lördag, januari 09, 2021

Den tvåhundranittiotredje dagen: Se upp!

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag tvåhundranittiotre i isolering. Runt klockan 3 i natt blev en vän uppringd av en okänd man som hävdade att han av misstag swishat 300 kr till min vän och krävde att hen skulle swisha tillbaka pengarna. Mannen och några av han vänner ringde och sms:ade flera gånger och blev hotfull, de uppgav bland annat min väns adress så min vän och sa att de var sex stycken. Till slut swishade min vän tillbaka summan hen kunde se hade kommit in under natten. Terrorn hade då pågått i ungefär en timme.

Min vän tyckte att det hela kändes mycket obehagligt och kunde inte somna om. När hen strax efter kollade sitt konto hade de pengar som fanns där försvunnit.

Händelsen är polisanmäld och min vän har pratat med banken.

Det här att någon swishar pengar och sedan hör av sig via sms eller genom att ringa och säga att de swishat pengar till någon annan av misstag är tydligen ett ganska vanligt bedrägeri. Om det händer dig ska du säga att personen i fråga får kontakta sin bank som får kontakta din bank. Alternativt be om personens kontonummer och sedan göra en overföring på bankkontoret. Du ska INTE använda swish och ditt bank-id.

De som gör det här är proffs, de vet hur de ska uttrycka sig och vilka knappar de ska trycka på.

Känner att jag vill avsluta med något trevligare så här kommer en bild på min andra amaryllis som nu har fyra fina utslagna klockor och en ny stjälk med knopp som är på väg att öppna sig (men den syns inte på bilden).

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är fruktansvärt hur människor kan bete sig.
/Marianne

Bloggblad sa...

Gräsligt! På hitta.se kan man ju se åldern på folk, lätt att hitta gamlingar att lura - går ju också att se där om någon mer bor på adressen. Det borde verkligen ändras! Vem har hittat på att visa så mycket om folk? Tydligen värre synd att få med en främmande persons ansikte på bild på facebook, än hitta ensamma äldre att lura.

Vonkis sa...

Marianne
Minst sagt.

Bloggblad
Jag kan inte annat än hålla med dig. Samtidigt lämnar vi frivilligt ifrån oss väldigt mycket information om oss själva till företag när vi klickar jag till att ladda ner och använda appar och gud vet vad.

Anni sa...

Och mina vänner som tycker att jag är knäpp när jag varken har mobilt bank-id eller kan betala med swish. Ta emot pengar kan jag däremot :-)

Hoppas att det inte var alltför mycket pengar som försvann och att banken var trevlig. Jag är så less på bankkrångel just nu.

FANTASTISK amaryllis. Ursäkta att jag skriker, men den är verkligen underbar.

Vonkis sa...

Jag höll emot när det gäller bankid och swish så länge jag bara kunde men till slut behövde jag skaffa det, och under den här tiden har det underlättat att kunna swisha vänner när de handlat åt med.

Hen hade inte alla sina pengar på det kontot men det var ända en del som försvann där ett tag men tack och lov har allt kommit tillbaka nu.

Skrik så mycket du vill, jag gillar den jag med :-)