söndag, mars 27, 2011

För en jämställd skola

Välkommen till GenusBloggen

För några veckor sedan hade vi en genusvecka i skolan. Bland annat ritade vi superhjältar och pratade om våra drömjobb. Självklart ska inte genusarbetet vara förpassat till en tema vecka lite nu och då utan det måste ske hela tiden men en sån här temavecka kan vara bra som en uppstart för skolpersonal som har fastnat i att genusarbete är att det är ok att pojkar har kjol på sig.

Varför skriver jag då om det här idag. Jo, för idag har Gudrun Schyman avgått som ledare för Feministiskt initiativ. Hon ersätts av tre personer, Sissela Nordling Blanco, Stina Svensson och Carl Emanuelsson. Just Carl Emanuelsson är med i den film som skolverket har skickat ut till skolorna. Skolverket, För en jämställd skola. Klicka på länken och välj den streamhastighet som passar din uppkoppling.

Och innan ni börjar gasta om att pojkar är pojkar och flickor är flickor säger jag som Kristina Henkel. Biologiska skillnader rättfärdigar inte ett ojämställt bemötande.

Läs mer
DN SvD SVT Aftonbladet KVP KVP Dagen

FRA:are – download torrent Piracy The Pirate Bay Wikileak Julian Assange
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

5 kommentarer:

Anonym sa...

"Och innan ni börjar gasta om att pojkar är pojkar och flickor är flickor säger jag som Kristina Henkel. Biologiska skillnader rättfärdigar inte ett ojämställt bemötande."

När människor inte vet vad de talar om så använder de klyschor, så också i detta fall. Ojämställt bemötande, vad innebär det? Om vi utgår från att de reliabla forskningen har rätt så är det skillnad mellan män och kvinnor. Redan i vaggan reagerar killar och flickor på olika sätt. Killarna fokuserar mer på föremål som rör sig medan tjejer fokuserar mer på ansiktsuttryck. Testosteronets inverkan på hur både män och kvinnor presterar på test är vida analyserat. Så då vet vi detta och om nu killar och tjejer är olika, om vi ser på gruppnivå, så är det inte svårt att förstå att t ex förskoleäraren behandlar stökiga killar annorlunda mot tjejerna.

Harry Sett sa...

"Biologiska skillnader rättfärdigar inte ett ojämställt bemötande."

Ett jämställt bemötande är att respektera pojkar för det de känner att de vill vara och flickor för vad de känner är rätt. Inte att försöka "utbilda" bort sådant som är mindre önskvärt ur "genusperspektiv".
Ett perspektiv som oftast är feminint!

Kanske är det så att även människan är en djurart där vissa egenskaper är kodade djupt i arvsmassan och när man talar om för barn att de känner fel, då gör man dem bara förvirrade.

Vad genusperspektivet saknar är RESPEKT!

Andelieb sa...

Anonym och Harry: Varför inte bara bemöta alla barn och vuxna som individer? Det är inte krångligare än så. De flesta som pratar genus vill faktiskt bara uppnå just det. Att könet inte ska vara så viktigt att det avgör hur man blir bemött.

Suzan sa...

Håller med föregående talare. Man brukar säga att det handlar om att ge sina barn 100 möjligheter, istället för bara två.

Anonym sa...

Tack för att du finns. leve feminismen!