tisdag, oktober 05, 2010

Ord som tydligen träffade rätt

Välkommen till MänniskovärdesBloggen

När riksdagen idag hade sitt högtidliga öppnande höll biskop Eva Brunne en predikan om människors lika värde. Det blev uppenbarligen för mycket för Sverigedemokraternas riksdagsgrupp som lämnade gudstjänsten i Storkyrkan och Erik Almqvist twittrade om en ” vidrigt politiserad kyrka som tar ställning för vänsterextremister”.

Sverigedemokraten Kent Ekeroth tolkade Brunnes ord som att kyrkan agitera mot SD.

Att en helt riksdagsgrupp känner sig så till den milda grad påhoppad av prat om människovärde att de lämnar riksdagens öppnande säger enligt min mening en hel del om sverigedemokraterna. Jag menar, bli provocerad av prat om människors lika värde?

Det känns lite som att sverigedemokraterna är så vana att spela offer att de hittar påhopp överallt. Frågan blir vad Jimmie Åkesson o.c. tycker att Brunne skulle ha tagit upp i sin predikan, forninnen och nostalgiska sånger som hyllar vårt kulturarv?

Läs mer
Därför gjorde Eva Brunne rätt Är SD nazister?
Expressen Expressen Expressen Expressen Expressen SvD SvD SvD e24 Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Dagen DN DN Sveriges Radio SVT SVT

Titta
ExpressenTV


FRA:are – download torrent Piracy HA
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

14 kommentarer:

Anonym sa...

"Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor."

Kanske det var det de reagerade mot? När demonstrationerna kallar SD för rasister och värre och så kommer en biskop och drar växlar på det?

Polariserande och osmakligt.

Peter sa...

Det var nog närmaste när Eva Brunne hyllad vänsterns demonstration och riktade talet emot SD - som SD lämnade kyrkan.
Håll dig till sanningen och snedvinkla inte om du ska ha en trovärdig sajt.

Jag tar en kopia på detta inlägg ifall du kommer åt delete knappen.

Anonym sa...

officielt var gårdagens demonstrationer mot Rasism, att det sedan var radikala åsikter där betyder väl inte att en biskop inte kan hylla den bakliggande tanken? dock har SD en konstant taktik av att alltid försöka agera martyrer.

Erik sa...

Skulle man automatiskt vara emot människors lika värde bara på grund av åsikten att alla människor på klotet INTE har nån slags förbannad allemansrätt till SVERIGE???

Dina åsikter är i såna fall globalt sett minst sagt extrema och väldigt märkliga. Är alla finnar tex mot de mänskliga rättigheterna????

Ska en biskop verkligen dra såna här idiotparalleller inför riksdagspartierna och helt uppenbart vända sig mot samt klistra på SD en massa vidriga epitet? Ska en biskop inför de folkvalda partierna stå och propagera för en extrem massinvandring??? I KYRKAN?????

Anonym sa...

Jag förnimmer en känsla av tyskland på 30-talet, nazister på ett möte som tågar ut för att talaren sagt något som inte passar dem om allas lika värde...

Mathias sa...

En demonstration mot rasism är just det, mot rasism, inte mot SD. Om de känner sig påhoppade av detta så är det väl deras egna problem? Och då har de ju väldigt tydligt visat sin ståndpunkt, dvs att de är för rasism.

Anonym sa...

Det var inte fråga om något ställningstagande mot rasism utan om ett ställningstagande mot Sverigedemokraterna. Detta är uppenbart då hon inleder med att hänvisa till en demonstration mot SD (eller "rasistpartiet Sverigedemokraterna" som organisatörerna för demonstrationen uttryckte det) och följer upp med att rada upp dom åsikter som man demonstrerade emot och tillskriver därmed SD dessa åsikter eftersom demonstrationen var riktad mot partiet. Detta var åsikter som partiet - enligt dess representanter - inte alls har! Hon smutskastar alltså sverigedemokraterna och avslutar med att - som jag tolkar det - legitimera det våld i form av stenkastning som förekommit vid SDs torgmöten med orden "vi måste se till att även stenarna ropar". Det är alltså helt felaktigt när media rapporterar att sverigedemokraterna lämnade i protest mot ett brett ställningstagande mot rasism. Man lämnade därför att man pekas ut som rasister och därför att vänsterextremt våld legitimeras. Dock ganska löjligt och onödigt agerat i mitt tycke.

Anonym sa...

Mathias: Du är uppenbarligen dåligt insatt. Demonstrationen var uttryckligen riktad mot SD.

Vonkis sa...

Anonym 3:13
Temat på demonstrationen igår var rasism, några hade skyltar där det stod saker som att SD har fel men arrangörernas tema var som sagt var rasism. Är det fel att demonstrera mot rasism?

Peter
Jag har aldrig deletat något inlägg i bloggen och de kommentarer jag har tagit bort har endera varit spam eller rent olagliga. Att du tror att jag skulle radera inlägg säger mer om dig än om mig.

Och som sagt, demonstrationen var mot rasism.

Anonym 3:34
Det är ju väldigt lätt att spela offer i såna här lägen…

Erik
Varken jag eller Eva Brunne har sagt att alla har allemansrätt (inte störa eller förstöra vet du) till Sverige. Däremot sa Eva ” Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor”. Hur är det att propagera för en, som du skriver, extrem massinvandring?

Anonym 5:15
Många likheter finns det…

Mathias
Sannerligen

Anonym 6:18
Det Brunne sa var ”Det var därför de inte kunde hålla tyst med sin glädje. Och om de ändå hade tystats, hade stenarna ropat om det viktiga i den stora förändringen” Hon uppmanar ingen att ta till våld.

Och det Eva sa om gårdagens demonstration var ” I går kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor”. Som jag tolkar det såg hon, liksom många andra, demonstrationen som en manifestation mot rasism. Att SD:are sedan väljer att tolka det som ord mot dem säger som sagt var mer om dem än någon annan.

Anonym 6:19
Organisationen bakom gårdagens demonstration arrangerar demonstrationer varje år i samband med riksdagens öppnande. Igår var temat rasism, förra året var det arbetslöshet.

Rickard E sa...

Ja stackars SD.
Och visst är det väl märkligt att dom blir anklagade för att vara rasister när partiet grundades av människor från partier Bevara Sverige Svenskt och Nordiska Rikspartiet.
Ja det är sannerligen inte lätt att vara SD anhängare i Sverige.

Det vore även önskvärt att man innan man pekar ut invandringen som det största ekonomiska problemet i Sverige då först håller sig till fakta. Men som med alla extremhöger partier så väljer man att peka ut en grupp människor för fel som man själv inte vet hur man ska hantera. Skulle gärna se att SD tog sitt politiska ansvar och visa sitt civilkurage genom att möta dessa människor som man anklagar vara våldtäktsmän och förbrytare.
Åk ut till flyktingförläggningarna och tala med dom. Ta med en tolk. Förklara för dom er syn på invandringspolitik.
Berätta gärna hur det gick.

Annelie sa...

Alltså...nu har jag läst hela predikan i textform och om det inte pågick ett hejdundrande improviserande när den "framfördes live" så fattar jag verkligen inte att man skulle behöva känna sig träffad av den om man inte är rasist (vilket ju SD själva påstår att de inte är) eller anser att homosexuella människor inte borde ha samma rättigheter som heterosexuella(kanske fanns det en och annan KD-politiker som borde ha knallat ut också?).

Men man ser väl vad man vill se, kanske...

Niclas sa...

Jag känner mig oerhört besviken.
När jag läste rubrikerna att Sverigedemokraterna hade tågut ut ur Storkyrkan trodde jag att det var någon sorts kupp. När jag sedan gick in och läste Eva Brunnes predikan så kan jag inte annat än känna att det fanns ett politiskt budskap och att det var riktat mot Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Jag lever efter kristna värderingar och känner inte igen mig i biskopens budskap. I kyrkan ska man känna sig trygg, inte uthängd eller kränkt. Hur biskopen resonerade kan jag inte förstå. Efter mycket grubblande så har jag nu bestämt mig för att utträda ur Svenska Kyrkan. Jag vill inte vara en del av Svenska Kyrkan längre. Jag har Gud i mitt hjärta och min tro på kärlek är oförandrad. Välsigne Er.

Anonym sa...

Niclas - ett utträde ur Svenska Kyrkan pga vad EN biskop predikat är lika DEMONSTRATIVT som SDs reaktion ! Lämna gärna Svenska Kyrkan om du känner dig mer hemma i annan församling - men gör inte SD till större Martyrer än de redan försöker vara!

Jag är stolt över den kyrka som TÖRS ta ställning och predika EVANGELIUM!
/annie

Vonkis sa...

Rickard E
Precis, stackars SD. De måste börja inse att de är en del av det där etablissemanget som de känner sig så motarbetade av. Det skulle verkligen vara intressant att se dem på en flyktingförläggning. Det brukar vara lätt att trasha människor när man inte behöver stå öga mot öga med dem.

Annelie
Det var nog så, de kände sig träffade för de vet att deras människosyn inte hör hemma i en demokrati.

Niclas
Som Annelie skrev före dig, borde då inte kristdemokraterna också ha känt sig utpekade? Vad i Brunnes budskap är det du inte känner igen dig i?

"Vi som tror på människors värdighet och lika värde, oavsett vilket land vi är födda i, oavsett vilket kön eller vilken ålder vi har, oavsett hur vår sexuella orientering tar sig uttryck, vi tror och hoppas att ni har den fortsatta förmågan att säga: Jag vill tala med dig, och den fortsatta längtan att ställa frågan: Vad vill du att jag ska göra för dig? Och känna den stora glädjen i de förändringar som detta kan göra."

Är det ord som får dig att känna dig uthängd och kränkt?

Och som Annie skriver efter din kommentar, ett utträde ur Svenska Kyrkan pga vad EN biskop predikat...

Anonyma Annie
Amen sister!

Fast det är nog tur att Brunne inte jobbar i Härnösands stift, då hade hon nog fått en varning...