tisdag, februari 02, 2021

Den trehundrasjuttonde dagen: Här är vi nu

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag trehundrasjutton i isolering. Det här blir ett långt inlägg med en hel del bilder men jag hoppas du orkar läsa hela ändå.

I lördags var det 88 år sedan nazisterna tog makten i Tyskland. Detta uppmärksammade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson på Twitter.

Han tipsade om dokumentären Världens undergång: Hitlers uppgång och fall som finns att se på SVT Play till april 2022.

Han återgav det vi brukar prata om i skolan, att de konservativa med von Papen i spetsen trodde att de skulle kunna kontrollera Hitler och nazisterna men att det blev precis tvärt om.

Du kan inte ana vad som hände sedan.

PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri menade att Johanssons tweet var ett bevis på att Socialdemokraterna inte kommer acceptera ett valnederlag.

Fredrik Johansson är vikarierande ledarskribent på Svenska dagbladet och tidigare medlem i Moderaternas idéprogramgrupp. Enligt honom undergräver Johansson Sveriges demokratiska kultur och sammanhållning med sin tweet.

Men Fredrik Johansson är in klar där. Nej, oppositionen borde rikta en misstroendeförklaring mot Morgan Johansson efter tweeten där han rekommenderar en dokumentär som finns på SVT Play.

Även Håkan Boström, ledarskribent på Göteborgsposten anser att det Johansson skrev i sin tweet är så pass över gränsen att en misstroendeförklaring mot honom vore på sin plats.

Johan Forsell är rättspolitisk talesperson för Moderaterna. Han anser att Morgan Johansson har fel prioriteringar när han med sin tweet om dokumentären på SVT Play antyder att ett maktskifte skulle innebära slutet för demokratin i Sverige. Johan Forsell har för övrigt inte skrivit ett ord om skolattacken i Varberg som skedde i torsdags. Ni vet, den när en man med högerextrema åsikter gick till attack med kniv och yxa i en skola i Varberg.

Sveriges tidigare migrationsminister och förste vice talman samt Moderaternas nuvarande gruppledare i Riksdagen, Tobias Billström håller med Forsell i det han skriver och lägger till att Johansson är oduglig och sprider gift med sin tweet.

Men vet du vad, det är inte över än. För nu kliver mannen som blev rikskänd efter att Donald Trump ringt honom för att tacka för att han nominerat Serbiens och Kosovos regeringar till Nobels fredspris, kd-riksdagsmannen Magnus Jacobsson.

Han kan nämligen berätta att NSDAP minsann var en vänsterrörelse. Ni vet, samma dravel som SD lade fram i sin propagandafilm om Socialdemokraterna inför valet 2018.

Men det blir ännu bättre. Som källa anger nämligen Jacobsson Joseph Goebbels, Nazitysklands propagandaminister 1933-1945.

Det är alltså här vi har hamnat. Borgerliga debattörer och partiföreträdare går i taket av att en minister berättar historiska fakta och uppmanar folk att se en dokumentär om hur nazisterna kom till makten i Tyskland på 1930-talet. De är kränkta, förorättade, ministern borde avsättas för detta ohyggliga. Riksdagsledamöter kan dessutom sprida bevisade historiska osanningar. Från andra på samma politiska sida är det tyst, de förnärmade kollegorna får stå oemotsagda. 

Händelsen tas inte upp i någon media, ingen nyhetssändning, ingen tidningsartikel, inget debattprogram lyfter vad som just hänt. Att en minister som lyfter att det var årsdagen för nazisternas maktövertagande och att de fick makten efter att de konservativa i landet tagit in partiet i regeringen och samma minister därefter anklagas för att vara antidemokratisk och borde avsättas? Morgan Johansson har inte hittat på det han skrev. Det går att se detta i dokumentären han rekommenderade. Det går även att läsa om skeendet hos Forum för levande historia och hos Historiska museet, förutom då alla böcker som skrivits på ämnet.

Men nu har det alltså blivit kontroversiellt och antidemokratiskt att skriva om detta? 

Gå och lägg dig samtiden, du är full.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för din blogg idag!
Ett intressant och viktigt ämne.
Tänk att media kan vara så tyst i vissa frågor. När ämnet finns nära dom.
Det är så viktigt att vi alla kan historien, för att kunna tolka nutid och framtid.
// Marianne

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Vonkis sa...

Marianne
Tack.
Gränserna för hur folk kan uttrycka sig har sakta men säkert flyttats de senaste 14 åren så många reagerar tyvärr inte på sånt här längre.

Annis sa...

Fascinerande hur skruvat det kan bli! Och väldigt märkligt att "höger-twittrarna" får stå oemotsagda.
Tack för att du uppmärksammar sådana tokerier!

Elisabeth sa...

Alltså, hur tänkte dessa borgerliga debattörer egentligen? Jag förstår verkligen inte heller det kontroversiella i det Morgan Johansson skrev!

Versch sa...

Dumme dumme. Hur tänkte de där?
Förstår inte hur man kan dra dessa paralleller från Johanssons tweet, men det är mycket som har blivit snedvridet i dagens samhälle.

Vonkis sa...

Annis
Tack själv.
Tyvärr har historierevisionen fortsatt från både riksdagsledamöter och debattörer sedan jag skrev inlägget. Anders Lindberg och PM Nilsson diskuterade det hela i Studio ett igår tisdag, det var bedrövligt att höra.

Elisabeth
Nej jag förstår det inte heller.

Versch
Lite blir det ju att jag börjar tänka att de som protesterar själva känner att de kanske är lite snett ute och är väldigt känsliga för kritik och därför läser in sånt de är rädda för sak bli avslöjat trots att det inte sägs eller skrivs av motståndarna. Oj vad jag snurrade till det nu men jag hoppas du förstår vad jag menar.

Versch sa...

Jodå, jag tror jag förstår vad du menar.

Anni sa...

Har förstått det som att MJ har många "fiender" så oavsett vad han skriver hugger de, utan att ens inse vad de hugger i.
En demokrati kan falla så lätt, så lätt. Ännu lättare nu än då. Det är skrämmande, på riktigt.

Vonkis sa...

Versch
:-)

ANni
Jo, det finns många som verkligen inte gillar honom, men i det här fallet är det högt ansedda borgerliga politiker och debattörer som, ja jag vet inte vad de håller på med.

Visst kan demokratier falla lätt men tyvärr vill många inte se det utan tycker att man är alarmistisk när man pekar på farorna.