söndag, november 14, 2010

Hej då Mona Sahlin, och tack

Välkommen till PolitikBloggen

Så kom då beskedet att Mona Sahlin avgår som partiledare för Socialdemokraterna och jag tycker att det är tråkigt även om jag kan förstå varför beslutet har tagits. Nu blir det förhoppningsvis slut på diskussionerna om Sahlin som person, fokus kommer inte längre att ligga på på henne, om hon ska vara kvar eller inte utan nu kan socialdemokraterna arbeta med själva kärnan, hur partiets politik ska se ut och hur den ska föras ut.

Jag var en av dem som inte gillade Mona Sahlins ledarstil i början, Kanske för att den var så olika Göran Perssons visa-med-hela-handen-stil. Men jag tror att Sahlin förlorade mycket på att hon i början av sitt ledarskap så ofta hänvisade till att partiet skulle ha rådslag där man skulle bestämma hur den egna politiken skulle se ut. Det tog väl nästan ett år innan vi väljare fick höra ”Det här vill vi socialdemokrater”

Vändningen för mig kom faktiskt i valrörelsen. Jag tyckte att Mona Sahlin gjorde ett jäkla hästjobb. Det var imponerande att se hur hon jobbade på dag ut och dag in, trots alla svart rubriker som mötte henne överallt och trots den väldigt fula kampanj som bedrevs mot henne. För en kampanj mot Mona Sahlin har bedrivits.

Nu är det ju inte bara Mona Sahlin plats som är ledig, hon har ju även uppmanat hela partistyrelsen att ställa sina platser till förfogande och det kan verkligen öppna upp för en förnyelse inom partiet.

Det kommer givetvis att börja pratas om vem som ska ta över som partiledare, det är ofrånkomligt i såna här situationer.

Margot Wallströms namn nämns alltid i såna här sammanhang men det känns inte så troligt. Hennes FN-uppdrag med ansvar för arbetet mot sexuellt våld i väpnade konflikter tar slut först i februari 2012 och det ska nog mycket till för att man ska avsluta FN-uppdrag i förtid.

Ibrahim Baylan skulle nog gärna ta över partiledarskapet men med tanke på hur mycket han lyckades med att inte få gjort under sin tid som utbildningsminister är det nog ingen större fara för att det blir han som tar över.

Veronica Palm, är förvisso en av de som Sahlin pratade om som har gått hela vägen från SSU till Riksdagen. Men hon har även erfarenhet från Europaparlamentet.

Thomas Bodström då? Nej, han är nog för starkt förknippad med regeringen Persson, som Jonas Gardell skrev innan valet, Samma trötta gubbar (med något enstaka kvinnligt alibi) som förra gången. Östros. Bodström. Pagrotsky och gänget. Förlåt mig för att det inte pirrar i magen av upphetsning.

Kanske att det blir Luciano Astudillo, han har ju hämtat sig väldigt bra sedan har förlorade kampen om ordförandeskapet i SSU mot Mikael Damberg för en väldans massa år sedan. Och tänk så roligt det vore att se honom i en partiledardebatt mot Jimmie Åkesson.

Eller så blir det någon helt ny, någon som vi utanför partiet inte känner till så väl.

Oavsett vem det blir vill jag bara säga, Tack Mona Sahlin för det du gjort och för det du försökt att göra. Det hade varit så otroligt roligt om du hade blivit vår första kvinnliga statsminister men nu blev det tyvärr inte så.

Läs mer
SVT SVT SVT SVT SvD SvD SvD SvD SvD DN DN DN DN DN DN DN Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Expressen Expressen Expressen Expressen Expressen Dagen ÖA

FRA:are – download torrent Piracy HA
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

9 kommentarer:

Gustav Wasa sa...

Finns ingen som kan efterträda henne. Inkompetensen i det partiet är totalt. Mona fick leka partiledare p.g.a. kvotering.
Förpassa hela partiet till historien där det hör hemma och bort med alla dessa tusentals ryggdunkare vars enda mål är att fylla den egna plånboken utan att anstränga sig.

Vonkis sa...

Gustav Wasa
Och de som vill sko sig genom att trycka ner andra ska vi bara låta vara eller?

Bildtroll sa...

Att Mona Sahlin skulle avgå kom inte som en överaskning, det har jag väntat på sen hon tillträdde. Hitills har kvinnliga partiledare visats sig vara någon sorts "mjukismorsor" för folket. Att ställa upp en sån mot borgarnas välfinansierade och tuffa hårdingar är dömt att misslyckas. Jag tror att svenska folket vill ha någon som kan säga ifrån så att det hörs, typ Göran Persson. Det tråkiga är att vi nu förlorat 4 år av välfärd p.g.a. detta exprimenterande med kvoterade partiledare. Att man dessutom lierade sig med ett par marginaliserade småpartier gjorde inte saken bättre, snarare tvärt om. Tyvärr kommer oredan i partitoppen omöjligöra ett nyval som jag hoppats på.

Marianne sa...

Jag sörjer Mona Sahlins avgång. Min önskan var att hon hade fått visa alla motståndare hur fel de hade.

Till er som snackar om kvotering: Det sker alltid en omedveten (ibland medveten) kvotering av män till maktposter. Det är inbyggt i vår kultur och sker oftast inte av illvilja men sker ändock. Män har oftare flest män i sitt kontaktnät och det innebär att man rekryterar och lyfter dem vidare. Detsamma gäller naturligtvis också kvinnor men kvinnor sitter inte på samma maktpositioner.

Det leder till att den mest lämpade och mest kvalificerade inte kommer fram till uppdragen.
Sahlin var en ytterst lämplig kandidat och valet av henne som partiledare var ypperligt, oavsett om det var genom kvotering (eller motkvotering som man kanske borde kalla det).

Ett parti som Socialdemokraterna som alltid slagits för rättvisa och att stått på de svagas och utsattas sida kan inte vända jämlikhetskampen ryggen.

Om man tror att en partiledare som är kvinna automatiskt blir morsa åt folken, har man inte studerat Wetterstrand eller Thatcher.

Tyvärr finns det få ledar-förebilder att hitta för kvinnor. Och man kan inte gå på en manlig förebild för då blir det väldigt fel.

Tyvärr tror jag att det nu kommer att bli en man som blir ny partiledare -för att man inte vågar ta chansen att media slutar prata partifrågor och gör slarvsylta av ännu en kvinna och därmed partiet.

Jag tror tyvärr också att det blir ytterligare en av högerfalangen eftersom partiet fortfarande tror sig locka medelklassröster på det viset.

Min önskan hade varit en sosseversion av Wetterstrand med starka vänsterdragningar.

Sorgligt är det, alltihopa :(. Valförlusten och drevet mot Sahlin.

Rickard sa...

Vilken underbar dag. Bye bye Mona...

Jag hoppas att Nasim Malik tar över efter Mona. Då kommer de att tappa ännu flera väljare.

Anonym sa...

Bra inlägg,bortsett från att jag gillat Mona hela tiden hållerjag i mångt o mkt med dej. Asta

Anonym sa...

Tack både till Vonkis och Marianne för ett nyanserat inlägg. Tyvärr tror inte jag heller att det blir en kvinna denna gång.

Har verkligen gillat Mona för sitt sätt att sätta laget för jaget. Även om det innebar att man fick vänta på vad partiet stod för tills alla rådslag var klara.

Även denna gång låter Mona partiet gå före jaget. Genom att be alla i partitoppen att ställa sina platser till förfogande, har medlemmarna möjlighet att visa vilka de har verkligt förtroende för. Det säger lite om de som klagar mest över "tilltaget".

Det här möjliggör ju även för Mona att kunna leda partiet fram till Extrakongressen.

Önskar Mona lycka till med det som kommer senare.

//Elisabet

Marianne sa...

Elisabet

Jag gillar din analys "laget för jaget". Ska ta till mig det och klura. Jag gillar också att Mona gjorde just det.

Vonkis sa...

Att det handlade om kvotering när Sahlin valdes... vad ska vi då kalla det när hon första gången ratades för den så kallade tobleroneaffären, som inte handlade om choklad?

Och vad ska vi kalla det när Maud Olofsson blir kritiserad för att hon säger att hon vill bli statsminister?

jag säger bara, läs Gösta och genusordningen av Yvonne Hirdman.