torsdag, februari 11, 2021

Den trehundratjugosjätte dagen: Konspirationsteorier

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag trehundratjugosex i isolering. Sensommaren, hösten 2019 gick jag och några kollegor tillika vänner med i Lärarupproret och Skolmarschen på fb. Vi var less på neddragningar förklädda till effektiviseringar och fagra löften från de politiska partierna om skola, lärare och utbildning. Det hela kulminerade i mitten av oktober 2019 när vi arrangerade Skolmarschen i Norrköping, en av nio städer där marschen arrangerades.

Sedan kom corona, och du kan inte ana vad som hände.

Majoriteten började handla om covid19, om att skolan och lärarna offras på flockimmunitetens altare, och det bara fortsätter. En av grundarna av Lärarupproret hoppade av då han inte var överens med de andra administratörerna om hur gruppen skulle hantera frågan, och jag förstår honom.

Idag har jag nämligen hamnat i en diskussion med en av de där administratörerna och nivån på det som skrivs är skrämmande.

Om jag kunnat hade jag delat skärmdumpar med gruppen är sluten och medlemmar som lyfter arbetsplatsfrågor måste kunna känna att de kan göra det utan att det de skriver hamnar utanför gruppen. Men, det hindrar inte att jag återger lite av det jag diskuterat idag.

Det hela börjar med att administratören delar artikeln Risk att forskare skräms till tystnad från Läkartidningen. I artikeln berättar professorn och barnläkaren Jonas F Ludvigsson att sedan han presenterat sin studie som visat hur många lärare och barn (elever) som behövt intensivvård mellan mars och juni 2020 har han översköljts av kommentarer av sådant slag att han inte orkar och vågar fortsätta forska och uttala sig om covid19. Till länken skriver administratören att den här läkaren är klandervärd då han förespråkar att skolor ska hållas öppen då de (enligt honom) är säkra och barn och lärare inte löper någon stor risk att smittas. Kom ihåg att Ludvigssons tittat på hur många barn och lärare som fått intensivvård, inte hur många som smittats. 

Administratören tar även upp att Ludvigsson skrivit under The Great Barrington declaration, som administratören menar förordar att skolorna ska vara öppna så de kan bli platser för smittspridning så flockimmunitet kan uppnås. Jag har läst deklarationen och drar inte den slutsatsen. Dessutom menar administratören att Ludvigsson är uppmärksamhetstörstande och opålitlig som ljuger om att han har blivit mordhotad. Jag påpekar att det inte står i några av de artiklar han medverkat i, tvärtom säger han att Det var egentligen ingen som sa att jag skulle dö, men mängden kommentarer och den typ av kommentarer som kom fick honom ändå att dra sig tillbaka.

Det skrivs om krafter i Sverige som till vilket pris som helst jobbar för flockimmunitet och där offras skolan och lärarna.

När jag ifrågasätter detta får jag höra att Ludvigsson ska visst kritiseras för han är oseriös och grundar sitt prat om skolan på gamla siffror från våren då testningen inte fungerade i Sverige. Återigen. Han har inte tittat på hur många elever eller lärare som smittats av covid19 utan på hur många som fått intensivvård på grund av covid-19 eller multiinflammatoriskt syndrom under perioden mars till och med juni 2020.

Och nu ni, nu får jag minsann veta från en annan medlem i Lärarupproret att Ludvigsson är polisanmäld för brott mot smittskyddslagen, och att en förening som denna kommentator är med i ska anmäla Ludvigsson och andra till EU-domstolen för brott mot mänskliga rättigheter eftersom de signerat Barringtondeklarationen, ett dokument de menar är oetiskt och likställt med Mein Kampf samt används av anhängare till Trump, högerextremister och extrema libertarianer. Dessutom ska jag veta och förstå att Ludvigsson förekommer i miljön nära skolminister Anna Ekström där man pratar om att använda skolbarn som vektorer för covid19. Måste säga att jag är osäker på om barn (eller människor) kan vara vektorer för smitta men försöker kolla upp den saken. 

Just ja, han förekommer även i olika mejl till Folkhälsomyndigheten. 

En tanke som slår mig är om den där föreningen som ska anmäla de som skrivit under Barringtondeklarationen är samma som Vetenskapsradion På djupet pratade om i tisdagens avsnitt.

Jag delade för övrigt den här bilden där Ludvigsson förklarar hur han resonerade när han skrev under deklarationen. Den möttes dock bara med ett indignerat utrop om att svenska skolbarn ska offras för medborgare i fattiga länder.

Som om inte allt detta vore nog kommer andra in och skriver att FoHM inte längre samlar in data över hur många som smittats i skolmiljö för siffrorna var inte bra och måste mörkas

Vad ska man säga. De här resonemangen förs alltså fram i en grupp för lärare med närmare 16 000 medlemmar. Det är minst sagt skrämmande. Riktigt riktigt skrämmande.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Förstår din frustration. Blir mer eller mindre mörkrädd.
Lärare som ska lära ungarna att tolka information går ändå så rejält vilse själv. Hoppas fler av deltagarna inser ocg ger motargument.
/Marianne

Vonkis sa...

Marianne
Precis, lärare ska veta bättre. vi är för tusan utbildare. Det är som om utbildade läkare skulle börja förorda homeopati och kristaller. Det var några till som sa ifrån och många som har gillat våra inlägg/svar men det är liksom lönlöst för foliehattarna är redan förlorade. Man får se det som att man kanske ruskar om några som är på fallrepet.

Anonym sa...

Precis!
Går inte att ”rädda” foliehattarna. Det viktigaste, tycker jag, är att VÄCKA de tysta som läser utan att reflektera. Så vi inte får fler foliehattar.
/Marianne

Anni sa...

Har en väninna som ibland jobbar som lärare och sprider dynga på facebook, nu förstår jag varifrån det kommer. Har valt att inte kommentera det hon skriver, för att det är som att prata med en vägg.

Vonkis sa...

Marianne
Det är bara att hoppas att det fungerar.

Anni
Det är skrämmande, och oerhört frustrerande hur dyngan sprider sig. Och som du skriver, det är som att prata med en vägg.