lördag, mars 12, 2011

Ingen anledning till oro?

Välkommen till JapanBloggen

Japan har flyttat på sig två meter.

Jordaxelns lutning har ändrats en decimeter.

Jordens rotationshastighet har ändrats.

Men vi behöver inte oroa oss...

Läs mer
DN VG

FRA:are – download torrent Piracy The Pirate Bay Wikileak Julian Assange
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

10 kommentarer:

epsilon sa...

Nej , vi har verkligen inget att oroa oss för, säkra som vi är långt inne på den euro-asiatiska plattan. Men Japan däremot.... Undrar om de vant sig vid tanken på det stora Tokyoskalvet?

Vonkis sa...

epsilon
Visst förstår jag att folket i Japan har långt mycket mer att oroa sig för just nu än vi här uppe har. Men det känns lite olustigt att skalvet har påverkat jordklotet så pass mycket som det har.

lillasyster sa...

men han är ju expert på sånt här så anser han att det inte är nåt att oroa sig för så tänker jag tro på det då jag inte har samma kunskap som han

Vonkis sa...

lillasyster
Eller så vill han inte skapa någon masshysteri...

Och vi ska inte glömma alla experter som pratade om hur farligt det var med svininfluensan ifjol.

Cecilia N sa...

Sen när har lutning mätts i decimeter? Var tog graderna vägen? Eller är det nån sorts variant på radianer man pratar om?

Och så slarvigt: "Numera lutar Jorden tio centimeter mer åt endera hållet". Endera?!

Vonkis sa...

Cecilia N
Funderade också på det där med decimeter och grader. Att de skriver åt endera hållet beror kanske på vart på jorden man befinner sig, om man är på norra eller södra halvklotet.

Lilltrolls far sa...

Jag funderar mer på hur många gånger det har skett tidigare i världshistorien med skalv av den här magnituden som också fått landmassor att flytta sig och ändrat lutning/rotationshastighet. Antagligen massor av gånger och hittills har det gått bra. =)

Vonkis sa...

Lilltrolls far
Ha ha ha
Det är inte så att jag tror att världens undergång är förestående (även om man skulle kunna tro det med tanke på hur Mellon ser ut ikväll) men visst borde det bli påverkningar av det här. Kanske att klimatet ändras något?

Cecilia N sa...

Man kan ju fundera på ifall rotationshastigheten på nåt sätt påverkar Golfströmmen. Och i så fall: går den långsammare (ev upphör helt? Borde väl vara fördel isbjörnarna) eller går den fortare (vingårdar på Höga Kusten?)

Anonym sa...

Det värsta som kan hända näst asteroidkollision, är supervulkanism (en sådan nära nog utplånade mänskligheten för c:a 80.000 år sen, när Toba-incidenten inträffade) och oroande är att Yellowstone-området börjat höja sig. Inget vet när nästa supervulkan dyker upp, men det skulle redan, statistiskt sett, ha inträffat en. Så oavsett var vi gör, så går vår civilisation mot en erfarenhet den aldrig tidigare upplevt, och sannolikt inte kommer att klara sig igenom.

Men så är det att bo på en aktiv planet. Bara att gilla läget.

Ulf Claesson