tisdag, oktober 12, 2010

Clara har så rätt

Välkommen till BrottsBloggen

Underbara Clara har med anledning av den senaste tidens händelser i Örebroskrivit om synen på våld mot kvinnor och våld mot män.

Här kommer ett lite längre citat.

Du kvinna är ansvarig för de brott du utsätts för. Det är
du som ska ta ansvaret. Och kanske är det så. Men ingen
skakade på huvudet åt den unga kille som i fyllan gick hem
ensam från krogen och blev nedslagen och fråntagen sin
mobiltelefon. Vad hade han kunnat göra annorlunda? Han måste
ju få leva sitt liv! Vi kan ju inte ha ett samhälle där halva
befolkningen inte vågar röra sig ute efter mörkrets inbrott.
Ändå är det precis det vi uppmanar den andra halvan av
befolkningen att göra. Och det tycker folk är helt normalt.


Läs hel inlägget här
Sverige kan ta sig i röven


Läs mer
Nerikes Allehanda NA NA NA Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Expressen Expressen Expressen SvD SVT SVT DN DN DN


FRA:are – download torrent Piracy HA
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

4 kommentarer:

Den förvånade pappan sa...

Själv tycker jag att det var ett oerhört märkligt sätt att se på det. Är inte det stora problemet att så många personer utsätts för våld? Att man varnar tjejer kan ju ha att göra med att man generellt tror att en våldtäkt är värre att råka ut för än en "vanlig" misshandel. (Vilket det nog också är)

Jag tycker i och för sig också att det är konstigt att man inte varnar killar för att gå ut, men är inte det märkliga då att samhället accepterar att så många män blir misshandlade utan att varna??

Min känsla är ju snarare att man bryr sig om kvinnor och deras säkerhet och skiter fullständigt i om män blir utsatta för våld.

Vonkis sa...

Dem förvånade pappan.
Visst är det märkligt att man inte varnar killar.

Det som Clara tar upp och problematiserar är är det att vi kvinnor på sätt och vis hålls ansvariga vid våldtäkter, men även vid misshandlade. "Hon var full, var vågat klädd, varför stannade hon där, hon skulle inte ha följt med honom hem, och så vidare. Med såna kommentarer säger man indirekt att kvinnan skulle ha vetat bättre och får skylla sig själv.

Cecilia N sa...

Egentligen.
Det finns en burka även i svenskt tänkande: "om hon inte varit klädd sådär ..." och den appliceras även på svenska män, för det finns svenska män som våldtar.

"Enda" skillnaden mellan Sverige och länder där burka är normal kvinnoklädsel är att här skulle man antagligen inte anses som klok om man använde det, inte som "etnisk svensk".

Vonkis sa...

Cecilia N
Helt rätt!