför allt de män som inte känner sig bekväma med den klassiska mansrollen. För det är det som i allmänhet anses negativt av många.

Du får kalla mig feminist om du vill. Själv tycker jag det ordet är ganska urvattnat och kan betyda lite vad som helst beroende på vem som använder det. Jag är en person och önskar att jag, mina syskon, min livskamrat, mina barn och alla andra ska bli bemötta och behandlade som just sådana. Inte utifrån vilket kön de har. Om de sedan rör sig inom de "ramar" som idag anses manliga eller kvinnliga spelar väl ingen roll. Bara de får vara de individer de är.

Den förvånade pappan sa...

Nja, varför man måste kategorisera vet jag inte, men jag förstår dock att vissa program riktar sig till olika målgrupper. Jag kan definitivt tycka att det är korkat att uttala att man enbart riktar sig mot ett kön eftersom man då per definition förlorar halva tittar-/kundunderlaget.

Vonkis. Du nämner program som riktar sig till mammor. Jag kan tala om att allt (95%) som handlar om barn riktar sig mot mammor. Idiotiskt, men samtidigt är de tm ammor som är hemma mest.

Andelieb
Jag har skrivit ett inlägg i kist den där "individdebatten tidigare, du kan läsa där så ser du nog att vi inte står så långt ifrån varandra. http://denforvanadepappan.blogspot.com/2010/05/lat-barnen-vara-barn.html

Bloggblad sa...

Den förvånade pappan: Vadå starta manligt program för manliga intressen? Har du ingen tv-tablå i din tidning?

Men - jag har inte träffat på en enda man som påstår att det råder ojämlikhet mellan könen. Så du är i gott sällskap. Sätt dig några kvällar och räkna kvinnor resp. män i rutan så får du se. Jag har gjort det ett antal gånger.

Vonkis: Jag orkade inte med hr Brunnberg många minuter, lite oplanerat flum hit och dit. När det lät som fyllesnack om höjda bensinprinser slog jag av.

Bloggblad sa...

Till pappan igen: Du har helt rätt om att mycket riktar sig till mammor. Men å andra sidan har män skrivit böcker om när de var pappalediga - det har jag inte noterat att kvinnor gjort. För vilket förlag skulle nappa på den originella idén?

Viola sa...

Det är lustigt att det för män tycks vara lättare att hitta ett program som är tydligt addresserat MANLIGT när det finns renodlade kanaler för precis allt det Brunnberg är ute efter. Varför vill män framstå som så inkopetenta att det på allvar lyfts fram som ett problem att behöva zappa?

Den förvånade pappan sa...

Bloggblad: Du har ingen aning om vad jag tycker om jämställdhet och hur situationen ser ut mellan män och kvinnor så sluta lägg på mig åsikter som jag inte har.

Detta är DITT påstående och inte mitt. "Men - jag har inte träffat på en enda man som påstår att det råder ojämlikhet mellan könen. "Jag har ALDRIG påstått något sådant av den enkla anledningen att jag inte tror på det.

Däremot tror jag att det finns områden där kvinnor har fördelar och områden där män har fördelar. Och jag är trött på offerrollen som både kvinnor och män tar på sig. Och jag TYCKER att feminister generellt bara fokuserar på att förbättra för kvinnor - mäns frågor är mindre viktiga. (Ja, det var lite offerroll det med i o fs, men det är anledningen till att jag aldrig skulle kalla mig feminist, även om många skulle placera mig i det facket. Exempelvis de många tokstollarna på GenusNytt)

Att pappor skriver om föräldraledighet är bra eftersom det är papporna som behöver uppmuntras att vara hemma mer, inte mammorna. Men saken är den att tidningar och böcker om barn kan behandla en del pappafrågor - fast väldigt mycket med vänsterhanden. (Och med oerhört förutfattade meningar om vad män relaterar till)

Jag har bland annat läst detta:

"Efter förlossningen har kvinnor inte så stor sexlust; att ha sex är inte som att hämta en öl i kylen; det är inte något som det finns tillgång till hela tiden" Tyvärr är många "pappainslag" på denna fördummande nivå. (För det vet väl alla frågor om sex är det enda män funderar på när de just varit med om det häftigaste som finns - att bli förälder.)

Även BVC borde få sig en omgång genustänk enligt mig eftersom personalen där per automatik riktar sig till mamman. (ungefär som bilförsäljare automatiskt riktar sig till männen)

Vad jag säger om Brunnberg är att jag inte ser något problem med att han vill ha en kanal för något som HAN klassificerar som manliga intressen. Big deal - jag vill också ha en TV-kanal med sådant som intresserar mig, dock skulle jag inte vara så klantig så jag per automatik stängde ute halva befolkningen genom att säga att man bara ska ha intressen riktade till MÄN.

Anonym sa...

Ja. Härmed förklarar jag att du är en man.

Vonkis sa...

Den förvånade pappan
Att göra olika satsningar mot kvinnor, eller män för den delen, är i sig inget fel. Men när det ska skapas program eller tidningar eller tv-kanaler som ska vända sig mot antingen eller är risken väldigt stor att man befäster könsrollerna. Det är en sak att se att världen ser ut på ett visst sätt, en annan att vilja förändra och förbättra.

Även om det i de flesta fall är mamman som här hemma med barnen innebär väl inte det att det bara är hon som ska fatta beslut och göra inköp som rör barnet?

Visst har Brunnberg visat prov på att vara mediastrateg. Få av årets sommarpratare har väl fått så mycket uppmärksamhet innan programmet har sänts.

Bloggblad
Måste faktiskt ta Den förvånade pappan i försvar. Vi är kanske inte alltid överens men att kvinnor och män behandlas olika är han medveten om. Läs inlägget han länkar till ovan. Har kollat runt en del och det verkar vara många som stängt av Brunnbergs program innan det var slut då han var så bitter hela tiden. Kanske var det därför han gick ut med information om den där manskanalen, för att han visste att programmet i sig inte höll måttet

Viola
Det kan man verkligen fråga sig.

Den förvånade pappan
För min del handlar jämställdhetsarbete om att förbättra för både män och kvinnor. Om vi inte behöver foga in oss i genus- och heteronormen. Kolla på de här filmerna från skolverket http://www.skolverket.se/utveckling_och_bidrag/2.1960/2.947/2.2808/2.2812/2.2745

Genusnytt, finns det någon som tar dem på allvar???

Har hört många skräckberättelser om bemötande på både förlossning och BVC, personalen där borde absolut få genusutbildning.

Brunnberg måste ha missat kanal 10, programmen där uppfyller hans önskemål. Jag brukar titta på deras dokumentärer (men så har jag ju fått veta att jag är en man nu också).

Cuppcake carny har förslag på vilka program hon vill ha i sin egen kanal, ”Star Trek, Star Wars, Sci-fi, Arkiv X, dokumentärer om: mumier, djuphavsfiskar, insekter, cirkusfreaks, utdöda folkslag, dödskulter, gömda arkiv, satanism, modern konst, massor av zombiefilmer och fantasyfilmer från 80-talet och... katastroffilmer! På natten ska bara obskyr porr visas”. Rätt bra program om jag får säga det. Förutom de där obskyra porrfilmerna.

Någon skrev att det är rätt intressant att Brunnberg, som själv är skådespelare, inte hade med några filmer, ingen Shakespeare i sina program förslag. Menar han då att de uppsättningar/program/filmer han själv medverkat faller under kategorin ”all feminism som vräks ut”?

Anonym
Då ska jag ta upp det med min chef vid nästa löneförhandling. Jägarns vilken löneökning jag kommer få!