lördag, november 28, 2020

Den tvåhundrafemtioförsta dagen: Say it with me ...

Välkommen till IsolerinsBloggen

Dag tvåhundrafemtioett i isolering. Bra arbetsgivare brukar belöna sina anställda på något sätt när de har jobbat extra bra och/eller hårt. Det kan vara en fest, en gåva, presentkort, kanske en bonus för att visa sin uppskattning. 

Under det här coronaåret har vård- och omsorgspersonalen varit en yrkesgrupp som många gånger med rätta fått verbala hyllningar och applåder från balkonger som tecken på att vi medborgare uppskattar deras slit. SVT gjorde en kartläggning och kom fram till att Sveriges sjuksköterskor jobbat ihop nästan 2,2 miljoner timmar övertid från januari till augusti. 2,2 miljoner timmar är lika mycket som drygt 1600 helårsanställda sjuksköterskor, nästa lika många som jobbar i hela region Gävleborg.

Hur kan man då som arbetsgivare visa uppskattning till sin vård- och omsorgspersonal efter alla det här övertidstimmarna?

I Vara kommun ansåg kommundirektör Anna Cederqvist och kommunstyrelsens ordförande Gabriela Bosnjakovic att ett bra sätt var att ta med sig ett kamerateam till ett äldreboende för att filma när de ger personalen där var sin liten handspritsflaska med kommunens logga på. Även Katrineholms kommun har gett handsprit med kommunloggan på till sina anställda som tack för allt slit.

Det är så oerhört provocerande det här. Till att börja med att spela in en sådan här sak. Vilken möjlighet hade personalen att tacka nej eller på något sätt visa sitt missnöje med en kamera i ansiktet? För det andra är handsprit något som även i vanliga fall ingår i standardutrustningen inom vård och omsorg. När jag jobbat på olika äldreboenden har jag alltid haft minst en flaska alcogel i fickan och när jag jobbade inom hemtjänsten låg det en flaska i väskan och en i bilen plus att det fanns hemma hos de pensionärer där det behövdes.

Hur gör Varas och Katrineholms kommun när det varit en snörik vinter som krävt mycket plogning och sandning. Får de anställda en liten påse med sant då? Eller kanske en liten snöskyffel? 

För det tredje har man alltså bytt ut etiketten på flaskorna mot en som har kommunens namn och logga. Det var något som prioriterades.

Nej vet ni vad, det här är så otroligt ignorant och nedvärderande av en hel sektor. Hur kan det här ha gått från idé till utförande? Någonstans i beslutskedjan borde i alla fall en person ha reagerat och sagt ifrån men icke. 

Say it with me ...

... dumme dumme

12 kommentarer:

Anonym sa...

Suckar.

Anonym sa...

Fruktansvärt!
/Marianne

Elisabeth sa...

Det är helt osannolikt faktiskt! Alldeles bortsett från dumheterna i detta frågar jag mig hur länge en sådan flaska räcker. Några dagar kanske?

(Inom parentes måste jag bara berätta om julklappen vi (jag jobbar på en kommunal gymnasieskola) fick för två år sedan: två skumtomtar och ett nyckelband! Förra året fick vi inget alls, och vi lär knappast få något i år heller, om inte kommunen här också hakar på trenden att ge anställda handsprit med kommunens logga.)

Annis sa...

Dumme Dumme är bara förnamnet!
Man blir illamående av detta slöseri med tid, material och de anställdas tillit.

Vonkis sa...

Anonym
Jag med.

Marianne
Minst sagt.

Elisabeth
Knappast en vecka i alla fall.
Skumtomtar och ett nyckelband, då är det bättre att inte ge nåogt alls, det blir bara ett hån.

Annis
Eller hur!
Tack för hjälpen, här får ni något som ändå köps in, le in i kameran.

mossfolk sa...

Så oerhört oförskämt!

Vonkis sa...

Mossfolk
Oförskämt var verkligen ett bra ord för att beskriva det här.

Tjatte sa...

Fullt jämförbart med en juste spark på knäskålen. Tack snälla arbetsgivare.

Vonkis sa...

Tjatte
Ungefär så ja.

Micke sa...

Vi har sen 5 år tillbaka en ny "ägare" fast det är samma bolag/folk sen alla tider. Skillnaden är att förut med amerikanska ägare var julklappar till anställda nått okänt men nu har vi fått både en symbolisk julklapp på 350-500 kr samt en julbonus som är lite baserad på hur "bra firman gått" det året. Så första bonusen vi fick (för 5år sedan) var på 12 tusen, sen 8 tusen och därefter 5 tusen de sista åren. Klagar inte..

Vonkis sa...

Micke
En bonus utifrån hur det går för företaget är ju en sak men tänk om er "present" efter en otroligt tuff period där ni halvt jobbat ihjäl er skulle vara något som i vanliga fall ingår ni måste ha för att kunna utföra jobbet säkert. Var så god, här får ni en ratt till bilen...

Micke sa...

Jag förstår hur du menar (nu). Helt sjukt med lite vatten i en miniflaska.