lördag, januari 29, 2011

Olovlig fotografering, självkontroll och tjuriga barn

Välkommen till FotoBloggen

Enligt ett nytt lagförslag ska det bli olagligt med olovlig fotografering, den personliga integriteten ska skyddas säger Beatrice Ask. Hur hänger det ihop med FRA, Ipred och lila kuvert Ask?

Samtidigt måste jag erkänna att jag är väldigt kluven till förslaget, eller kanske framförallt den debatt som media har valt att lägga fokus på. Hotet mot demokratin.

Media är väldigt bra på att slänga fram demokrati, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihet så fort röster höjs för att inskränka vad som får publiceras, oavsett om det är ord eller bild det handlar om. Det kan vara namn på brottsmisstänkta, spekulationer om hon eller han har alkoholproblem och så vidare. När läsare ifrågasätter sådana publiceringar lyfts argument nummer ett fram. Allmänintresset. Därefter brukar tidningarna hävda att de har en självkontroll och självsanering genom Allmänhetens Pressombudsman och Pressens Opinionsnämnd.

Frågan blir ju då hur denna självsanering fungerar.

Ta exemplet med Expressen publicering av uppgifterna att Jan Guillou hade kontakt med KGB och bland annat fick betalt av organisationen. Guillou anmälde tidningen till PO då han ansåg att han blivit utpekad som spion, något som han inte varit. När dåvarande PO, Yrsa Stenius klandrade Expressen för rubrikerna svarade medarbetare på Expressen, bland annat chefredaktör Thomas Mattsson, med att skriva saker som ”den mediala svenska nannyakuten, pressombudsmannen Yrsa Stenius”. Tidningen skulle vägra att kommunicera med Stenius, den skulle inte göra några yttranden till PO så länge Yrsa Stenius satt kvar och krävde hennes avgång. Med andra ord reagerade man som ett tillrättavisat litet barn när man blev just tillrättavisat.

Det verkar ju verkligen som att media kan hantera det där med självkontroll på ett föredömligt sätt. Det har ju fungerat jättebra så här långt.

Läs mer
Olovlog fotografering

Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Expressen Expressen Expressen Expressen DN DN DN SvD SvD SVT SVT Nyhetskanalen NT My Newsdesk Norran GP

Yrsa Stenius och Expressen
Expressen Medievärlden Resmumé

FRA:are – download torrent Piracy The Pirate Bay Wikileak Julian Assange
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

2 kommentarer:

Thomas Mattsson, Expressen sa...

@vonkis: Jag vill nog, efter att ha läst bloggposten om förslaget om "olovlig fotografering", erinra om att jag aldrig har jämfört Yrsa Stenius med någon nannyakut. Hon har kritiserats för mycket och det var Dagens Nyheter som först slog fast att förtroendet var förbrukat. Därefter följde en rad lokaltidningar som, utifrån helt andra utgångspunkter, ifrågasatte henne som PO.

Expressen har dock, hela tiden, fortsatt kommunicera med Pressens Opinionsnämnd (PON) som fattar beslut om eventuella klander och den som vill få en publicering kan alltså fortsatt göra detta. I debatten framstår det ibland som om Expressen skadat det pressetiska systemet, men så är det alltså inte.

Vänligen

Thomas Mattsson,
chefredaktör för Expressen

Vonkis sa...

Thomas Mattson
För att förtydliga.

Jag skrev "medarbetare på Expressen, bland annat chefredaktör Thomas Mattsson".

Det var inte du, utan Expressens kulturchef Björn Wiman som i sin artikel "Stenius i Sandlådan" skrev "Nu rycker nämligen även den barska föreståndarinnan för den mediala svenska nannyakuten, pressombudsmannen Yrsa Stenius, ut".