söndag, januari 31, 2021

Den trehundrafemtonde dagen: Blomhjälp

Välkommen till IsoleringsBloggen
Dag trehundrafemton i isolering. Min ena clivia (mönjelilja) verkar inte må så bra. Jag fick den från den ömma modern för något år sedan. Den har blommat en gång sedan dess men blommans stjälk blev ganska kort så jag fick rekommendationen att ge clivian lite lite chrysan och har så gjort en till två gånger om året. Sådana här bruna fläckar finns på undersidan av en handfull blad och de har funnits där i kanske ett år.

De nya blad som kommer få sådana här ljusare fläckar. För två-tre månader sedan planterade jag om blomman för det fanns så gott som ingen jord kvar i krukan. Då passade jag på att kolla igenom rötterna väldigt noga men det fanns inte minsta tillstymmelse till kryp där. Rengjorde dock krukan med såpa och t-röd för säkerhetsskull. Jag har även hårdstuderat bladen och bladvecken utan att kunna hitta något som rör sig.

Det drar en del från samtliga fönster så clivian står en liten bit in i rummet som är svalt. För en månad sedan fick den en egen spott som lyser på den. Under vinterhalvåret har jag vattnat den ytterst lite.

Så, varför ser clivian ut på det här viset? Har den brist på något trots chrysanen, kan det vara något fort av svampangrepp? Jag har frågat i blomgruppen på fb men inte fått något svar.

2 kommentarer:

Anni sa...

Jag skulle väl våga säga att eftersom det inte finns någon ohyra så lär clivian återhämta sig. Vissa skador kanske den har fått innan bladen växt ut helt? Så svårt att veta om det är kyla, mörker, sol eller torka som åstadkommer bruna och fläckar. Vet ju att det var konstigheter med jorden, är den planterad i den nya du köpte eller i den konstiga?

Vonkis sa...

Anni
Fram till att jag planterade om den för några månader sedan har den stått i samma jord som den kom i från mamma. Jorden det var problem med i somras har jag kastat så den nya är ny :-) Jag ska hålla extra koll på de nya blad om kommer upp nu när jorden är utbytt.