fredag, maj 13, 2022

Vad har hänt här då?

Välkommen till ByggBloggen

Det här är ett av skåpen/garderoberna i mitt kök. Den är rätt sliten- De tre änderna nere till höger är lämningar efter de halvhyllplan som suttit där en gång i tiden. För att kunna ha någon form av förvaring här har jag haft ett gammalt Hemnes badrumsskåp men den var inte lika bred som garderoben blev det ett ordentligt tomrum mellan badrumsskåpet och väggen, ett tomrum som snabbt fylldes upp med hopvikta papperskassar. Tyvärr glömde jag ta kort på eldändet.

Under Den ömma moderns senaste besök bestämde vi oss för att fixa en hylla till köksskåpet. Det visade sig aningens lättare sagt än gjort.

Eftersom köksgarderoben är väldigt gammal vågade vi inte borra upp lister att lägga hyllplan på. Till att börja med vet vi inte hur mycket vi kan lite på sidoväggarna för att inte tala om att det är aningens vint och skevt där inne samt att öppningen är smalare än garderoben är bred. Så vi bestämde oss för att åka till ByggMax för att köpa läkt till fyra ben och lägga en skiva ovanpå dem.

Här stötte vi på ett nytt problem. Förutom att köksgarderoben inte hade några räta vinklar i hörnen så stämmer inget i den med dagens standardmått men vi hoppades kunna få hjälp på ByggMax med att ta bort lite på bredden på den skiva vi tänkt köpa plus då att kapa en läkt till lagom höga bitar. Där bedrog vi oss ordentligt. Trots att vi bara skulle köpa en läkt som skulle kapas på fyra ställen och trots att jag berättade att både jag och Den ömma moderna har problem med våra armar kunde de inte hjälpa oss att kapa något. Det var nämligen på tok för många andra kunder där (det var fyra i kö). 

Vi gav oss i alla fall på att försöka kapa läkten på egen hand men det fanns bara en fogsvans att såga med och vad vi kunde se gick inte höjden på bänken man skulle såga på att höja eller sänka. Tack och lov kunde vi åka till C och R och få hjälp av dem med kapningen av både läkt och skiva. När vi lagt in läkten och skivan i bilen kom dock han som inte hade tid att hjälpa oss med kapningen utåkandes på en vagn det stått blommor på tidigare och snurrade runt lite på den. Sånt hade han tydligen tid med.

Eftersom öppningen är smalare än garderoben är bred behövde skivan borras och skruvas fast på benen inne i garderoben. Jag kan ha yttrat några mindre trevliga haranger när benen inte samarbetade särskilt bra men ni vet vad man säger, med lite vilja, våld och vaselin går det mesta. Som ni kanske ser glipar det mellan skivan och garderobsväggarna fram till höger och bak till vänster. 

Vi hade velat ha en skiva som var 50 cm djup men på ByggMax fanns bara hyllplan med det djupet och det skulle inte gå att såga utan att förstöras, så det fick bli 40 cm djup istället.

Titta så bra det blev. Nu har jag någonstans att ställa undan både jordpåsar, återvinning och arbetsbyxor. Dessutom ska jag köpa två sådana där behållare att påsar i men istället för påsar ska jag ha presentpappersrullar i dem. Behållarna tänker jag sätta fast på dörren.

Hyllan som stod i garderoben tidigare får stå i hörnet bakom kylskåpet. Dörren går mellan sovrummet och köket och den har varit stängd så länge jag bott i lägenheten. Här stod återvinningen förut och såg rörig ut. Den ömma modern har sytt tygskyddet som vi satt fast med kardborrband, så att det jag har i hyllan göms undan lite.

Här kan jag ha fröer och andra blomrelaterade saker, skruvar, hushållspapper och lite sånt. Kanske skulle det kunna stå en inte allt för ljuskrävande blomma där jag har korgen nu?

2 kommentarer:

Anni sa...

Att det ska vara så svårt att få hjälp med något som inte tar fem minuter ens för den som kan det! Dålig service av grabben på Byggmax.
Men redig kvinna löser som vanligt allt själv, eller med hjälp av öm moder. Bra med fröförvaringen i köket!

Vonkis sa...

Anni
Eller hur! Nog för att man får det man betalar för men lite lite hjälp är väl inte för mycket begärt?