onsdag, juli 07, 2010

Grovt språk inte unikt för Bjästaskolan, tyvärr

Välkommen till SkolBloggen

Skolinspektionen kritiserar Bjästaskolans värdegrundsarbete. Inspektionen skriver att ” Skolan måste särskilt uppmärksamma och åtgärda det grova språkbruket bland eleverna”.

Att reagera på grovt språkbruk kan tyckas vara en självklarhet men det är det tyvärr inte. Och att som lärare reagerar på och gör något åt det kan leda till allt från beröm, tacksamhet från föräldrar och kollegor till att rektorn hotar med facket för grovt olämpligt beteende.

Personligen hoppas jag att allt det här leder till ett uppvaknande bland många skolledare som tar tag i värdegrundsarbetet på sina skolor och att de inser att man som lärare ibland måste bryta lektioner för att ta en diskussion om vad orden har för betydelse och hur ett användande av dem de kan uppfattas av andra, även om det inte står "Livskunskap" på schemat.

Läs mer
Skolinspektionen Örnsköldsviks Allehanda SVT Play SVT Aftonbladet Dagen SvD DN

FRA:are – download torrent Piracy HA
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

4 kommentarer:

skoggie sa...

håller med dig helt och hållet! och jag tror knappast att Bjästaskolan är ensam om det här problemet.

Anne-Lie sa...

Livskunskap ingår i alla lektioner tycker jag! Förstår att det inte alltid är lätt att hålla på att tjata som lärare men värdegrunden måste vara viktigast. Mycket forskning tyder på att om man känner sig otrygg och att man inte duger försvårar inlärningen! Näe mer arbete med att få till ett pedagogisk lärklimat och då syftar jag inte på piskan!!!

Marianne sa...

Jag håller med dig helt och hållet. En av anledningarna till att jag skolar om mig till gymnasielärare ligger väldigt nära det där med språket. -att de kan vara så himla elaka med varandra och personalen. Och att det är så himla svårt att ta tag i det. På tiden att skolledarna (gärna högt upp) får reda på att det inte går att klämma in så mycket på så kort tid, om inte annat ska stryka på foten. Som t.ex. värdegrunden.

Andelieb sa...

*tittar in, nickar och håller med*