tisdag, juni 09, 2020

Den sjuttionionde dagen: DNA-funderingar, balkongspill och sommarfunderingar

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag sjuttionio i isolering. Gissningsvis har ingen missat dagens stora nyhet, dubbelmordet i Linköping  2004 är löst. Polisen hittade mannen, som nu erkänt att han dödade Mohammed Ammouri och Anna-Lena Svensson, efter att använt DNA-register som används av släktforskare. Helt ärligt känner jag mig aningens kluven till detta. Inte att mannen är hittad utan att polisen använder kommersiella  DNA-register i sitt arbete. Vad hände med den personliga integriteten? Jag får inte förvara listor med elevernas namn och resultat hur som helst men om någon till mig avlägsen släkting lämnar in ett DNA-prov till ett företag så finns även information om min genetik tillgänglig för både den ena och andra. 

Men den som inte har något att dölja har inget att oroa sig för.

Tänk om det vore så enkelt. Var drar vi gränsen för vad staten ska få registrera och kontrollera? Man känner sig kanske ok med sådana register idag men vad händer om mer auktoritära partier får (tar) makten? Är det bara polisen i Sverige som ska ha tillgång till registren eller gäller det för polismyndigheter inom EU? Hur roligt blir det om Ryssland får tillgång till DNA-registren? Tunga funderingar så här på kvällskvisten. Var så god.

På tal om något helt annat upptäckte jag spinn i en balkonglåda idag. Blandade till lite vatten, såpa och t-röd och gick ut för att sanera. Då lyckades jag på något vis tippa den lilla hinken med blandningen så det rann ut på balkonggolvet och ner över kanten. Tack och lov lyckades jag sopa ut det mesta över balkonggolvet innan det rann ner men om det gick förbi någon människa på gatan nedanför samtidigt kan hen ha fått på sig lite.

Sommarlovet närmar sig, jag har inte många timmar kvar att jobba nu. Så vad ska man sysselsätta sig med i sommar? Vilka aktiviteter kan man som person i riskgrupp ta del av i Norrköping den här sommaren? Är det djurparker och och vanliga parker som gäller?


Och ingen Wallensten på pressträffen idag heller.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det bra att de fått tag på gärningsmannen, framför allt måste det underlätta för de anhöriga som förlorade sina anhöriga.
Men håller definitivt med om att det är skrämmande vad registren kan användas till - i fel händer.
Det kanske är vatten från någon balkong, de gånger man funderat om någon fågel kissat 😊
/Marianne

Vonkis sa...

Marianne
Ha ha, ja vem vet.

Anni sa...

Det är verkligen ingen lätt fråga, det där med DNA-registren. Jag ser vänner som vill att alla som föds ska hamna i ett DNA-register. Undrar om de inser farorna? Eller det behöver jag inte undra, det är ju tydligt att de inte inser.

Vonkis sa...

Anni
Jag tycker det är mycket folk gör utan att verka tänka sig för. Alla appar man laddar ner utan minsta betänklighet till exempel.