fredag, juni 18, 2021

Den fyrahundrafemtiotredje dagen: Klematisjakt

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag fyrahundrafemtiotre i isolering. I år har vi planterat några blomma för dagen längst bak i rabatten, vid spaljén. Till en början växte den på väldigt bra men nu har de stått still ett tag. Vår teori är att den får för lite vatten då vi inte kan åka ut till lotten varje dag. Därför har jag börjat fundera på vad vi skulle kunna plantera där istället nästa år. 

Turen har fallit på klematis (säger du klEmatis eller klemAtis), allra helst en röd eller gul sort, eller varför inte en av varje?

Men var i hela friden får man tag på sådana? Plantagen och Blomsterlandet verkar bara ha olika nyanser av blått och/eller lila.

På Bauhaus av alla ställen hittade jag en jackmanii som är stor och mörkt röd. Tyvärr tror jag att den är så mörkt röd att den skulle smälta in i väggen bakom spaljén. Men vacker är den, kanske kan den hamna i en portal vad det lider.

På odla hittade jag gravetya beauty, en sort med små röda klockor. Eftersom de blommorna inte är så stora skulle de kunna fungera då bladen kommer mellan dem och väggen. Nu har jag bara beställt fröer från odla.se tidigare, de gånger jag letat plantor på den sidan har det aldrig funnits någon i lager.

När man håller på och klickar sig runt från den ena sidan till den andra kan man ha tur och komma till en riktigt guldgruva. Trädgår'n i Söderfors visade sig vara en sådan sida. Där fanns det hur många olika sortes klematis som helst, även röda och gula. Den här ovanför till exempel, som heter golden tiara, men det fanns även andra skönheter som love child, Marjorie, pointy och Madame Édouard André.

Tyvärr avvecklade  Trädgår'n i Söderfors sin verksamhet för några år sedan så jag får fortsätta att leta ställen där de går att köpa. Om du klickar på länkarna kan du ta del av växternas ursprung och skötsel. 

2 kommentarer:

Anni sa...

E - klEmatis, såklart!
Rekommenderar Summer snow (Paul Farbes), men den är vit. Oerhört tålig och rikblommande. Men sedan borde ni ha en som blommar på våren också, en alpklematis.

Vonkis sa...

Anni
tack för tipsen. De hamnar på min lista att ta med till handelsträdgården.