torsdag, april 30, 2020

Den trettionionde dagen: Kunglig fundering, författardöd och samtal

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag trettionio i isolering. Det har hunnit bli valborg. Varje år den här tiden funderar jag över hur det var där på slottet när prinsessan Sibylla var till och skulle föda det barn som sedermera visade sig vara vår nuvarande kung. Var de stressade över att födseln skulle dra ut på tiden? Hur hade de reagerat om han blivit född på 1 maj, den rödaste av röda dagar? Hur hade det blivit? Fira en kung bland röda fanor? Sånt brukar jag fundera på.

Idag nåddes vi av beskedet att den danska poeten Yahya Hassan dött, 24 år ung. Jag har inte läst någon av han böcker, bara enstaka dikter. Delar av dikten Barndom har publicerats digitalt, här kommer slutet av den.

OM VI ÖVERHUVUDTAGET EXISTERAR
NÄR VI FLÄMTAR SKRÄCKEN OCH SMÄRTAN
NÄR VI KIPPAR EFTER ANDAN ELLER MENINGEN
I SKOLAN FÅR VI INTE PRATA ARABISKA
HEMMA FÅR VI INTE PRATA DANSKA
ETT SLAG ETT SKRIK EN SIFFRA.

Yahya Hassan skrev alla sina dikter i versaler.

Det har varit många besked om författare som gått bort den här veckan. P.O. Enquist i lördags, Maj Sjöwall igår och Yahya Hassan idag.

Ikväll har jag pratat med vännen M. Prat om sådant som händer på hennes arbetsplats. Det är skönt att höra hur det är på andra arbetsplatser, även om själva händelserna i sig inte alltid är av det muntra slaget. Det är nyttigt att lyfta blicken från sitt eget ibland.

Det var min valborg det. Lyxade till det lite med stekt abborre och potatismos. Mumsigt värre. Nu blir det en titt på älgarna utanför Kullberg.


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

3 kommentarer:

Mia sa...

Blir så varm i hjärtat över att mina samtal är så viktiga att de omnämns. Tack! Du är viktig för mig. DIna tankar och åsikter likaså. Vi pratar vidare i morron.

Anonym sa...

Visst är det viktigt att lyfta blicken, men också att få andra infallsvinklar.
Nog blev det en annorlunda Valborg, hemma framför TVn, utan rökkeld. Men vi är pigga, har mat för dagen och en säng att sova i, så man ska kanske även se det goda i det.
Morgondagen blir också helt annorlunda. Undrar när jag sist inte deltog på ett Försts maj firande. Man kan delta digitalt, men ändå inte det samma.
Önskar dig en bra helg!
Föresten, vad du lyckats bra med blommorna.
/Marianne

Anni sa...

Det är mycket som omvärderas just nu, både nyttigt och jobbigt. Visst är det intressant att få ta del av andras åsikter och erfarenheter!?