tisdag, mars 16, 2021

Den trehundrafemtionionde dagen: Vaccin, blodpropp och desinformation

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag trehundrafemtionio i isolering. Har du tänkt att pratet om att desinformation kan vara livsfarligt är överdrivet? Det som händer kring AstraZenecas vaccin är ett tydligt exempel på just det.

Till att börja med. Samband betyder inte per automatik att det finns ett orsakssamband (korrelation och kausalitet). I fallet med blodproppar och vaccinet finns än så länge inte ens någon korrelation (samband) på samma sätt som det inte finns någon korrelation mellan att borsta håret och dö bara för att det händer att folk dör när de borstar håret. Men när det finns korrelation då?

Exempelvis kan man se att det år för år finns ett påtagligt samband mellan hur antalet poäng som görs av segrarna i Super Bowl och hur många förare i tunga fordon som avlider i kollisioner med stillastående objekt. Betyder det att det finns ett orsakssamband mellan dessa, att vinnarens poäng orsakar dödsfallen eller att dödsfallen orsakar vinnarens poäng? Självklart inte.


Läkemedelsverkets hemsida kan man läsa att Den 9 mars hade 22 fall av blodpropp rapporterats bland de 3 miljoner människor som vaccinerats med COVID-19-vaccin AstraZeneca i Europa.

Företaget själv har hittat 37 fall bland 17 miljoner vaccinerade i EU och Storbritannien.

Vad vet vi om dessa fall, förutom att de fått AstraZenecas vaccin? Vet vi om de var rökare eller överviktiga, två riskfaktorer för blodpropp? Vad vi kan gissa oss till, med tanke på prioriteringsordningen för vaccinering, är att de var gamla. De som är äldre än 65 år har en ökad risk för blodpropp. Kan vara värt att ta med i beräkningen.

Vad vet vi mer om blodproppar? Jo, vi vet att risken för blodpropp om man äter p-piller är ca 2-4 fall per 10 000 kvinnor och att risken för blodpropp vid graviditet är ca 6-10 fall per 10 000 graviditeter.

9 mars var det alltså 22 kända fall av blodproppar av 3 000 000 vaccinerade personer i Europa, eller 0.073 av 10 000.

Om vi för att underlätta jämförelse även skulle räkna på hur många som riskerar blodpropp bland 3 miljoner p-pilleranvändare.

10 000 * 300 = 3 000 000
2 * 300 = 600
4 * 300 = 1 200

Risken för blodpropp om man äter p-piller är alltså 600-1200 per 3 miljoner kvinnor. Ska vi stoppa all användning av p-piller? Nej så klart inte, för även om det finns en risk att äta p-piller överväger fördelarna. Vad är fördelarna respektive riskerna med att fortsätta vaccinera mot Covid19 med AstraZenecas vaccin. För att svara på det tar jag hjälp av Twitter och Karim Jebari som skriver så här.


"Men om vi för diskussionens skull antar att det faktiskt är så att 1 på 100k får blodproppar av AZ vaccinet, vad är det värsta som kan hända då? Sverige har 10 m invånare. Anta att hälften får AZ vacc. Det blir 50 blodproppar. Fem av dessa dör (antar vi).

Om dessa 5 miljoner inte får AZ vaccin, eller ett annat vaccin mycket senare kan vi bortom allt rimligt tvivel veta att fler kommer att dö i Covid-19 än vaccinet. Även om vi antar att vaccinet ger blodproppar, vilket det inte gör."

Förresten, visste du att många patienter som vårdas för Covid19 drabbas blodproppar? Det ser alltså ut som att den eventuella risken för blodproppar vid vaccinering med AstraZenecas vaccin är mindre än den faktiska risken för blodpropp vid sjukdom i Covid19 samt vid användning av p-piller och vid graviditet. Ytterligare en sak att ta med i funderingarna kring vaccinet.

Slutligen tycker jag att man ska ta sig en funderare på vilka som har något att vinna på att desinformation om coronavaccin sprids.

Läkemedelsverket - Detta gäller om coronavaccin

4 kommentarer:

Marion365 sa...

Tack för ditt förtydligande!

Vonkis sa...

Marion365
Tack.

Anni sa...

Dumheten hos befolkningen sprider sig. Man orkar inte läsa mer än rubrikerna. Orkar inte tänka själv.
Du behövs hos eleverna!

Vonkis sa...

Anni
Tack :-)