torsdag, januari 07, 2021

Den tvåhundranittioförsta dagen: Terminsstart och terrorism i USA

Välkommen till IsoleringsBloggen.

Dag tvåhundranittioett i isolering. Då har vårterminen 2021 kommit igång då. Idag har jag fått lyssna på när skolans specialpedagoger berättade om anpassningar, särskilt stöd, kartläggningar och åtgärdsprogram. 

När arbetstimmarna var slut blev det till att beställa lite kurslitteratur från biblioteket och bokhandeln. Nästa måndag är det start för den första kursen och jag ser verkligen fram mot att få lite mer vettigt att syssla med under dagarna.

Men jag måste även skriva lite om det som hände i USA natten till idag (svensk tid). Det blev lite långt så jag har lagt in en hel del länkar till fler bilder för att det inte skulle bli ännu längre. Klicka gärna på dem.

Den här bilden är från oktober 2019 och visar hur Jane Fonda arresteras och förs bort efter att ha stått på trapporna upp till Kapitolium och fredligt protesterat mot klimatkrisen. Hon är omgiven av poliser. Observera även det vita hon har runt händerna. Det är en sorts buntband som används som handbojor.

 
Filmen är från juni 2017 och visar hur demonstranter som protesterat utanför Mitch McConnell kontor mot lyfts och dras ut av polisen. Några av demonstranterna var rullstolsburna.

Bilderna som syns i bilden är från 2016 och är tagna under protester mot att en oljeledning skulle dras över heligt mark i Standing Rock, North Dakota. De fredliga demonstranterna utsattes för tårgas, vattenkanoner och kravallutrustad polis.

Så kommer vi till onsdagen 6 januari 2021. Efter att ha spenderat någon timme på trappan upp till Kapitolium (samma trappa Jane Fonda blev arresterad på) tar sig fascister, nazister, rasister, antisemiter, förintelseförnekare (you name it) in i själva Kapitolium. Väl där kan de lugnt stå och prata med polisen.

De här vita terroristerna kunde till om med ta selfies med poliserna. Inget att se här, allt är som det ska.


Den som behövde fick även lite varsam handräckning för att kunna ta sig ner för trapporna igen när det var dags att gå hem igen, utan att bli arresterad.

Åter till de där buntbanden som syns runt Jane Fondas händer på den första bilden. Det är sådana buntband terroristen på bilden har i sin vänstra hand. Det är många buntband han har. Vad han hade tänkt använda dem kan vi inte med säkerhet veta men gissningsvis var planen att fånga och föra bort demokratiska kongressledamöter. Förutom buntbanden bär han även minst en pistol och vad som ser ut som en flaska (peppar)spray.

De här terroristerna kunde alltså ta sig hela vägen in till själva plenum och sätta sig i vicepresident Mike Pences stol och ta bilder. De vände upp och ner på kontoren och tog sig in på talmannen Nancy Pelosis kontor varifrån de livsände vad de höll på med, de stal brev (ett federalt brott efter vad jag har förstått) samt talmannens podium, som förövrigt verkar ligga ute till försäljningen nu, och namnskylt.

Belägringen pågick under någon timme och sedan kunde det stora flertalet terrorister gå hem igen. Bara 13 personer blev arresterade under kvällen. 13. Flera har blivit arresterade under dagen idag men kom igen, det var hundratals, kanske över tusen terrorister som var med och stormade Kapitolium. 

Jag tar och avslutar det här långa inlägget med ett klipp från MSNBC. Titta på det. 

5 kommentarer:

Bloggblad sa...

Hur upprörd jag än blev igår, så var det onekligen ett avbrott i isoleringstristessen. Hängde vid teven till sent, och så under dagen idag flera gånger. Han borde ha blivit avsatt direkt igår kväll. Maktförblindad narcissist, farlig kombo ...

Spännande att se hur det går. Känns farligt, måtte det inte vara smittsamt så Jimmie Å får idéer... han är ju inget för demokrati han heller.

Anonym sa...

Det är så fruktansvärt!
Först angreppet på demokratin MEN
lika fruktansvärt hur polisen, insatsstyrkan behandlar terroristerna. Vägrar kalla dom demonstranter när de intar byggnaden. Hur man gör skillnad på vilka som protesterar...
Blir illa berörd,
Men vi ser delar av det i Svensk media också. Vilka som kallas terrorister och vilka som är massmördare. En normalisering som jag blir mörkrädd av.
/Marianne

Vonkis sa...

Bloggblad
Funderade på att lägga upp bilden med J.Å:s tweet om att det är krig men risken är ju rätt stor om man lägger upp sånt att hans och partiets hatsvans invaderar kommentarerna så jag avstod den här gången.

Visst är det märkligt att han fortfarande sitter kvar. Om inte det här är anledning att avsätta en president, vad ska du kunna vara det framöver?

Anni sa...

Det är så mycket som är så makalöst upprörande här att man undrar hur det stora USA ska kunna resa sig och bli demokratiskt på riktigt. Någonsin. Värst av allt är ju att även när Trump försvinner från makten så finns alla hans väljare kvar och de kommer inte att vika sig, de har fått så mycket luft under vingarna. Jag är rädd att det kommer att urarta till ett nytt inbördeskrig. Vad kan hända när Biden ska installeras? Vilket gigantiskt arbete han gett sig in på.

Vonkis sa...

Anni
Jag hade en svag förhoppning att stormningen skulle få folk bland republikanerna att vakna upp och se vad som hände men det verkar tyvärr inte så, många av deras väljare och förtroendevalda skulle fortfarande rösta på Trump och oroväckande många tycker det var bra att parlamentet stormades. Så tyvärr har du nog rätt i att det kommer bli ännu värre innan det vänder. Fy fasen.