måndag, september 06, 2021

Funderingar i sjukstugan

Välkommen till SjukBloggen

När man ligger hemma i sin ensamhet med kli i halsen, då har man tid att ligga och fundera på än det ena än det andra.

Sedan några dagar kampanjar många från nöjessverige om att införa covidpass för att gå på exempelvis teater och konserter. Det ska erkännas att jag själv varit inne på samma tankebanor, mycket till följd av en frustration över att folk som inte vill vaccinera sig lallar på som om ingen covid funnits. Men är majoriteten av de ovaccinerade verkligen oansvariga vaccinförnekare eller konspiratoriska människor? 

Är alla sätt för att få folk att vaccinera sig prövade? I många regioner har bokningen varit krånglig. Uppsala har skickat ut kallelse till alla ovaccinerade med bokade tider och responsen på det har varit bra, bland annat i gruppen utlandsfödda där regionen vaccinerat över 66 procent av innevånarna i börja av augusti.

Hur ser det ut  med uppsökande verksamhet som vaccinationsbussar vid bibliotek, skolor, moskéer, kyrkor, köpcentra etc. eller med möjligheten till vaccinering på drop-in? 

Kommer det sluta med covidpass för konserter? I Australien, ett land där man stänger ner så fort man får ett nytt konstaterat fall, pratar man nu om att To protect the health system, we are gonna lock out people who are not vaccinated and can be

Så jag lutar nog åt att vara fortsatt mot vaccinationspass, trots att även jag kan störa ihjäl mig på att de som väljer att inte vaccinera sig på grund av hot mot mänskliga rättigheter, rädsla för förändrat dna eller chip o.dyl. inte anpassar sitt liv efter sitt ovaccinerade tillstånd. Istället åker de runt både hit och dit, träffar alla möjliga människor, kända som okända och går på allsköns arrangemang.

En helt annan sak jag funderat på de senaste dagarna är det här med att uppfattas som hård eller som rak. Jag får ofta höra att jag är rak, i alla fall så länge jag tycker och tänker likadant som personen i fråga. Men tror du inte, att när jag motsätter mig något, när jag inte håller med, och säger att jag inte håller med, ja då kan jag räkna med att få höra att jag är så hård. Det där raka man tidigare uppskattat, det är som bortblåst, nu är jag bara hård. Är inte det intressant?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Har också funderat mycke på tankar kring ovaccinerade. I midd FB flöde önskas ofta att ovaccinerade inte ska få IVA-vård. Jag kan delvis förstå de tankarna, speciellt om man går med värk och väntar på operation som inte kan bli av eftersom ovaccinerade tar platserna. MEN man måste nog tänka några varv till!
Vilka är nästa grupp som inte ska få vård, eller betala dyrt för sin vård? Är det rökare,överviktiga. Någon med speciell sjukdom eller vilka? Vi får nog tycka det är orättvist, men absolut inte värdera folk utifrån sjukdomar och vaccinationer. Delar däremot dina tankar att informera mer, och underlätta vart vaccinationerna kan ske. Här i Västernorrland har ”drop-in” ökat vaccinations viljan. Men de5 är fortfarande män 25-30 som har lägst vaccinationsprocent. De s9m är 16-18 har däremot hög vaccinationsprocent. Tror att vi haft högst antal.

Rak eller hård?
Hård är man väl jämt om man inte ger med sig. Har man rätt så har man.

/Marianne

Vonkis sa...

Marianne
Precis. Vilken blir nästa grupp att väljas bort. Och vad händer när nästa säsongsinfluensa, som också kostar vårdplatser och liv, blossar upp?

Anni sa...

Under vår bilresa fick vi uppleva flera olika varianter, det lär bli ett eget inlägg. I Frankrike ville man se covid-pass, i Tyskland fick vi fylla i blanketter för ev smittspårning på vartenda ställe (eftersom vi inte hade appen och kunde läsa av QR-koden som satt på varje bord), i Tjeckien var man mer easy-going.

Vonkis sa...

Anni
Frankrike verkar köra hårt med covid-pass lite överallt av vad jag sett på nyheterna.