lördag, juni 19, 2021

Den fyrahundrafemtiofjärde dagen: Från det ena till det andra

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag fyrahundrafemtiofyra i isolering. Tack och lov har värmerekordet som Norrköping slog igår stått sig idag, men det har ändå varit över 30 grader idag. Innan midsommar. Det är för varmt.

Med sådana temperaturer fick lotten vänta till kvällen. Under dagen blev det lite fix på balkongen, några tillskott behövde planteras ut och däremellan satte jag mig framför fläkten för avkylning.

Innan lotten svängde vi förbi Folkparken för lite glass och parkhäng. Vi hittade en bänk under några träd och kunde sitta där en stund och njuta av utsikten. Och glassen förstås. Jag körde som vanligt kombinationen citron och mörk choklad. Tro mig, den är asgod.

Plötsligt händer det, det börjar komma gurkor på gurkorna! Det var fem stycken på den här plantan men det verkar som bara fyra kom med på bild. Ser du dem?

När man tar över en odlingslott dyker det upp växter man inte riktigt vet vad det är. Bland annat hittade vi några lökar/knölar som visade sig vara en iris. När vi grävt upp dem låg de på gräsmattan ett bra tag, vi snackar veckor, innan vi bestämde oss för att sätta ner några av dem i den smalare delen av mormorsrabatten. Nu blommar de så vackert. En iris tar man helt klart inte kål på i första taget.

Jordgubbarna i jordgubbslådan har börjat mogna. Hoppas det är goda. Förresten såg jag att krusbären börjat ändra färg till rött nu.

De pioner som slagit ut har snart blommat över och i flera av dem har det bildats små vackra frökapslar. Det vore roligt att testa att fröså några pioner och ha i en stor kruka på balkongen nästa år.

Rabatterna framför odlingslådorna växer och några av blommorna börjar så sakteliga slå ut. Längst ner till vänster, precis ovanför stenen, har vi planterat en av lejongapen jag sått. Den har buskat till sig lite mer än de jag har kvar på balkongen. Nästa år ska jag vara tuffare med toppningen av lejongapen men det är sådan man lär sig allt eftersom.

Någon som kan förklara varför sallaten närmast lådkanten växer snabbare än de mitt i raderna?

Sockerärtorna fortsätter att leverera ärtskidor trots att de fortfarande har en bra bit kvar till de utlovade 100-120 centimetrarna.

Något som är extra roligt med att vara på lotten på kvällarna är hur fågelsången förändras och blir intensivare. Den här kvällen satt en koltrast och sjöng så vackert på grannens stuga och så plötsligt flög den iväg i kvällssolen. 

Vi fick besök av den här gynnaren inne i vår lilla stuga. Någon som vet vad det är för fjäril eller mal? Vacker var det då i alla fall.

Något som däremot inte var så vackert att se var de torkade snigelspåren i pumpabädden. De jäklarna har varit och mumsat lite på några av bladen så i morgon ska vi sätta ut några snigelfällor. Vi ska testa att hälla öl i mjölkpaket. När vi skulle plocka ihop efter vattning och sådan såg jag två äckliga sniglar i gräset vi pumpabädden så de hamnade i en lite glassförpackning med salt. Så kan det gå.

Väl hemma igen blev det till att vattna blommorna på balkongen. Min blomma för dagen har blivit väldigt stor men den har inte blommat än. Linnétagetesen, å andra sidan, blommar mer än jag varit med tidigare år. Tack Anni för att du gav mig några frön till mig för snart fyra år sedan.

2 kommentarer:

Anni sa...

Linnétagetesen är en pärla, eller hur!
Salladen närmast kanten står aningens varmare och mer skyddat. Så enkelt kan det vara och så stor skillnad kan det bli. Tänk på engelska walled gardens - frodiga till tusen.

Vonkis sa...

Anni
Den är underbar! Det är några på lotten som frågat efter fröer :-)

Det blev en googling av walled gardens och jägarns, där fanns det att titta på.