söndag, mars 28, 2021

Den trehundrasjuttioförsta dagen: Vårväder och ny mat

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag trehundrasjuttioett i isolering. Första dagen med sommartid och här i Norrköping vräkte snön ner när jag vaknade. Faktiskt tog jag in påskliljorna tills snöfallet var över. Det var ju för väl att vi inte hade tänkt åka ut till odlingslotten idag med tanke på vädret men även med tanke på hur ryggen är denna dag. Så länge jag står eller möjligtvis sitter en stund går det bra, om jag sitter väldigt rakt i ryggen. Men hasar jag ner det minsta eller halvligger i soffan, då protesterar ländryggen. Ja ja, det hade kunnat vara mycket värre.

På odlingsfronten går det sakta men säkert framåt. Tre av fem frön har grott än så länge och än finns det hopp för de två sista. I framkanten syns även några av de lejongap jag skolade om i tisdags, de har tagit sig väldigt bra. De enda fröer det inte hänt något minsta lilla med är astrarna, de får en vecka till men sedan får jag nog ta och peta ner något annat i de krukorna.

Idag har jag testat något nytt, nämligen att laga revbensspjäll och jag blev rätt nöjd med resultatet. Jag kokade dem i väldigt salt vatten och sedan var det in i ugnen med en hemmagjord  glaze. Den bestod av vitlök, rosmarin som jag fräste i lite olja och sedan var det i med soja, honung tomatpuré och liiiite äppelcidervinäger. Det blev supergott. Om du har något bra recept på glaze (eller marinad) till får du gärna skriva recepten i kommentarerna.

Enda missen, som jag upptäckte när jag skulle äta, var att jag glömde göra potatis till. Men jag blev mätt ändå.

8 kommentarer:

Marion365 sa...

Din glaze lät supergod. Måste testas. Påsk är väl en tid för revbensspjäll eller hur?

Vonkis sa...

Marion
Tack :-)
Jag tror att revbensspjäll är en av sakerna som man brukar ha till både jul och påsk.

Bloggblad sa...

Jag sådde några härligt färgglada aklejor i färger som jag aldrig sett på såna. De skulle stå kallt i ett par veckor. Det fick de, men sen tog det jättelångt tid, säkert tre veckor till, innan det började komma pyttesmå gröna blad. Nu åker de ut och in från altanen på dagarna och husvärme om nätterna, tillsammans med luktärter (som kom snabbt!) och stjärnflocka (som jag mest sådde ute av i höstas) och idag petade jag ner asterfrön. Jo, jag har förstås rosenskära också. De små humlorna vid stugan älskar dem och jag älskar att plocka buketter av dem. De är väldigt lätta att få till.

Vonkis sa...

Bloggblad
Akleja sådde jag för, ja det är nog två veckor sedan nu och de har fått stå på balkongen sedan dess men ska få komma in någon gång under veckan. Rosensskära har jag också sått, de som grott har blivit fasligt gängliga, eventuellt kan det bli att jag direktsår några när joden blivit tillräckligt varm.

mossfolk sa...

Aklejor växer här som ogräs i rabatterna. Fast fint ogräs, jag rensar inte bort dem. Luktärt ska sås i morgon. Och zinnia. Rosenskära hade jag tänkt så på friland i slutet av april... Själva planerandet är nästan roligare än när det väl blommar. Nästan.

Vonkis sa...

mossfolk
Visst är de ett fint ogräs aklejorna. Luktärtor har jag gett upp, de trivs inte på min balkong, troligtvis blir temperaturen för ojämn för dem.

Planeringen är (nästan) halva nöjet :-)

Anni sa...

Det kan ta eländig tid för frön att gro. Svårt när man inte har tålamod. I år provar jag att gro många frön i plastlådor ute (det är för fullt inne), tänker mig att de blir härdade snabbt då.

Vonkis sa...

Anni
Tålamod är inte min starkaste sida när det kommer till att så fröer tyvärr, jag får väl lära mig. Det där med att direkthärda låter dock intressant :-)