onsdag, mars 10, 2021

Den trehundrafemtiotredje dagen: Orkidévård

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag trehundrafemtiotre i isolering. För ett halvår sedan la jag lite tid på att pyssla om fem av mina orkidéer lite. Gamla rötter och stänglar klipptes bort, barken byttes ut och de blev doppade i orkidénäring. Tyvärr hade behandlingen ingen synbar effekt på någon av orkidéerna. Tvärt om har de bara mått sämre och sämre.

Till slut testade jag att ställa två av orkidéerna i vatten. I blomgruppen på facebook skriver folk hela tiden om hur fantastiskt bra deras orkidéer mår sedan de satt dem i vatten. Men det har inte hjälpt mina orkidéer något heller. En av dem jag ställde i vatten har dött. Vartenda av de två bladen som fanns föll av och alla rötter blev gråa.

Men skam den som ger sig. Idag har jag ställt två av de kvarvarande orkidéerna i tv-vattenbad, enligt instruktionerna i ett youtube-klipp. Ska dock erkänna att jag inte hade destillerat vatten. Nu är det bara att hålla tummarna för att det här ska få orkidéerna att må bättre.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Men orkidéerna kan se jätte skröpliga ut, med torra nästan randiga blad, men ändå blomma senare. Jag brukar kolla på rötterna om de måste vattnas. Är de gråa får de vatten. Gröna så får de stå över. Är rötterna däremot beiga och skröpliga, så kastar jag om det inte finns nåt friskt. Har tre som börjad3 blomma mellan jul och nyår. Använde bild som nyårshälsning. De blommar än. Den gula med röda prickar fick jag i mars 2017 när benen var som värst av en kompis. Har dessutom två till som inte blommat det senaste året.
Lycka till med dina.
/ Marianne

Vonkis sa...

Marianne
Bladen är inte bara skröppliga, de blir även gula och faller av :-(
Jag får se hur det blir efter att rötterna stått i te några dagar, rötterna blir gröna när de är där i men blir gråa när de är i luften igen.

Anonym sa...

Jag är en sån som har dom i vatten. Har dock inte varit så duktig på att ta hand om dem den senaste tiden... Men i början när de stod i vatten blommade de konstant i över 1 år. Sen har blommorna kommit och gått. Ibland har jag i lite grönsåpa i vattnet. Men jag kan inte säga om det gör varken till eller från.

Vonkis sa...

Anonym
Nu testar jag att ha dem i vatten med lite gödning för hydroponisk odling, får se hur det går.

Anni sa...

Jag har haft mina planterade tre och tre i stora glaskrukor från Ikea. Ibland funkar det alldeles utmärkt och ibland bara de dör. Har inga råd att ge.

Vonkis sa...

Anni
Testar just nu att ha dem i lösning för hydroponisk odling. Två av orkidéerna verkar gilla det, den tredje är däremot aningens mer tveksam.