fredag, april 22, 2016

Månadens språk

Välkommen till SpråkBloggen

För några månader sedan såg jag en post på facebook där en lärare berättade om språkprojektet Månadens språk som de arbetar med på hennes skola. Varje månad presenterar de ord, fraser och bilder på ett nytt språk i klassrum, korridorer och hos rektorn. Hon skrev också att eleverna reagerat positivt på arbetet och att de som kunnat månadens språk bland annat känt sig bekräftade och stolta.

Jag blev väldigt inspirerad av att läsa om Månadens språk så jag bestämde mig för att arbeta med det på min skola. Sagt och gjort. Först tog jag redan på att hos oss på 4-6 talas 26 olika språk. Helt otroligt vilken rikedom!

För att göra det enkelt för mig och presentera arbetet med månadens språk började jag med att presentera svenska. Det blev några hälsningsfraser, information om hur många som talar svenska och vart i världen vi finns samt bilder på Astrid Lindgren och en midsommarstång.

Aprils språk är kurdiska (sorani) och två elever som talar det har hjälpt mig, resultatet ser ni här nedanför.

Det allra allra roligaste med det här arbetet är att se hur de två elever som hjälpte mig växte under arbetet. Att de var experter och fick lära mig var stort för dem, att jobba på raster och komma tidigare på morgonen var inga problem.

Orden och fraserna kommer vara samma för varje språk vi presenterar. Eleverna bestämmer vilka bilder som ska vara med. Nu när affischen sitter uppe i korridoren har andra elever som talar sorani stoppat mig, pekat på affischen och sagt, Det där är ju MITT språk! med ett stort leende över läpparna.

I maj ska vi presentera romani. I dag ska jag träffa de romanitalande eleverna som vill hjälpa till men redan igår stoppade några av dem mig i korridoren och sa att de tänker komma. En av dem skulle dessutom tala med några elever i en annan årskurs så att de också kommer.

Igår berättade dessutom två elever en sak för mig som kanske kan vara en effekt av arbetet med månadens språk. De tänker börja på hemspråksundervisning. Som jag har pratat med dem om hur viktigt det är att kunna sitt hemspråk. Nu har de sett att hemspråket faktiskt betyder något och ska börja. Vilken lycka!


#Blogg100
47/100

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

2 kommentarer:

mossfolk sa...

Vilken fantastisk idé! Är du klass- eller ämneslärare?

Vonkis sa...

mossfolk
Visst är det en bra grej! Det har gett så otroligt mycket positivt redan.
Jag är klasslärare.