tisdag, januari 25, 2011

En arbetsplats alla får ha synpunkter på

Välkommen till SkolBloggen

Det är inte konstigt att eleverna inte respektera sina lärare när det finns föräldrar som skäller ut lärare inför sina barn för att läraren har tillrättavisat barnet, som inför elever avfärdar regelbrott med att "de kastade ju snö/sten/kottar på varandra bakom idrottshallen.

det finns föräldrar som protesterar mot de lärare som för att ta en diskussion med eleverna om vilka regler som ska gälla avbryter stökiga lektioner där elever skriker åt varandra, springer in och ut ur klassrummet, kastar saker på varandra.

Eller när föräldrar ropar att barn blir kränkta om en lärare rättar till sina skor i klassrummet så att fotryggen syns en stund eller för att barn har blivit tillfrågade att dela med sig av sina saker. Hur ska barnen kunna känna förtroende och kunna lära sig saker av en sån lärare?

För att inte tala om föräldrar som anser det vara opassande att lärarna tar med sig en kopp kaffe eller te till klassrummet.

Sedan har vi de föräldrar som högljutt protesterar för att undervisningen inte ser ut som den gjorde när de själva gick i skolan, som motsätter sig individuella åtgärder till utåtagerande barn för att de inte ska "märkas ut".

Jag tror inte att det finns något annat yrke där vem som helst anses ha rätten att komma in och ha åsikter om varenda jäkla detalj. De flesta lärare har minst 4,5 års universitetsstudier bakom sig, lita på att vi vet vad vi håller på med.

Alternativet är att vi alla springer in på bankkontoret och skriker åt de anställda där att vi inte ger speciellt mycket för den svenska valutan så de måste byta ut den, att kontoutdragen inte ser bra ut och att räntesystemet borde bytas ut.

Vi borde lägga oss i de verksamma ämnena i medicinerna. Vill vi ha kortisol i alvedon istället för paracetamol ska vi få det. Det är ju vi som äter medicinerna.

Jag vill se fler patienter som opererar på sig själva. De flesta av oss har sett minst en sjukhusserie på TV så vi vet ju hur det går till så vi vet väl bättre än kirurgerna hur en operation går till?

Med tanke på hur många deckare som skriv och som sänds i TV borde vi faktiskt även ha något att säga till om när det gäller polisens arbete. Borde man inte sätta på handfängelse på ett annat sätt? Varför måste man ha en rättegång om man ändå "vet" vem som är skyldig?

Anhöriga borde rusa in i förlossningssalar och kräva bättre skydd på barnmorskorna så att födande kvinnor inte måste se deras händer. Dessutom borde den som är med som stöd få sätta ryggmärgsbedövningen för hur svårt kan det vara?

Ja ni hör väl hur absurt det låter hoppas jag. Det jag skriver om ovan skulle aldrig accepteras, förutom då det sker i skolan.

Läs mer
SVT Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet DN DN

FRA:are – download torrent Piracy HA
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

11 kommentarer:

Channal sa...

Kan tipsa om en jättebra bok som alla lärare borde läsa: "Handbok i föräldrasamtal" av Görel Fred

Tufft när föräldrar är barnens försvarsadvokat.

Madicken sa...

Fattar vad du menar..Men också vi präster är utsatta och får höra hur vi ska vara, predika osv... inte råkat ut för själv iofs men det är inget ovanligt vad jag förstått. Andra vet alltid bäst verkar det som...

Bloggblad sa...

Fast jag har fått höra att patienter också har synpunkter på läkarnas sätt att jobba... och talar om vilka mediciner de bara SKA ha.

Men jag vet ju precis vad du pratar om, jag har varit med om det mesta i den vägen, men aldrig att nån klagat över att jag visat fötterna... (visat framfötterna?)

Det är faktiskt väldigt skönt det jag gör nu, för det finns inga föräldrar som talar om för mig hur jag ska lära ut språket. Och de få som anser att de och deras barn redan kan perfekt svenska, sätter jag lätt på plats (har bara behövt det ytterst få gånger) med några exempel...

Men som redaktör för församlingsbladet får jag också en släng av det där fenomenet att alla vet hur allt ska skrivas.

Anonym sa...

Hej!

Det är väl inte så konstigt att föräldrar bryr sig om sina barn? Tror att det kanske är min viktigaste uppgift i livet.

Självklart är inte alla föräldrar utbildade pedagoger eller lärare men vi är trots allt barnens föräldrar och faktiskt huvudansvariga för barnens uppfostran.

Ett stort problem som många akademikerföräldrar står inför är att vi upptäckt att väldigt få av lärarna var "duktiga" dvs hade bra betyg i skolan. Vi tvivlar helt enkelt på deras kapacitet att hjälpa barnen från VG till MVG och misstänker ibland att det är viktigare för lärarna att ingen får IG.

Väldigt många föräldrar i Sverige var duktigare elever än de lärare som idag tar hand om deras barns utbildning.

Jag ger mer utbildning till min son (16 år) än vad han får av sina lärare, och det tycker jag är OK eftersom jag kan.

Höj lönen för lärarna så vi får in fler duktiga studenter på lärarhögskolorna igen.

Marianne sa...

Anonym: Bra betyg i skolan är knappast en förutsättning för att vara en bra pedagog. Det kan till och med vara ett hinder. För att undervisa behöver man förstå de problem man kan stöta på som elev och en person som själv hade lätt för sig i skolan är inte alltid den bästa där.

Det är oerhört viktigt att en lärare är pedagog först och främst. Inom pedagogiken bör alla lärare vara mycket kunniga. Sedan ska man absolut ha lämpliga ämneskunskaper för de ämnen man undervisar i men enbart det är knappast vad som gör en bra pedagog.

Att du kan lära EN person (som du känner väl) något som du själv är kunnig inom är tyvärr inte så imponerande. Utmaningen ligger i ett undervisa en stor grupp med individer som alla har olika erfarenheter och förutsättningar. DET är vad många föräldrar inte förstår. Att man trots att man vet hur ens eget barn fungerar och vad för behov det har inte har insikt i vad det innebär att undervisa en hel klass. Att de krav man ställer många gånger är helt orimliga och oförenliga med en lärares sitution.

/ lärare som hade höga betyg själv och ser var det begränsar mig

Marianne sa...

Ett tips till engagerade föräldrar är att sätta sig in i vilka förutsättningar lärarna och skolan har så att man kan komma med råd som faktiskt är realistiska. Att samarbeta med lärarna och respektera dem är att lägga sin energi på konstruktiva lösningar. Att däremot sätta sig på höga hästar och tro att lärarna är okunniga och inkompetent hjälper definitivt inte ditt barn. (Därmed inte sagt att det inte finns okunniga lärare men den stora majoriteten är mkt kunniga, engagerade och professionella).

lillasyster sa...

dålig dag på jobbet ???

Anonym sa...

Tur att det snart är lördag, så vi får koppla av med melodikrysset! ;)
Kram Maud

Louise sa...

Bra sagt! Kramar

Anonym sa...

Anonym: När du gick i skolan fick man bra betyg genom att ha goda faktakunskaper (antar att du gick i grundskolan före 1994 när den nya läroplanen kom). Om du tror att goda faktakunskaper, som dessutom ofta är en färskvara, är de enda kvaliteter en lärare behöver har du missat något väldigt väsentligt, pedagogik och social kompetens. Jag tycker att ditt resonemang är naivt och visar på hur lite du du vet om läraryrket. Jag tycker att Marianne sa så mycket klokt att slutar här.

Hälsningar Cecilia

epsilon sa...

Under mina 35 år som lärare har jag haft goda erfarenheter av föräldrar som resonerar som Marianne och deras barn har oftast lyckats bra senare i livet.
Jag tror på respekt och samarbete och det lär man sina barn genom att föregå med gott exempel inte genom att klaga och kritisera. Av fortfarande yrkesverksamma kolleger hör jag det mer och mer blir som Vonkis beskriver det.