torsdag, november 04, 2010

Räbeliechtli umzug

Välkommen till FirarBloggen

Idag har vi firat nàgot som heter räbeliechtli umzug, eller räbeliecht. Tyvärr kunde inte Steff berätta vad eller varför vi firade men vad gör väl det när det gàr att googla fram information?

Räbeliechtli umzug är en ljusfest som firas i början av november. Den är en slags tacksägelsefest för att fira att skörden är avslutad.

För att fira räbeliechtli umzug behöver man rovor (räbeliechtli betyder tydligen rova), sà vi gick lydigt och handlade nàgra. Vet dock inte vad det är för rova vi köpte.

Rovorna skulle gröpas ur och sà skulle man rista ut motiv i skalet. Vi fuskade lite och använde smà pepparkaksformar. Men det var ok att fuska sà för vi gjorde vàra ljuslyktor hos Marias schweiziska granne.

Sà här fina blev de med tända ljus i. Monteringen av lock och snören överlämnade vi med varm hand till grannen, samma som lät oss fuska med motiven.

Nàgra hade fixat ställningar att ha sina lyktor pà. Det var hjul pà dem, ställningarna alltsà, sà att man kunde dra med dem i ljustàget.

Eller sà använde man en vanlig vagn att styra runt sina rovljuslyktor pà.

Vi hade inte gàtt fullt en tredjedel av sträckan när vi märkte att Julian höll pà att somna, sà vi avbröt och gick hem. Men fram till dess hade vi rätt roligt. Vad annars kan man ha när man gàr i ett ljustàg med rovljus och fàr lyssna pà umpaumpamusik?

Màste säga att det är rätt intressant att delta i festligheter sà här när man är utomlands. Speciellt som ingen av oss egentligen visste varför vi firade. Vi bara gjorde som alla andra.

Nàgon här som varit med i nàgot firande när ni varit utomlands?


FRA:are – download torrent Piracy HA
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

9 kommentarer:

skoggie sa...

Minns i Frankrike så har de en dag när man får äta en rund "typ" vetekaka i rund form med en kungakrona runt. I en av bitarna finns en figur och den som får den får kungakronan. Men minns inte vad det var man firade så.. hahaha!;)

Vonkis sa...

Skoggie
Ha ha ha
Ja det finns rätt mànga intressanta saker att fira runt om i världen. Helt klart.

Bloggblad sa...

Näej, inte direkt, men jag har ju varit i Bayern på umpaumpafester med marscher genom stan - och aldrig funderat över varför.

Men varför de tände eldar på stranden vid midsommar... ? För att det var midsommar? Jag frågade nog aldig om de skulle skrämma bort nåt.

Din schweizresa låter underbar, jag avundas dig!

Channal sa...

Är du i Schweiz? Vandrar du i Alperna? Ett vackert land! Lyktorna blev verkligen jättefina! Blev sugen på att göra några till jul. Kanske julpyssel med eleverna. KRAM Anna

Vonkis sa...

Mia (som jag är och hälsar pà) skrattade när hon sàg vad du skrivit, barnen är sjuka och sover inte sà bra men jag tycker ändà att det är underbart tt vara här.

Channal
Jupp, jag ä i Schweiz men har intevandrat i nàgra alper. För den där bilvandringen i söndags var ju inte i alpern, bara i närheten avdem.

Lyktorna skulle absolut gä att göra med eleverna. Se bara till att ha sàna där som man kan göra kulor av melon med, det var en sàn vi använde för att grépa ur rovorna.

Vonkis sa...

Hmm, det gàr inte sà där jättebra att skriva pà det här tangentbordet med en liten Julian sittandes i knät. Men det är rätt mysigt att ha honom sittandes här sà ni fàr stà ut med stavnngen :-D

Vonkis sa...

Skoggie
Miyala berättade att den där traditionen finns i Schweiz också.

Micke sa...

Klart man ska fira! :)
Skitsamma varför...

Ja, åka bort sådär när Modo spelar så får du väl skylla dig själv ;)

Vonkis sa...

Micke
Vill du veta en hemlis?
jag var i Schweiz när Modo var i slutspelet 2007 också. Men då satt vi och lyssnade på webbradion. Och det var ingen match medans jag var på resande fot...