söndag, mars 14, 2021

Den trehundrafemtiosjunde dagen: Pappersjakt

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag trehundrafemtiosju i isolering. Att vara Vonkis, det är att för en gångs skull skriva ner på en liten ritning vilka fröer man sått i vilken plugg. Och sedan förlägga den lilla ritningen. Tack och lov hittade jag ritningen och nu ligger den i lådan med fröer och torvplugg. Det hade varit smart om jag lagt den där första gången men tydligen tänkte jag att pappret skulle ligga ihopvikt i en bok.

Idag har jag sått fler fröer och skrivit på alla 28 torvkrukor vad de innehåller samt vad jag har odlat på en lapp och (håll i dig nu) lagt även den lappen i frölådan! Jag vet, vad är det som händer? Jag har även gett mig på att så några olika aklejor men de verkar vara väldigt stingsliga och krävande så jag kommer bli överlycklig om bara blir något av ett av fröerna.

I slutet av februari sådde jag lite lejongap i en kruka. Fröerna plockade jag från mina blommor på balkongen. Man kan säga att det var några väldigt livskraftiga fröer.  Det är för tidigt för att försöka gallra än men jag kan nog inte vänta allt för många dagar.

4 kommentarer:

Anonym sa...

De aklejor vi hade, tror jag sådde sig själv ett år, blev liten planta nästa år och kanske blommade tredje året. Hade små skott lite överallt. Tänker att det kan bli svårt att så och behålla på balkongen, men definitivt värt ett försök.

Googlade
Det är roligt att så akleja men alla arter är inte de bästa för nybörjaren. Aklejafröer kan ligga länge i jorden och vänta på att gro, vilket förklarar varför de kan dyka upp plötsligt i en trädgård där sly och snår har rensats bort.

De bästa sorterna att så för den som inte är en van fröodlare är pastellaklejorna F1 ’Songbird Bluebird’ och F1 ’Songbird Robin.’ De förodlas inomhus tidigt på säsongen och gror inom några veckor. De växer snabbt och hinner blomma redan första säsongen efter sådd.

Många andra aklejor blommar inte förrän säsong två och det finns arter som kan ta upp till ett år innan de gror. Om du bara tar reda på vad som gäller för varje enskild sort är det värt väntan att fröså spännande arter och sorter av akleja.

Lycka till
Marianne

Vonkis sa...

Marianne
Tack för all information! Jag ska försöka markera upp de eventuella plantor som kommer från dina frön så vi kommer ihåg att de inte blommar varje år. Sorten jag köpte heter pastell McKana giants så de borde blomma i år.

Anni sa...

Heja! Ordning och reda på dig, det är bra. Tomatfröer borde dyka upp hos dig idag, om inte PostNord sölar.

Vonkis sa...

Anni
Ibland så, men vi talar inte så högt om det :-)
Tomatfröerna kom i torsdags och nu har jag såjord så de ska sås.