söndag, juli 02, 2023

Dag två, Ystad

Välkommen till SkåneBloggen

Lördag, dag två på plats i Skåne. Efter Melodikrysset blev det Ystad för hela slanten. När jag körde saknade jag Den ömma moderns sällskap extra mycket. Landskapet är helt fantastiskt med böljande fält så långt ögat når, men så dyker det upp några vackra träd eller varför inte en gård. Jag vågade bara stanna bilen för att försöka fånga det vackra på bild en gång och som ni ser gick det inget vidare. Min ursäkt är att jag inte kunde gå ur bilen.

Fram kom jag, tankade bilen och hittade en parkering nära teatern. Allt är väldigt smått och gulligt i Ystad.

Mitt första mål var att gå till keramikern Maria Liliegrens butik för att köpa en temugg. När det var gjort gick jag till en annan butik i Per Helsas gård. Och det ångrade jag verkligen inte, för ägaren hade sällskap av de här hundarna! Sötast av allt och alla.

Efter shopping och gos med söta hundar gick jag till Klostret i Ystad, stans stadshistoriska museum. Klostret grundades 1267 ochdå byggdes den första delen av kyrkan. Övriga delar byggdes till under de kommande århundradena och i början av 1500-talet stod det klart. Men så kom reformationen till Danmark och Ystad 1532. Gråbröderna fördrevs, delar av klostret revs. Det fick sedan tjäna som hospital, kronobränneri och magasin för spannmål. Under den här perioden förstördes nästan hela klostret.

Tack och lov räddades det som var kvar av det en gång stora klostret och 1909 påbörjades restaureringar av klosterlängorna. Det här är korsgången i den östra flygel och den stod färdig 1912. Samma år invigdes muséet.

Som jag förstod det har klosterkyrkan stått kvar hela tiden. Här står jag i den äldsta delen och fotar den nyare delen av kyrkan. Den byggdes runt 60 år efter grundandet och är alltså närmare 700 år gammal.

Naturligtvis finns det flera trädgårdar som hör till klostret. Det här är från pionträdgården, glädjande nog hittade jag några blommor som inte helt blommat ut.

Klostret sedd från klosterdammen, pionträdgården ligger bakom mig.

Pionträdgården låg en liten bit ifrån själva byggnaden, de andra trädgårdarna låg precis vid klostret. Det här är roseriet men det finns även en apelgård, en kålgård och en örtagård.

Sedan var mitt besök på klostret färdigt och jag drog mig närmare centrum Jag vet inte med mig att jag sett en kopparlönn förut. Snyggare stam går man leta efter. Trädet stod vid St Maria kyrka, ni kan aldrig gissa vad jag gjorde sedan.

Jo. Det blev en kyrka till idag. Jag klev in genom porten och möttes av detta, så kyrkan ska få ett eget inlägg längre fram. Eftersom det det var tre timmar kvar till Casanova skulle börja satte jag mig i en av bänkarna och bara tog det lugnt. Det var verkligen inget problem, speciellt som det spelades musik på flygeln.

Jag satt i kyrkan i två härliga timmar. När jag gick ut vräkte regnet ner, tur att jag hade med mitt paraply. Efter lite pizza på Bröderna M (tack för tipset) var det så äntligen dags för det som gjorde att vi alls bokade den här resan. Operan Casanova på Ystads teater.

Föreställningen är över och jag är helt slut. På ett positivt sätt.

1 kommentar:

Anni sa...

Men muggen då!? Jag vill ju se muggen!!!