torsdag, juni 17, 2021

Den fyrahundrafemtioandra dagen: Närstudier

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag fyrahundrafemtiotvå i isolering. När ryggen inte är samarbetsvillig och det enda man kan göra är att mäta hur långa hängrännorna ska vara och hälla såpvatten på en vinbärsbuske med lite lusproblem, ja då kan man passa på att gå på en liten upptäcktsfärd på lotten.

Då kan man få syn på en av hyacinterna jag planterade i våras som har börjat blomma. Det ska erkännas att jag bar sugen på att böja mig ner och rycka upp kirskålen runt löken men det fick vara den här gången.

Man kan få se hur livskraftiga träd är. Den här stocken högg Suzan ner i början av maj för att bygga pumpabädden och nu skjuter det ut löv från den.

Sedan kan man stå en stund och fundera på vad det är för växt som växer vig skogsbrynet. Ett tag tänkte jag att det kunde vara en käringtand men jag tror bladen på den är rundare. Någon ärtväxt är det nog i alla fall. De lila blommorna sitter inte på den okända växten utan är midsommarblomster.

Kan det kanske vara en gökärt?

Gurkorna har jag koll på men blir glad varje gång jag går in i växthuset och ser hur bra de växer. Tänk vad lite värme och härlig jord kan göra.

För att inte tala om tomaterna som var så små och ynkliga hemma hos mig. De trivs med spenaten och salladshuvudena.

Vinbären börjar blir röda. Det är så mycket bär på busken så om de bara får vara kvar tills de mognat kan jag nog testa att göra Andeliebs kryddade vinbärssylt.

Krusbärsbusken är måhända inte så stor men även den dignar av bär. Jag har hittat några roliga recept med krusbär från Matgeek och Allt om mat, någon av dem borde jag kunna testa i år.


Slutligen njuter jag av att se all kart på äppelträdet. Vi får nog införskaffa en sådan där äppelplockare så vi kan plocka innan de faller till marken. Det skulle vara roligt att ta reda på vad det är för sort vi har. Kanske blir det en skördemarknad på Färgaregården i år, där brukar det finnas folk som kan det där med äppelsorter.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad det växer!
Äppelplockaren var en av de saker som ingen hade behov av. Vi minns inte riktigt vad vi gjorde, men kan ha hamnat på loppis. Lite synd att den inte är kvar. Vi har kvar den man gör mosen med, men vi har väl inte samma märke på assistenten. Ja,ja det är som det är.
Härliga bilder och ska bli trevligt att få se irl.
/Marianne

Vonkis sa...

Marianne
Vi kunde ju inte veta då att jag skulle ha en odlingslott med äppelträd nu :-)
När jag gör mos skalar och spiralar jag äpplena i äppelskalaren, sedan är det bara att koka i en kastrull. Det blir jättebra äppelmos.

Anni sa...

Ja du, nu närmar sig skördetiden. Krusbär är så goda, men ack så tidsödande att snoppa. Vansinnigt många goda recept på dina länkar! Cognacsinkokta krusbär lät ju inte alls dumt ...

Vonkis sa...

Anni
Krusbärsskörden blev inte så stor så det fick bli marmelad av dem men om skörden blir bättre nästa år ska jag absolut testa något av recepten.