lördag, maj 28, 2022

Balkongstök

Välkommen till BalkongBloggen

Oj oj oj. Det är så rörigt på balkongen nu med småplantor, köpta sommarblommor, krukor här och där, några tomma, några med jord och växter i, och allmänt bös. Kaos är nog ett bra ord för att beskriva hur det är. Men så här är det alltid när jag håller på. Det ser ut som kriget och så huxflux är allt på plats. Fram till att den där ordningen infinner mig bjuder jag bara på närbilder.

Jag vågar fortfarande inte sätta upp de två väggamplarna, ett duvpar håller på att etablera sig på balkongen nedanför (lägenheten är tom) men gör ett försök med en hängande ampel. Än så länge har den fått vara ifred men jag har lärt mig att hålla koll till slutet av juni.

Balkonglådan med ringblommor har fått sällskap av en stor gul petunia. Där bak har jag satt ner två pyttepyttesmå lejongapsplantor. 

I handfatet har jag satt en kruka med en något vissen samplantering million bells och petunia med min absoluta tagetessort, strawberry blond, och två hyacintlökar, som sett likadana ut sedan januari.

Tagetes är mina favoritblommor, det är sedan gammalt. 

Ja men du ser ju hur ljuvliga de är!

Det var så många av Suzans stockrosfröer som blev plantor att jag fick med mig en hem. Den kommer inte blomma förrän nästa år (om den över lever vintern). Den här sommaren är det istället tagetes som får blomma i den krukan. Till höger har jag satt en solros, en rosenskära och en silvernjurvinda.

Linnétagetesen ser inte mycket ut för världen just nu men om några veckor kommer den fylla hela krukan. Jag har även sått fem fröer sömntuta i den här krukan. Du vet vad man säger, går det så går det.

I år skippar jag blomma för dagen och gör ett försök med sockerärtor på balkongen. Fyra av sockerärtorna som grodde så bra i skolan har fått komma i en stor låda och fått sällskap av mynta och persilja.

Den blomma för dagen-fria sommaren gör dock att spaljén riskerar att bli sysslolös. Det vore ju tråkigt så jag funderar på att köpa krukor att hänga där. Paret som hänger där nu är bara på försök. Jag har hittat några som skulle kunna fungera från IKEA så nu ska jag bara ta mig till Linköping då.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men du kan väl låta Svartöga växa på spaljén?
/Marianne

Versch sa...

Tror det där är ett vanligt fenomen hos oss trädgårdsälskare. Hos oss är det altanstök istället för balkongstök innan jag fått alla mina sticklingar och blommor utplanterade. Man får blunda för stöket en period och fästa blicken på det vackra istället. 😊😍❤️

Vonkis sa...

Marianne
Jag har testat att ha svartöga på balkongen två gånger men det har inte fungerat något bra tyvärr :-(

Versch
Jägarns vad jag får blunda :-)

Anni sa...

Växthusstök är det hos mig - det är så mycket som behöver planteras ut men värmen är så opålitlig.
Kul med sockerärtorna på balkongen, hoppas att du får skörda också. Det är så gott med egna!